Δύο Έλληνες μαθαίνουν τους λουκουμάδες στους Λονδρέζους
Εισβολή στην Βρετανία από δύο αγόρια της Μάνης και την συνταγή της γιαγιάς
Yiayia's Delights: Ο Γιώργος και ο Αργύρης φτιάχνουν λουκουμάδες με συνταγή της γιαγιάς στο Λονδίνο
Όταν ο άνθρωπος είναι γλυκατζής, περνάει τον χρόνο του στα social media με πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Είτε φωτογραφίζει τις λιχουδιές που καταναλώνει έτσι ώστε να μοιραστεί την εμπειρία με άτομα που συμπάσχουν είτε χαζεύει εικόνες και βιντεάκια άλλων χρηστών μέχρι που να λιποθυμήσει από την πείνα. Επισκέπτεται το hashtag #foodporn πιο συχνά από το ψυγείο του και μπαίνει σε ένα περίεργο, αρκετά μαζοχιστικό, τρανς παρακολουθώντας σοκολάτα να περιχύνεται πάνω σε κέικ και πατώντας like σε δημοσιεύσεις με επικά μπισκότα και παγωτά.
Κάπως έτσι βέβαια μπορεί να ανακαλύψει αρκετά διαμαντάκια, όπως αμαρτωλές συνταγές και καινούργια μαγαζιά στην χώρα του ή στο εξωτερικό που χρειάζεται να επισκεφτεί.
Σε ένα τέτοιο εικονικό «περίπατο» πέτυχα και το Yiayia’s Delights, έναν λογαριασμό γεμάτο με λαχταριστούς, μελωμένους λουκουμάδες (ή αλλιώς «sweet honey puffs» για τους φίλους μας Εγγλέζους), οι οποίοι κάνουν θραύση σε κάθε market και γευστική γωνία του Λονδίνου.
Με υπερηφάνεια ανακάλυψα πως το εγχείρημα έχουν αναλάβει δύο Έλληνες, ο Αργύρης και ο Γιώργος, οι οποίοι βασίστηκαν στην αλάνθαστη συνταγή της γιαγιάς τους, την εκσυγχρόνισαν με ροκ πινελιές και το αποτέλεσμα φαίνεται να τους δικαιώνει. Προφανώς τους έστειλα κατευθείαν μήνυμα και κάναμε μία τραγανιστή κουβέντα.
Λοιπόν αγόρια, πώς προέκυψε η ιδέα «Λουκουμάδες στο Λονδίνο» και πώς ξεκίνησε η υλοποίησή της;
Αργύρης: Η ιδέα στο μυαλό μας γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου. Την περίοδο εκείνη ο Γιώργος διατηρούσε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Δημητσάνα, έναν ξενώνα όπου ετοίμαζε ο ίδιος το πρωινό με συνταγές και αγνά υλικά, όπως του είχε μάθει η γιαγιά. Το επιδόρπιο που σέρβιρε ήταν η μία λίγο διαφορετική εκδοχή των γνωστών λουκουμάδων. Βλέποντας την απήχηση και τα θετικά σχόλια των πελατών άρχισε η ιδέα να πλάθεται στο μυαλό μας και η εξέλιξη της να αποτελεί καθημερινή μας συζήτηση.
Ζώντας εγώ τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο και δουλεύοντας πάνω στο φαγητό μπορούσα να εκτιμήσω την ιδέα για κάτι γλυκό που λείπει και θα είχε απήχηση. Πήραμε την απόφαση να το τολμήσουμε και έτσι ο Γιώργος άρχισε να γεμίζει τις βαλίτσες του για Λονδίνο.
Ποιο είναι το πιο ευχάριστο κομμάτι της ζωής στο Λονδίνο και ποιο το πιο δύσκολο;
Αργύρης: Εγώ έχω τελειώσει το λύκειο εδώ και στη συνέχεια πήγα στην Αμερική για σπουδές. Στο Λονδίνο έχω επιστρέψει τα δύο τελευταία χρόνια όπου ζω και μόνιμα. Ο Γιώργος αρκετά φρέσκος, μετακόμισε εδώ και λίγους μήνες.
Γιώργος: Για εμένα το πιο ευχάριστο κομμάτι είναι σίγουρα οι ποικίλες κουλτούρες που συναντάς καθημερινά και πως όλοι έχουν μάθει να συμβιώνουν αρμονικά. Όσο για τις δυσκολίες ακόμα δεν έχω βρει κάτι , ίσως είμαι ακόμα στον «μήνα του μέλιτος».
Αργύρης: Όπως είπε και ο Γιώργος ένα από τα πιο όμορφα πράγματα είναι η συνύπαρξη όλων των ανθρώπων που ζουν εδώ και αυτό φαίνεται και στη τέχνη που συναντάς καθώς και στο φαγητό. Αγαπώ τα φουσιον και γευστικά μπερδέματα από διαφορετικές κουλτούρες σε ένα πιάτο. Σίγουρα το πιο δύσκολο για εμένα ειδικά μετά τα χρόνια που έχω περάσει ζώντας στο εξωτερικό είναι το ότι κάποιες φορές χάνεις σημαντικές στιγμές ανθρώπων που νιώθεις κοντά σου και μεγάλωσες μαζί.
Πώς αντιμετωπίζεται η ελληνική κουζίνα στο Λονδίνο και κυρίως η ζαχαροπλαστική; Υπάρχουν αρκετοί που γνωρίζουν τι ακριβώς είναι οι λουκουμάδες ή οι περισσότεροι δοκιμάζουν για πρώτη φορά από εσάς;
Αργύρης: Θεωρώ πως υπάρχει μια τάση και μια αναγνώριση της ελληνικής γαστρονομίας, παρόλα αυτά τα ελληνικά γλυκά είναι κάτι που δεν έχουμε καταφέρει να διαφημίσουμε παρόλο που υπάρχουν πολλές τοπικές συνταγές. Τα Sweet Puffs είναι κάτι διαφορετικό για τον κόσμο εδώ αλλά και για όσους ήδη γνωρίζουν τους λουκουμάδες, καθώς θέλαμε να πειράξουμε τη συνταγή και να την κάνουμε να διαφέρει από την κλασική εκδοχή των λουκουμάδων. Έτσι ακόμα και η βάση μας είναι 100% vegan.
Πρέπει να αναφερθούμε στην έμπνευση σας, δηλαδή την φανταστική σας γιαγιά. Πόσο μεγάλη ήταν η επιρροή της στο να ξεκινήσει το Yiayia's Delights; Εκτός από τους λουκουμάδες ποιες άλλες συνταγές της είναι οι αγαπημένες σας;
Η γιαγιά Χαρίκλεια. Μια γυναίκα εργαζόμενη αλλά πάντα με αγάπη για τη σπιτική κουζίνα και τη φροντίδα μαγειρεύοντας για τους αγαπημένους της. Η φιλοξενία, η φαντασία, η αισθητική και η αγάπη της σε ό,τι μαγείρευε ήταν καθημερινές εικόνες για εμάς. Νομίζω ότι αυτό που ξεχώριζε τις συνταγές της γιαγιάς ήταν η αγάπη της να ευχαριστήσει τους δικούς της και για αυτό ήταν όλες τόσο νόστιμες. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε, θα λέγαμε τις υπέροχες πίτες της με δικό της φύλλο και λαχανικά σε σχήμα κουλουριού. Η μυρωδιά από το φούρνο μπαίνοντας στο σπίτι της είναι ένα πράγμα που αναπολούμε καθημερινά.
Ας μιλήσουμε όμως για τους δικούς σας, «πειραγμένους» λουκουμάδες και πού μπορεί κανείς να τους δοκιμάσει!
Οι λουκουμάδες προσφέρονται σε τρεις ή τέσσερις προτάσεις που συνθέτουμε με το Γιώργο ανα μήνα και φυσικά φροντίζουμε τουλάχιστον η μία εκ των επιλογών να είναι vegan. Ενδιάμεσα έχουμε και κάποια daily specials όπως η συνταγή μας για την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, για την οποία εμπνευστήκαμε από το άρωμα της γιαγιάς και φτιάξαμε το her scent. Βάση φυσικά τα sweet puffs με φιστίκι Αιγίνης, αποξηραμένα τριαντάφυλλα, λευκή σοκολάτα και ένα σπρέι ροδόνερο.
Επίσης προσφέρουμε την custom επιλογή για κάποιον που θέλει να φτιάξει το δικό του συνδυασμό.
Αυτή την περίοδο μετακινούμαστε αρκετά σε διάφορες αγορές του Λονδίνου οπότε ο καλύτερος τρόπος για να μας βρει κανείς είναι να ακολουθεί τους λογαριασμούς μας σε Instagram ή Facebook όπου ανακοινώνουμε και πού θα είμαστε. Ελάτε να μας βρείτε!
Εκτος από το δικό σας, ποια είναι αλλά 5 μέρη με καλά γλυκά στο Λονδίνο;
Ottoloneghi
Maitre choux
Yolkin
Bubblewrap
Black milq
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.