Θεματα

Οι φωτογραφίες φαγητών της Σοφίας Γκααφάρ δεν είναι αυτό που βλέπεις

Πώς το φαγητό και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης μεταμορφώνονται σε πρωτότυπες φωτογραφικές συνθέσεις.

Μάνος Νομικός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνέντευξη με την visual artist και φωτογράφο Σοφία Γκααφάρ για το project της που συνθέτει φωτογραφικά το φαγητό με καθημερινά αντικείμενα.

Φαγητό και αντικείμενα καθημερινής χρήσης γίνονται ένα, αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν μικρές οφθαλμαπάτες, μέσα από τις πρωτότυπες φωτογραφικές συνθέσεις της visual artist Σοφία Γκααφάρ. Κιμάς παίρνει τη θέση πανιού σφουγγαρίστρας, αχινοί σε βούρτσα μαλλιών, floppy discs από σαλάμι, γόπες και… άλλες γόπες, τσάντα-αυγοθήκη… Χιούμορ και πολλές δόσεις φαντασίας και δημιουργικότητας που σε κάνουν να βλέπεις το φαγητό και τα αντικείμενα της καθημερινότητας με άλλο μάτι.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Σοφία Γκααφάρ μεγάλωσε σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον με Σουδανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Στο Λονδίνο σπούδασε ψυχολογία και διαφήμιση, με μεταπτυχιακό στη φωτογραφία μόδας και διαφήμισης. Η αλήθεια είναι πως παρακολουθώ τη δουλειά της τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα δε το συγκεκριμένο project. Ίσως και να αργήσαμε να το παρουσιάσουμε, αλλά φυσικά ποτέ δεν είναι αργά. Κάθε νέα της φωτογραφία και ποστάρισμα στο Instagram μου δείχνει πως η δημιουργικότητα και η φαντασία πραγματικά δεν έχουν όρια. Αν βάλεις και το φαγητό στο συνδυασμό, τι καλύτερο;

Σοφία Γκααφάρ

Η Σοφία Γκααφάρ μίλησε στην ATHENS VOICE σχετικά με το project της, την τέχνη της φωτογραφίας και φυσικά το φαγητό.

Πώς ξεκίνησε το project σου με τις φωτογραφικές συνθέσεις; Ποια η έμπνευση;
To project με τις φωτογραφικές συνθέσεις φαγητού απλά ξεκίνησε! Αυτό βρήκε εμένα, εγώ αυτό, δεν ξέρω να απαντήσω. Σίγουρα εκφράστηκε στην πρώτη μου ατομική έκθεση πριν τέσσερα χρόνια και συνεχίζει να με απασχολεί. Τα ίδια τα υλικά, η σύνθεσή τους ως κατασκευές αποτελούν πηγή έμπνευσής μου και αυτό αποτυπώνεται μέσα από τις εικόνες μου. Όσο λοιπόν μπορούν να πρωταγωνιστούν σε μία φωτογραφική σύνθεση και οι λέξεις να συμπληρώνουν μία ιδέα νομίζω ότι θα μου δίνουν υλικό για να συνεχίζω να ασχολούμαι μαζί τους.

Γιατί το φαγητό βρίσκεται στο προσκήνιο των συνθέσεών σου;
Το φαγητό έχει ένα μαγικό τρόπο να είναι πάντα το επίκεντρο. Δεν χρειάζεται συστάσεις για να βρεθεί στο προσκήνιο, ֹυπάρχει στην καθημερινότητα μας, στις συζητήσεις μας, στη ζωή μας. Ως άνθρωπος και εγώ που αγαπώ το φαγητό, τόσο να το καταναλώνω όσο και να το φτιάχνω, νομίζω ότι εντυπωσιάστηκα εν τέλει με τις ίδιες τις πρώτες ύλες. Γιατί τα λαχανικά, τα ψάρια, τα φρούτα, μπορούν να σταθούν σαν μία εικόνα αυτόνομα, έχουν σχήμα, χρώμα και αρχιτεκτονική. Η έρευνα στην αναζήτηση ποικιλίας-πληθώρας προϊόντων καθώς και το παιχνιδιάρικο ύφος που μου ξυπνούν, είναι ίσως και ο λόγος που με αφορούν τόσο και αυτό προσπαθώ να το αποτυπώσω στην δουλειά μου.

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν μία φωτογραφία ενδιαφέρουσα; Τι ψάχνεις στις φωτογραφίες σου;
Θα με κερδίσει μία φωτογραφία με καθαρές γραμμές, με μινιμαλιστικά στοιχεία και ξεκάθαρη λιτή πληροφορία. Από την άλλη τα ωραία χρώματα σε μία φωτογραφία θα ευχαριστήσουν το μάτι μου και σίγουρα θα μου τραβήξουν την προσοχή. Γενικά εκτιμώ ένα απλό κάδρο με ωραία σύνθεση και σωστή χρήση χρωμάτων. Όλα τα παραπάνω όπως γίνεται αντιληπτό ψάχνω και στις δικές μου φωτογραφίες. Θα έλεγα ότι αναζητώ την απλότητα σε σύνθεση και μήνυμα. «Your canvas is what you make of it».

Έχεις αγαπημένους φωτογράφους;
Η δουλειά του φωτογράφου Aaron Tilley σίγουρα με έχει εμπνεύσει στο κομμάτι της παρουσίασης φαγητού. Από την άλλη πλευρά οι εικαστικοί Andy Warhol, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Tom Wesselmann, Όπυ Ζoύνη, είναι αυτοί που με σημάδεψαν ως προς την αποτύπωση του χρώματος, ενώ ο γλύπτης Claes Oldenburg είναι αυτός που με βοήθησε να αντιληφθώ τα αντικείμενα στην πραγματική τους διάσταση.

Θα ήθελες να ασχοληθείς με την πιο εμπορική φωτογράφηση φαγητού;
Το κομμάτι της εμπορικής φωτογραφίας φαγητού αποτελούσε ανέκαθεν ένα αντικείμενο ενδιαφέροντος μου το οποίο αποτυπώθηκε μέσω project μου τόσο στους χώρους εστίασης καθώς και στο εικαστικό κομμάτι. Προφανώς λοιπόν το φαγητό αποτελεί πηγή έμπνευσης μου που θα ήθελα να επικοινωνήσω με τις ευρείες μάζες.

Αγαπημένα φαγητά;
Οτιδήποτε έρχεται σε μορφή μπουκιάς. Αρκεί σε μία μπουκιά να εκπλήσσομαι με τα υλικά, να μπορώ να γεύομαι το πάντρεμα αυτών και το μάτι να χορταίνει από την σύνθεση τους. Ίσως γι’ αυτό και δηλώνω μία ιδιαίτερη συμπάθεια ως προς την Ιαπωνική κουζίνα και κατ’ επέκταση κουλτούρα. Σαν λάτρης της λοιπόν, εκτιμώ την πειθαρχία της κατά την προετοιμασία πράγμα που ακουμπά στη δική μου αντίληψη σε σχέση με την φωτογραφική σύνθεση. Η αφοσίωση στην μπουκιά, στην ύλη, στο χρώμα, γεφυρώνει το χτίσιμο της δικής μου τελικής εικόνας.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου μέρη για φαγητό στην Αθήνα;
Αγαπημένα μου μέρη είναι αυτά που θα με κάνουν να νιώσω φίλος με το χώρο και τους ανθρώπους. Αυτά που το φαγητό τους θα καταφέρει να μου γαργαλήσει τον ουρανίσκο, που η γεύση τους θα μου ξυπνήσει μνήμες , είτε τελικά βρίσκομαι στο βουνό, είτε στη θάλασσα , είτε στο κέντρο της Αθήνας.

Draculinia ring © Sofia Gaafar