Θεματα

Best of ψάρι

Την Καθαρά Δευτέρα τρώμε τη θάλασσα!

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 471
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
62003-137047.jpg

Αν μείνετε στην Αθήνα, αυτά είναι τα στέκια με σούπερ ψαρομεζέδες – ο χαλβάς κερασμένος!

Λέσβος. Απλή και αυθεντικά λαϊκή ατμόσφαιρα, γκραβούρες από τη Μυτιλήνη στους τοίχους, τζουκ μποξ που εξακολουθεί να παίζει τα άπαντα του Καζαντζίδη. Για την ημέρα θα έχει όστρακα, ψάρια, άφθαστη σαρδέλα, γαλέο και μπακαλιάρο σκορδαλιά, χταπόδι ψητό και κρασάτο, φασόλια, κουκιά, κίτρινη και πράσινη φάβα, μαζί με χύμα καλό τσίπουρο. Ε. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, 210 3814525

Το Τσιπουράδικο του Αποστόλη. Ανοιχτά από τις 11 το πρωί με όλα τα παραδοσιακά. Καλαμάρια, όστρακα, μυδοπίλαφο, σουπιά με σπανάκι και κοκκινιστή, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, μύδια με σάλτσα, γαρίδες σαγανάκι, ντολμαδάκια, γίγαντες, από τσίπουρο χύμα και εμφιαλωμένο, από ούζα όλα τα καλά και γνωστά. Τρώων 43, Πετράλωνα, 210 3479327

Θαλασσινός. Ο Γιώργος και η Ντίνα φέρνουν τα καλύτερα από τις μυστικές τους άκρες σε όλη την Ελλάδα, ο σεφ Φώντας τα κάνει μούρλια! Μπακαλιάρος παστός με κόκκινη σκορδάτη σαλτσούλα, φάβα με χταπόδι και κρεμμύδια, μελιτζάνα στα κάρβουνα με μύδια τηγανητά και σκορδαλιά, καραβιδάκι με σάλτσα εστραγκόν, γίγαντες πλακί με χταπόδι στο φούρνο, κακαβιά, όστρακα, τέλειες λακέρδες, χόρτα τουρσί, χύμα σούμα από τη Νάξο, πολλές ετικέτες σε κρασιά, ούζα, τσίπουρα. Τα πιάτα και μισά, με μισή τιμή. Ηρακλέους & Λυσικράτους, 210 9404518

Ψάριστον. Περιβάλλον απλό, μεζέδες που δεν θα βρεις αλλού. Τηγανητός ταραμάς, γαρίδα ψητή με λάδι τρούφας και γαρίδα με τραχανά, χταπόδι μπουγιουρντί με καυτερή πιπεριά, μύδια στη λαδόκολλα, καβουροπόδαρα ψητά, γαϊδουροπόδαρα (άγρια στρείδια) και άλλα οστρακοειδή. Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο, 210 2850746

Παράμαλο. Η φρεσκάδα της θάλασσας στα πραγματικά άφθαστα όστρακά του – βασιλικά στρείδια, στρόμποι, καλόγνωμες, χτένια, φούσκες, γυαλιστερές, μαζί με χειροποίητες λακέρδες, καραβίδα ζωντανή, σουπιές με καυκαλήθρες, καλαμάρια μικρά-μεγάλα, πεντάφρεσκους αχινούς. Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927

Σαρδελάκι. Το σουξέ των νοτίων προαστίων για τα ιδιαίτερα νόστιμα και σε καλές τιμές πιάτα του. Γαύρος φιλεταρισμένος, σαρδέλα «παντρεμένη», γαρίδες με μανέστρα, χταπόδι με μακαρονάκι, ψαρόσουπα και μαζί όστρακα, αχινοί και ό,τι μυρίζει θάλασσα. Φοίβης 15, Γλυφάδα, 211 4021195

Τσιπουτάπας. Κι αυτό με μεγάλη έμφαση στους ιδιαίτερους μεζέδες και με μεγάλη σκεπαστή αυλή με μουριές. Παέγια πεντανόστιμη, γαρίδες σουβλάκι με asian αρώματα, μύδια καπνιστά, πρωτότυπα τάπας με μαρινάτο γαύρο, με καπνιστή γλώσσα, με τόνο και μαζί καλά οινοπνεύματα, χύμα και εμφιαλωμένα. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848

Το Αποστακτήριον. Γλυκύτατο, με άρωμα σπιτικής κουζίνας και αδυναμία στα τοπικά προϊόντα. Θα σερβίρει ποικιλία από σαρακοστιανούς μεζέδες, θράψαλο στη σχάρα γεμιστό με μανέστρα, μύδια τηγανητά με σκορδαλιά, καβουράκια τηγανητά, κρεμμυδοκάλτσουνα και για το τέλος σπιτικά ξεροτήγανα με σοκολάτα υγείας, μέλι και καρύδια. Πλ. 28ης Οκτωβρίου & Αγ. Αναργύρων 2, Ν. Ερυθραία, 210 6207126

Φωτό: Θαλασσινός, η υπέροχη αυλή με τις πέργκολες, ανοιχτή και χειμώνα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.