Μια παρέα κολλητών φίλων που ταξίδευε πολύ σ’ όλο τον κόσμο πρωτοάνοιξε τα γνωστά εστιατόρια Altamira (20 χρόνια στο Μαρούσι, 13 στο Κολωνάκι). Μαγεμένοι από τους μακρινούς πολιτισμούς, από τα χρώματα, τα αρώματα και τις εξωτικές γεύσεις, αποφάσισαν στα Alltamira τους (στα ισπανικά σημαίνει «κοίτα ψηλά» και είναι αρκετά συχνό τοπωνύμιο στις λατινικές χώρες) να προσφέρουν γεύσεις όχι από μία αλλά από τέσσερις εθνικές κουζίνες: του Μεξικού, της Ινδίας, των Αραβικών Χωρών, της Ν.Α. Ασίας.
Προχτές, μαζί με φίλη επίσης πολυταξιδεμένη πήγα στο Altamira στο Κολωνάκι. Ανέβηκα την υπέροχη ξύλινη σκάλα του παλιού νεοκλασικού (το δεύτερο σπίτι που χτίστηκε στο εξοχικό Κολωνάκι του 1870) και μπαίνοντας στη σάλα με τους πίνακες, τα ζωγραφιστά ταβάνια, τα χρώματα που θυμίζουν Μεξικό, ταξίδεψα κι εγώ νοερά σε μέρη πολύ πιο εξωτικά από το βροχερό προχτεσινό κέντρο της Αθήνας. Ο κατάλογος μακρύς, τον χαζεύεις για ώρα μόνο και μόνο για να παίξεις με τις εξωτικές ονομασίες των πιάτων. Δίπλα στο καθένα αναγράφεται και η χώρα καταγωγής του. Π.χ. Εnsalada de Corazon από το Μεξικό, Μουργ-χας-αβάντ (κοτόπουλο γεμιστό με φιστίκια) από την Ινδία, Γιαβανέχ (μαριναρισμένες σε εξωτικά μπαχάρια φτερούγες κοτόπουλου) από τις αραβικές χώρες.
Δοκιμάσαμε πολλά και ήταν εξαιρετικά, θα αναφερθώ στην κορεάτικη σαλάτα με κινέζικα λεπτούτσικα μακαρόνια, κιμά, μανιτάρια σιτάκε και αρωματική σάλτσα, στα τραγανιστά φαλάφελ που συνοδεύονται από χούμους και λάμπνεχ - σαλτσούλα με γιαούρτι, δυόσμο και αρωματικά, στις κεσαντίγιας από το Μεξικό, στο ιδιαίτερα αρωματικό ρύζι, στο ψαρονέφρι με τη σάλτσα από άνθη ιβίσκου, και κυρίως θα επαινέσω τις απίθανες χειροποίητες σάλτσες που ήρθαν στο τραπέζι. Πέντε μικρά κουπάκια με… ανηφορικό βαθμό κάψας, μαζί τους και με τσιπς γλυκοπατάτας ήπιαμε άλλες δύο μαργαρίτες (κι αυτές απόλυτα «σωστές»).
Κλείσαμε με torta mexicana, ένα καταπληκτικό γλυκό με στρώσεις από μαλακές τορτίγιες, μους σοκολάτας και πλούσια σαντιγί από πάνω. Μαθαίνω, μιλώντας με το συμπαθέστατο ιδιοκτήτη Νίκο Τσαμπουνάρη, πως τις Τρίτες υπάρχει πάντα μία έκπληξη, δηλαδή παιχνίδια μουσικοκινηματογραφικά από γνωστούς ηθοποιούς με τους θαμώνες να συμμετέχουν, Παρασκευή τραγουδάει γνωστές μελωδίες ο Νεοκλής, Σάββατα εμφανίζεται ο Περουβιανός Nilton Gonzales, πλήκτρα και φωνή (11/3 βραδιά sixties με οικοδεσπότη τον Πέτρο Λαγούτη). Στο Μαρούσι (που διαθέτει και ωραιότατο κήπο για το καλοκαίρι) τις Κυριακές το μεσημέρι προσφέρουν μεγάλο μπουφέ με €17 οι μεγάλοι, €12 τα παιδιά, ενώ και στα δύο Altamira υπάρχει μενού με δύο πιάτα και ποτό με €14,50.
Μου άρεσε πολύ το Altamira. Για τις λεπτές αρωματικές γεύσεις του, για το ευγενέστατο σέρβις, για τις τιμές που είναι κάτι παραπάνω από φιλικές, κυρίως για την ήρεμη ατμόσφαιρά του που είναι σαν να σε χαϊδεύει απαλά και, ναι, σαν να σε ταξιδεύει ταξίδια όμορφα κι εξωτικά.
Τσακάλωφ 36Α, Κολωνάκι, 210 3614695 και μεσημέρι, κλειστά Κυριακή / Περικλέους 28, Μαρούσι, 210 6128841, μόνο βράδυ, Κυρ. και μεσημέρι/περίπου €20-25 με ποτό.
INFO
Πολυεθνική κουζίνα πολύ νόστιμη και σε φιλικές τιμές. Μεξικό, Ινδία, Ασία και Αραβία σε αυθεντικές συνταγές. Στα οπωσδήποτε το μόλε ρόχο από το Μεξικό, η κόντρα μόσχου από την Ασία και στα γλυκά το ωραίο κιουνεφέ και την τόρτα μεξικάνα. Και πολύ καλά κοκτέιλ που αρχίζουν από €5, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα μενού 2 πιάτων μαζί με ποτό στα €14,50. Εδώ, και πολύ ωραίος κήπος μέσα στο πράσινο για όταν ανοίγει ο καιρός.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.