Θεματα

Στο Koks αγάπη, στο Koks

Πρόταση για τον Βαλεντίνο, ένα δείπνο στο μοναδικό εστιατόριο του Poul Antrias Ziska στη μέση του πουθενά

378702-781477.jpg
Δέσποινα Κουτσομητροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 734
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Koks του Poul Andrias Ziska Faroe Islands
© koks.fo

Η Δέσποινα Κουτσομητροπούλου προτείνει ρομαντικό δείπνο στο Koks του Poul Andrias Ziska στα νησιά Φερόες.

Αν γιορτάζεις τον Άγιο Βαλεντίνο και θέλεις να κάνεις κάτι ξεχωριστό, σκέψου έξω από το κουτί. Αυτή η γιορτή ή προϊόν του μάρκετινγκ ή όλα αυτά μαζί, μπορεί και τίποτα, θέλει τον μάγειρά της. Ο Poul Andrias Ziska ένας πιτσιρικάς σεφ μαζεύει μόνος του τα μανιτάρια, τα αρωματικά, τα βότανα, τους βολβούς. Ψαρεύει και μαγειρεύει με την ομάδα του στο πολυβραβευμένο εστιατόριο Koks των δυο αστεριών Michelin. Στα νησιά Φερόες βρίσκεται το εστιατόριο. Και εγκαινιάζει τη σεζόν μετά τον Άγιο Βαλεντίνο, στις 17 Μαρτίου. Περίπου ένα μήνα μετά. Στις 14 Φεβρουαρίου προσφέρεις τα σοκολατάκια καρδούλες και το λουλούδι και αρχές Μαρτίου αποκαλύπτεις τη μαγική απόδραση. Μια φορά ερωτευμένος για πάντα ερωτευμένος, ή τουλάχιστον για κάμποσους μήνες.

Όσοι κάνουν κράτηση σε ένα από τα λίγα τραπέζια του Koks πρώτα σιγουρεύονται ότι το τραπέζι είναι εξασφαλισμένο και μετά αγοράζουν εισιτήριο για το αεροπλάνο. Εκεί, στα «νησιά των προβάτων», το πράσινο ενώνεται με το γαλάζιο. Η φύση ολοζώντανη και η ατμόσφαιρα γαλήνια και μοναδική. Πενήντα χιλιάδες οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί. Ογδόντα χιλιάδες τα πρόβατα.

Ο Ziska είναι μεγάλη φίρμα και μεγάλο ταλέντο. Ανήκει στη γενιά των σεφ που έχουν υιοθετήσει το New Nordic Kitchen Manifesto που δίνει έμφαση στην απλότητα, στις πιο αγνές και φρέσκες σκανδιναβικές πρώτες ύλες και στην εποχικότητα των υλικών.

Τα πιάτα του Ziska, ο οποίος είναι Φεροέζος γέννημα θρέμμα, είναι εξαιρετικά και στην παρουσίαση, ενώ η μαγειρική του χαρακτηρίζεται και ως «ηθική». Ο 28χρονος σεφ έχει γράψει και βιβλίο μαγειρικής με πρόλογο του Ρενέ Ρετζεπί του θρυλικού Noma, όπου «μιλά» για τη φύση, τα φεροέζικα προϊόντα και την κυνηγετική κουλτούρα. Το εστιατόριο είναι ό,τι πρέπει για ερωτευμένους. Τα νησιά βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στη Βρετανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία και η απευθείας πτήση διαρκεί δύο ώρες. Το Koks βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία έξω από το Σκέρπι και από εκεί σας παραλαμβάνει το τζιπ του εστιατορίου. Ο δρόμος είναι κακοτράχαλος. Το μενού των 17 πιάτων κοστίζει 1.900 δανέζικες κορώνες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.