- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όλες οι αμαρτίες που σκοπεύω να φάω στη Νέα Υόρκη
Ένας γευστικός οδηγός της πόλης που δεν κοιμάται (γιατί έχει βαρυστομαχιάσει)
Σκοπεύεις να κάνεις ταξίδι στην Νέα Υόρκη; Ορίστε τι πρέπει να φας!
Πόσο σημαντική είναι η σωστή προετοιμασία πριν από ένα ταξίδι στο εξωτερικό; Αν είσαι άτομο που χρειάζεται οργάνωση, του αρέσουν οι λίστες, αναζητά συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων και τα σωστά μέρη για τοπικά μπινελίκια, τότε πολύ! Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να πετάξεις στη λαμπερή, μυθική, μοιάζει-σαν-ψεύτική Νέα Υόρκη, με τα χιλιάδες αξιοθέατα και τις εμπειρίες που έχει να προσφέρει σε όλες τις αισθήσεις σου. Φυσικά με τη γεύση σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σύμφωνα με τα νεοϋορκέζικα λοκάλια, τους τουρίστες, τις χολιγουντιανές ταινίες και σειρές, το Μεγάλο Μήλο σφύζει από κολασμένες λιχουδιές σε κάθε του άβενιου. Η κουλτούρα του street food εδώ αγγίζει άλλα επίπεδα, ανεξερεύνητα ακόμα για εμάς, ενώ όποιο γευστικό υβρίδιο και αν βάλεις στο σατανικό μυαλό σου, οι πιθανότητες είναι πως κάποιος το έχει σκεφτεί πριν από εσένα. Και το σερβίρει δύο τετράγωνα παραπέρα. Σε μέγεθος extra large.
Μετά από έρευνα μηνών, ιδού όλα τα φαγητά που ανακάλυψα και σκοπεύω να τσακίσω στην επίσκεψή μου.
Προσθήκες και συμβουλές ευπρόσδεκτες.
1. Bagels
Αν πας στη Νέα Υόρκη και δεν έχεις δοκιμάσει τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά bagels για πρωινό, τότε δικαιούσαι να ισχυριστείς ότι πήγες; Όχι, δεν δικαιούσαι. Υπάρχει ένας μύθος πως η νοστιμιά της ζύμης οφείλεται στο νερό της πόλης, το οποίο κάνει τα συγκεκριμένα αμερικάνικα κουλουράκια έξτρα αφράτα. Όπως και να έχει, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα του μέρους, ειδικά συνοδευμένα με καφέ.
Μέρη με bagels που έχω σταμπάρει: Tal Bagels, Zucker’s Bagels και Τhe Bagel Store (για bagel ουράνιο τόξο με γέμιση cream cheese)
2. Πίτσα ενός δολαρίου
Είναι η εύκολη, οικονομική λύση όταν είσαι όλη την ημέρα στο πόδι χαζεύοντας ουρανοξύστες. Αλλά είναι και πολλά παραπάνω από αυτό. Η γνωστή «dollar slice» πίτσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας στη Νέα Υόρκη και κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις. Δικαίως, γιατί είναι πίτσα. Και φτηνή.
Μέρη για πίτσα ενός δολαρίου που έχω σταμπάρει: 99 Cent Fresh Pizza, Roberta’s, 2 Bros Pizza
3. Βρώσιμη ζύμη μπισκότου
Δεν γνωρίζω για εσένα, αγαπητέ αναγνώστη, αλλά προσωπικά όποτε στο σπίτι ψήνονταν μπισκότα, κουλουράκια ή κέικ, το αγαπημένο κομμάτι της διαδικασίας ήταν να γλύφω τη ζύμη από το μπολ και το μίξερ. Χαλάλι ο μετέπειτα πονόκοιλος. Όταν λοιπόν έμαθα πως στη Νέα Υόρκη υπάρχουν μαγαζιά που κατάφεραν να φτιάξουν cookie dough χωρίς αβγά, το οποίο τρώγεται έτσι «ωμό» με κομματάκια σοκολάτας, άλλαξα λίγο ως άνθρωπος.
Μέρη με βρώσιμη μπισκοτένια ζύμη που έχω σταμπάρει: World's Best Cookie Dough, DŌ Cookie Dough Confections
4. Cheesecake
To New York Cheesecake είναι ένα μυθικό επιδόρπιο και οφείλεις να του χαρίσεις τις κουταλιές σου, τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Θα το βρεις σε διάφορες εκδοχές, με ή χωρίς τη μαρμελάδα από πάνω. Ακόμα δεν έχω καταλάβει ποια είναι η αυθεντική συνταγή, επομένως έχω σκοπό να φάω και από τα δύο.
Μέρη με cheesecake που έχω σταμπάρει: Eileen’s Special Cheesecake, Junior’s Restaurant, Veniero’s Pasticceria & Caffe
5. Κρέας με ρύζι
Ακούγεται όντως απλό και σχετικά αδιάφορο, όμως οι φωτογραφίες που ανακαλύπτεις όταν πατάς «street meat» ή «meat over rice» σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης προκαλούν γουργούρισμα-σεισμό στο στομάχι. Πρόκειται για ένα άκρως δημοφιλές πιάτο για τους Νεοϋορκέζους, το οποίο πωλείται σε καντίνες και carts σε πάρα πολλούς δρόμους της πόλης. Παρόλα αυτά, η κοινή άποψη είναι πως το καλύτερο σερβίρεται από τους The Halal Guys και αν κρίνουμε από τις εικόνες, μάλλον όλοι έχουν δίκaιο.
6. Σάντουιτς με παστράμι
Ξέρω τι είναι το παστράμι; Όχι δεν ξέρω. Θέλω όμως να δοκιμάσω το sandwich που έτρωγε η Meg Ryan στο «Όταν Ο Χάρι Γνώρισε Την Σάλυ» και θεωρείται μία από τις νοστιμιές που απλώς ΠΡΕΠΕΙ να φας στη Νέα Υόρκη; Ε, ναι. I’ll have what she’s having.
Μέρη με pastrami sandwich που έχω σταμπάρει: βασικά το Katz’s Delicatessen, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό μόνο και μόνο για το συγκεκριμένο πιάτο.
7. Banana Pudding και Cupcakes από το Magnolia Bakery
Το Magnolia Bakery έγινε διάσημο από την εμφάνισή του στο Sex and the City και συνετέλεσε στην «τρέλα» με τα cupcakes που έπιασε ολόκληρο τον κόσμο. Πλέον φημίζεται και για το banana pudding που προσφέρει και ειλικρινά, δεν σοκάρομαι καθόλου. Φαίνεται τόσο νόστιμο που θα έπρεπε να είναι παράνομο.
8. Hot Dog
Σύμφωνα με εξονυχιστική έρευνα, το σωστό το hot dog το πρόστυχο οφείλει να είναι τραγανό από έξω, ζουμερό από μέσα και αδύνατον να το φας χωρίς να λερωθείς. Μία θυσία που προφανώς είμαι διατεθειμένη να κάνω.
Μέρη με hot dog που έχω σταμπάρει: Gray’s Papaya, Prontito, Daddy-O.
9. Γλυκές πίτες
Chocolate pie (με σαντιγύ), pumpkin pie (με παγωτό), pecan pie (με ό,τι βρίσκεται πιο κοντά). Αγαπημένα αμερικάνικα γλυκά, τα οποία σερβίρονται κυρίως την Ημέρα των Ευχαριστιών ή στις 4 Ιουλίου, αλλά προκαλούν γευστικά πυροτεχνήματα ανεξαρτήτως της ημερομηνίας.
Μέρη με πίτες που έχω σταμπάρει: Momofuku Milk Bar, Four & Twenty Blackbirds, Little Pie Company
10. Chicken and waffles
Ένα κάπως δαιμονισμένο πιάτο που ίσως δεν ακούγεται και ό,τι πιο νόστιμο (ή λογικό, για να λέμε την αλήθεια) όμως όλοι πίνουν νερό στο όνομά του. Πρόκειται για τον συνδυασμό ενός τηγανητού στήθους κοτόπουλο, το οποίο τοποθετείται πάνω σε μία βάφλα από καλαμποκόψωμο και περιχύνεται από σος μελιού και τσίλι. Τι άλλο θα σκεφτούν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι;!
Μέρη με chicken and waffles που έχω σταμπάρει: Red Rooster Harlem, Amy Ruth’s
11. To Cronut
Πρέπει. Ήταν το πρώτο γλυκό «υβρίδιο» που παρουσιάστηκε ποτέ στον κόσμο και αν είσαι γλυκατζής, οφείλεις να το τιμήσεις. Φυσικά και θα πάω στο Dominique Ansel Bakery, καθώς εκείνος ήταν ο ζαχαροπλάστης που το εφηύρε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.