Θεματα

5 αυθεντικά ρώσικα πιροσκί στην Αθήνα

Από τη Ρωσία με αγάπη

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πιροσκί
Καλίνκα Μαλίνκα

Πού θα φάτε το καλύτερο ρώσικο πιροσκί στην Αθήνα

Πιροσκί πάντα θα βρίσκαμε εύκολα, ό,τι ώρα θέλαμε, σε κάθε τυροπιτάδικο της γειτονιάς. Πάντοτε θα υπήρχε και μία επιλογή από πιροσκί, συνήθως με λουκάνικο και αρκετή… λαδίλα, δίπλα στις τόσες επιλογές με σφολιάτα και πίτες. Δεν σημαίνει ότι τρώγαμε τα αυθεντικά ρώσικα πιροσκί, δεν είχε τόση σημασία, μάλλον κάποιες παραλλαγές τους, κάποιες φορές όχι τόσο επιτυχημένες.

Πιροσκί
Καλίνκα Μαλίνκα


Το πιροσκί έχει καταγωγή από τη Ρωσία και την Ουκρανία (μην ξεχνάμε και τον Πόντο, με τα αντίστοιχα ωτία και πισία), είναι το δικό τους street food, όπως έχουμε εμείς το σουβλάκι. Είναι ένα ατομικό έδεσμα ζύμης, ένα πιτάκι με γέμιση. Συνήθως τηγανητά ή στο φούρνο (προτιμώ φούρνου τελευταία), αλμυρά κατά βάση, με πιο διαδεδομένες γεμίσεις τα πιροσκί με λουκάνικο, πατάτα, κιμά, τυρί και μανιτάρια.

Σε κάθε μαγαζί με αυθεντικό ρώσικο πιροσκί στην Αθήνα (έτσι έχουμε μάθει να τα λέμε), συνήθως θα βρίσκουμε πίσω του κάποια Ρωσίδα ή Ουκρανή που έχει έρθει με την οικογένειά της στη χώρα μας, έχει να πει τις δικές της ιστορίες και φτιάχνει πιροσκί με αγνά υλικά και αυθεντικές συνταγές της πατρίδας της.

Κάποια από αυτά τα μαγαζιά βρίσκονται στη θέση τους για δεκαετίες, κάποια είναι πιο νέα, εμείς σας προτείνουμε 5 μαγαζιά στην Αθήνα που θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα ρώσικα πιροσκί και διάφορες άλλες γεύσεις από τις πατρίδες τους.

Καλίνκα Μαλίνκα

Πιροσκί

Η «Καλίνκα» είναι ένα από τα πιο γνωστά ρώσικα τραγούδια, σύνθεση του Ιβάν Λαριόνοφ από το 1860. Κάπου στους στίχους μπαίνει και η λέξη «Μαλίνκα» και όλη η Ρωσία από τότε τραγουδάει «Καλίνκα Μαλίνκα» (κράνα και μούρα). Στην Αθήνα τώρα, τα δύο μαγαζιά «Καλίνκα Μαλίνκα» (ένα μικρό στη Σόλωνος και ένα λίγο μεγαλύτερο στη Σταδίου) ταΐζουν τους περαστικούς, εργαζόμενους και φοιτητές της πόλης τα τελευταία χρόνια. Ήταν ένα όνειρο της Πωλίνα από τη Ρωσία που εδώ και μία δεκαετία μένει μόνιμα στην Αθήνα με την οικογένειά της. Πιροσκί τηγανητά ή φούρνου που πλάθονται στο χέρι και ψήνονται καθημερινά, μέσα από παραδοσιακές ρώσικες συνταγές και κάθε είδους γέμιση: κιμάς, λουκάνικο, πατάτα με μανιτάρια, πατάτα με τυρί φέτα, μανιτάρια με τυρί, ανθότυρο, μήλο και σοκολάτα, μεταξύ άλλων. Αν έχετε και κάποια γιορτή, σας ετοιμάζουν κατόπιν παραγγελίας και μικρά πιροσκί με το κιλό. Σόλωνος 81 & Μαυρομιχάλη, Αθήνα, 2103388358 / Σταδίου 27, Αθήνα, 2103316070

Αυθεντικό Ρώσικον Πιροσκί

Πιροσκί

Διάφορες όμορφες αναμνήσεις από τον χώρο που προϋπήρχε εκεί που σήμερα βρίσκεται το «Αυθεντικό Ρώσικον Πιροσκί». Εκεί, στον μικρό κάθετο στη Σόλωνος δρόμο, έστεκε, για δεκαετίες, το μικροσκοπικό σουβλατζίδικο «Η Γορτυνία», χώραγαν – δεν χώραγαν πάνω από τρία τραπέζια. Θα ρωτήσει κάποιος, «ρε μεγάλε, οι αναμνήσεις σου είναι γύρω από σουβλατζίδικα;». Η Ιρίνα («Ρωσίδα από τη Ρωσία» όπως μας λέει χιουμοριστικά και η ίδια) άνοιξε πριν 1,5 χρόνο το μικρό μαγαζάκι της Πατούσα και με τα χέρια της καθημερινά και μέσα από παραδοσιακές συνταγές, φτιάχνει μερικά από τα καλύτερα πιροσκί της πόλης. Διαλέγεις ανάμεσα σε ψημένα ή τηγανιτά πιροσκί, με γέμιση κιμά, κοτόπουλο και μανιτάρια, πατάτα, φέτα και ανθότυρο (το τιμάμε συνέχεια, σαν τη «δική μας» τυρόπιτα), λουκάνινο, μήλο ή κανέλλα και διάφορα άλλα υλικά στο γέμισμα. Επίσης, θα βρείτε τσεμπουρέκ (δηλαδή πίτα με κιμά), χατσαπούρι (κάτι σαν τυρόψωμο), καθώς και διάφορα ρώσικα αναψυκτικά και γλυκίσματα. Πατούσα 4, Αθήνα, 210 3809882

Balalaika – Χειροποίητα Ρώσικα Πιροσκί

Πιροσκί

Μετά τα τραγούδια, τα «καλίνκα» και τα «μαλίνκα», πιάσαμε και τα ρώσικα μουσικά όργανα, όπως η μπαλαλάικα. Το μαγαζάκι «Balalaika» με χειροποίητα ρώσικα πιροσκί βρίσκεται στην οδό Έσλιν, ένας μικρός κάθετος στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας δρόμος. Αφράτα πιροσκί που μοσχομυρίζουν, με σωστό τηγάνισμα και γεμίσεις όπως παστουρμάς με κασέρι, σουτζούκι με αβγό, πατάτα με μανιτάρια ή κοτόπουλο με μανιτάρια, γαλοπούλα με τυρί κρέμα, αλλά και πιο γλυκές προτάσεις με σοκολάτα, Bueno και πραλίνα καρύδας. Επίσης, θα βρείτε παραδοσιακά τσεμπουρέκ, μικρά πιροσκί αλλά και διάφορες άλλες επιλογές (λουκουμάδες, pancakes, κρέπες). Εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στα παραδοσιακά πιροσκί και τσεμπουρέκ, αυτό που κάνει και το «Balalaika» να ξεχωρίζει. Έσλιν 1, Αμπελόκηποι, 210 646 8103

Σουβλάκι – Πιροσκί «Οι Ρωσίδες»

Πιροσκί

Δεν ξέρω πλέον τι ορίζουμε cult και τι όχι. «Οι Ρωσίδες» δεν είναι cult αλλά ένα ιστορικό μαγαζάκι της γειτονιάς, που εδώ και 5 δεκαετίες ταΐζει τους Καλλιθεάτες (και κάποιους σαν εμένα που δεν βαριούνται να πεταχτούν μέχρι εκεί) με τα καλύτερα σουβλάκια και πιροσκί. Σουβλάκι και πιροσκί! Αυτό προσφέρει η κυρία Άννα και το κάνει καλά. Πόντια η ίδια, πήρε τα ηνία του μαγαζιού τη δεκαετία του ’90 από τις προηγούμενες ιδιοκτήτριες που είχαν καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν. Νοστιμότατο πιροσκί με πατάτα, κιμά ή τυρί, σουβλάκι με χοιρινό καλαμάκι ή ζουμερό μπιφτέκι, με φοβερή old school σάλτσα και φυσικά καθόλου πατάτες τηγανητές. Μην ψάχνετε για ντελίβερι, δεν υπάρχει ούτε τηλέφωνο στο μαγαζί. Αν έχετε αντοχή, οι μη Καλλιθεάτες, να αντιμετωπίσετε την έλλειψη πάρκινγκ της περιοχής, τολμήστε το. Ανοίγει στις 19:00 κάθε μέρα. Αναγνωσταρά 16 & Γρυπάρη, Καλλιθέα

Σπιτικό Πιροσκί

Πιροσκί

Στο ύψος του Άγιου Παντελεήμονα, ένα ρώσικο αναψυκτήριο στην καρδιά της πολυπολιτισμικής και ζωντανής οδού Αχαρνών. Στο μαγαζί της, η κυρία Μαρία φτιάχνει καθημερινά μερικά από τα καλύτερα ρώσικα πιροσκί της πόλης, σε «γενναίο» μέγεθος και χαμηλές τιμές. Σου αρκεί ένα για να γεμίσει το στομάχι σου και να ξεκινήσει καλά η μέρα. Μεγάλη ποικιλία από τηγανητά ή φουρνιστά πιροσκί (γενικά δεν το έχω με τη «λαδίλα»), με γέμιση όπως κιμάς μοσχάρι ή κοτόπουλο, κοτόπουλο και μανιτάρια, πατάτα, ανθότυρο, λουκάνικο, ένα πιο «ελληνικό» με φέτα, ντομάτα, πιπεριές και ελιές, καθώς και γλυκά πιροσκί με κρέμα βανίλια, σοκολάτα ή μαρμελάδα. Υπάρχουν και αρκετά τραπεζοκαθίσματα και μπορείς να δοκιμάσεις για διάφορα ρώσικα γλυκά και πιάτα της ημέρας. Αχαρνών 140, Αθήνα, 21 3004 3076

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.