Πάει κι αυτός ο μήνας, έρχεται ο Μάρτιος, μπαίνει η άνοιξη, έρχεται και το καλοκαίρι μετά. Κι ως συνήθως, κάπου εδώ οι εγγραφές στα γυμναστήρια τριπλασιάζονται δια μαγείας, οι μανάβηδες και οι λαϊκατζήδες τρίβουν τα χέρια τους γιατί πουλάνε σε ένα μήνα όση πρασινάδα δεν πούλησαν όλο το χειμώνα κι εσύ αρχίζεις να πανικοβάλλεσαι που δεν έχεις χάσει τα κιλά των εορτών, της εξεταστικής, του χωρισμού ή λοιπών ψυχολογικών μεταπτώσεων που αποφάσισες να εκτονώσεις στο φαγητό και πως θα βγεις στην παραλία χωρίς τύψεις.
Welcome to the club. Τα ίδια κάνουμε οι περισσότεροι, μη νομίζεις ότι πρωτοτύπησες. Τρώμε σα να μην υπάρχει αύριο, ξεκινάμε διατροφή κάθε βδομάδα από Δευτέρα- α ρε Κιάμο- και φοράμε λίγο πιο φαρδιές και λίγο πιο μακριές μπλούζες γιατί το φερμουάρ του τζιν έχει πετσικάρει αλλά αρνούμαστε πεισματικά να ανέβουμε νούμερο. Την πήρες όμως την απόφαση να ξεκινήσεις διατροφή και γυμναστική, αλλά σου φαίνεται βουνό.
Καταρχάς, ηρέμησε. Η εμφάνιση όσο και η υγεία σου δεν είναι αγώνας διάκρισης αλλά προσπάθεια αυτοβελτίωσης, οπότε άσε τα deadline. Αφετέρου, δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε διαφορετικές δίαιτες, διατροφές ή προγράμματα. Και μην βάζεις άπιαστους στόχους που δύσκολα θα πιάσεις, με αποτέλεσμα να πέφτει το ηθικό σου και να τα παρατάς. Εμείς πάντως, συγκεντρώσαμε 10 απλές και χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν. Good luck!
1. Στο (μπλε) πιάτο

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δίσκοι και τα πιάτα στα fast food είναι χρωματιστά. Όπως φαίνεται, εκ φύσεως τα χρώματα κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί μας ελκύουν περισσότερο και υποσυνείδητα, μας «ανοίγουν» την όρεξη. Ο Tamal Dodge, πιστοποιημένος δάσκαλος yoga στην Αμερική, εξηγεί ότι οι μελέτες λένε πως, αν βάλουμε το φαγητό μας σε μπλε πιάτα, «αναγκαζόμαστε» να φάμε λιγότερο.
2. Τα αυγά και τα πασχάλια

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity, όσοι έτρωγαν αυγά για πρωινό, έχασαν περισσότερο βάρος, λίπος και πόντους από τη μέση τους, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν κάτι ψωμοειδές με την ίδια ποσότητα θερμίδων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υψηλότερη περιεκτικότητα των αυγών σε πρωτεΐνη, βοηθά να παραμείνουμε πληρέστεροι για περισσότερο και άρα να τρώμε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3. Turn it off

Σε περίπτωση που δε το έχετε ήδη ακούσει, μελέτες λένε ότι τρώμε περίπου 40% περισσότερο όταν χαζεύουμε στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. «Το να επικεντρώνεσαι στο γεύμα σου είναι πολύ σημαντικό εάν θες να ελέγχεις την ποσότητα που τρως», λένε οι ειδικοί. True story.
4. Μαγιονέζα στοπ

Σταματώντας την κατανάλωση διαφόρων σως, όπως η κέτσαπ, η μουστάρδα ή η μαγιονέζα, γλιτώνουμε 100 θερμίδες ημερησίως. Αυτό από μόνο του, μας εξασφαλίζει, σε ένα χρόνο, την απώλεια 10 κιλών.
5. Do it like Tabata

Είτε γυμνάζεστε είτε όχι, καλό θα ήταν να προσθέσεις στο πρόγραμμά σου τη γυμναστική Tabata. Οι συνεδρίες Tabata είναι σύντομες: 20 δευτ. γρήγορης άσκησης ακολουθούμενα από 10 δευτ. χαλάρωσης –και επανάληψη της διαδικασίας 8 φορές. Έρευνες έχουν αποφανθεί ότι, με αυτό τον τρόπο, το σώμα μας συνεχίζει να καίει θερμίδες για αρκετή ώρα αφότου έχουμε σταματήσει την άσκηση.
6. Στάσου, μύγδαλα

«Η προσθήκη μικρών ποσοτήτων λίπους και πρωτεϊνών στο γεύμα μας ενεργοποιεί το κέντρο κορεσμού, σηματοδοτώντας ότι είμαστε ικανοποιημένοι και βοηθάει στην αργή πέψη, έτσι ώστε να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα », λέει η bodybuilder Amber Steinmetz. Πρόσθεσε ένα τέταρτο φλιτζανιού καρύδια ή αμύγδαλα, ή ένα μικρό μπολ φασόλια ή ένα αυγό στα γεύματα σου. Θα απομακρύνει το αίσθημα πείνας και θα κρατήσει το επίπεδο ενέργειάς σου σταθερό.
7. Καλύτερα να μασάς

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, το μάσημα των τροφίμων γύρω στις 40 φορές, αντί για το μέσο όρο των 15, βοηθάει να τρώμε περίπου 12% λιγότερο φαγητό. Η μελέτη βρήκε ότι το να μασάμε περισσότερες φορές σχετίζεται άμεσα με χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης που διεγείρει την όρεξη και με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης CCK, που πιστεύεται ότι μειώνει την όρεξη. Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά μεταφράζεται σε απώλεια 11 κιλών το χρόνο.
8. Σπουδαία τα λάχανα

Κι όμως είναι! Ειδικά τα λαχανάκια Βρυξελλών. Δε φτάνει που είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, και παραφουσκωμένα με θρεπτικά συστατικά, αλλά τώρα, μια νέα έρευνα δείχνει ότι βοηθάνε στην αύξηση της ορμόνης αδιπονεκτίνης, που είναι υπεύθυνη για την καύση του αποθηκευμένου λίπους. Επίσης, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γεμάτα φυτικές ίνες, που μας «φουσκώνουν» και μας αποτρέπουν από την υπερκατανάλωση τροφής. Πρόσθεσε μια μερίδα στο δείπνο, για να γεμίσεις θρεπτικά συστατικά και να ενισχύσεις την καύση του λίπους.
9. Βγάλε γλώσσα

Το βούρτσισμα των δοντιών μεταξύ των γευμάτων, μπορεί να κατευνάσει την συνήθεια να τρώμε σνακ. Βούρτσισε και τη γλώσσα, για να περιορίσεις τη λιγούρα για «κάτι αλμυρό» -όπως τα πατατάκια. Επιπλέον, το βούρτσισμα της γλώσσας βοηθάει στη βελτίωση της γεύσης, που σημαίνει ότι την κάνει πιο ευαίσθητη στην αλμυρή γεύση των τροφίμων και μπορεί να ικανοποιηθεί με μια χούφτα chips -αντί για όλο το πακέτο.
10. Διακρίνω έναν εκνευρισμό

Χάλια τα νεύρα σου, χάλια. Μπορεί η νευρικότητα να έχει πολλά αρνητικά, αλλά ευτυχώς για μας έχει και μερικά ωφέλιμα. Το νευρικό χτύπημα των δαχτύλων στο μπράτσο της καρέκλας, των γονάτων πάνω κάτω, του μολυβιού στο γραφείο, και άλλα λοιπά νευρόσπαστα τικ σε βοηθάνε να κάψεις θερμίδες. Μια έρευνα από την Κλινική Μάγιο, έδειξε ότι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να μείνουν ακίνητοι και περνούν περίπου δύο ώρες την ημέρα σε νευρικές δραστηριότητες, τείνουν να είναι πιο αδύνατοι. Ο αριθμός των θερμίδων που μπορείς να κάψεις με μια κίνηση νευρικότητας, ανέρχεται στις 350 ανά ημέρα, το οποίο ισοδυναμεί με το έτρεχες περίπου 5 χιλιόμετρα. Αν μη τι άλλο, γλιτώνεις τον ιδρώτα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.