- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Σαρδέλες της παράδοσης, του γκουρμέ, της υγιεινής διατροφής
Και μια συνταγή από τη φημισμένη ψαροταβέρνα της Ρούλας στο Κοντόκαλι
Τα πάντα για τη σαρδέλα και μια συνταγή για μεθυσμένες σαρδέλες από την ταβέρνα της Ρούλας, την πιο δημοφιλή ψαροταβέρνα της Κέρκυρας
Από την Αρχαία Ελλάδα η σαρδέλα όπως και όλα τα μικρόψαρα ήταν το ψάρι των φτωχών. Στην Αθήνα της κλασικής εποχής οι φαληρικές σαρδέλες ήταν το συνηθισμένο ψάρι του λαού, που τρωγόταν με κρίθινο ψωμί και κάθε αύξηση στην τιμή του προκαλούσε κοινωνική αναταραχή.
Η σαρδέλα είναι ιδιαίτερα θρεπτική, πλούσια σε Ω3 λιπαρά, βιταμίνες D ΚΑΙ B12 και πρωτεΐνες. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως η ταπεινή σαρδέλα, ακριβώς λόγω της ταπεινότητάς της και της χαμηλής θέσης που κατέχει στην τροφική αλυσίδα, ζει μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα περισσότερα ψάρια με αποτέλεσμα να είναι διατροφικά πιο ασφαλής, αφού δεν προλαβαίνει στη μικρή διάρκεια της ζωής της στη θάλασσα να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.
Οι σαρδέλες που λόγω χαμηλού κόστους ταυτίστηκαν με τη φτωχολογιά, τα τελευταία χρόνια επανήλθαν σε γκουρμέ εκδοχές. Στην παραδοσιακή κουζίνα πάντως μπορούμε να τις απολαύσουμε μαγειρεμένες με διάφορους τρόπους: στον φούρνο (με ντομάτα, κρεμμυδάκι, σκόρδο, λαδάκι, μαιντανό), τηγανητές (με κουρκούτι σε καυτό λάδι), ψητές στη θράκα, σκέτες ή μέσα σε αμπελόφυλλα. Μια μερίδα σαρδέλες ψητές μας δίνει μόνο 180 θερμίδες, και με μια μεγάλη σαλάτα και μια φέτα μαύρο ψωμί είναι ένα εξαιρετικό μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.
Τις μεθυσμένες σαρδέλες τις έφαγα ένα μεσημέρι στην ταβέρνα της Ρούλας στο Κοντόκαλι. Αν και η δημοφιλής ψαροταβέρνα –σημείο αναφοράς στην περιοχή αλλά και σε ολάκερη την Κέρκυρα, γνωστή για τα φρέσκα ψάρια της-, τα μεσημέρια είναι κλειστή, ο Γιώργος (γιός της συχωρεμένης Ρούλας), για το καλό και την παρέα μας έφτιαξε στο άψε-σβήσε μια τηγανιά σαρδέλες. Τις μεθυσμένες όπως τις λέει. Παρακολούθησα τη διαδικασία.
Καθάρισμα της κεφαλής και των εντοσθίων και με το χέρι ένα γρήγορο καθάρισμα από τα λέπια. Ρίξιμο στο τηγάνι με λίγο λάδι σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομματάκια. Ακολούθως προσθέτουμε την ντομάτα σε λεπτές φέτες (11 φέτες η μισή ντομάτα σύμφωνα με τον Γιώργο). Τώρα ήρθε η ώρα του αλατιού, του πιπεριού, της ρίγανης και του λευκού κρασιού και του δυναμώματος της φωτιάς με σκεπασμένο τηγάνι. Αφού τουμπαριστούν στον αέρα (όπως οι πίτσες ή οι σφακιανές πίτες), ήρθε η ώρα να υποδεχθούν το ούζο και το γλυκάνισό του. Περισσότερα.
*Για την παστιτσάδα διαβάστε εδώ.
**Για τους ελαιώνες της Κέρκυρας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.