5 εστιατόρια με ωραία ελληνική κουζίνα στα στενά του Συντάγματος
Οι Αθηναίοι αγαπούν τις μεσημεριάτικες βόλτες γύρω από την καρδιά της πόλης. Και ως γνωστόν, οι βόλτες ανοίγουν την όρεξη. Κάποιοι θα ικανοποιηθούν από τις δεκάδες street food προτάσεις της περιοχής. Κάποιοι άλλοι, όμως, θα αναζητήσουν τη νόστιμη ελληνική κουζίνα που πάντα στέκεται δίπλα μας στις μεσημεριάτικες λιγούρες. Για αυτούς ψάξαμε και βρήκαμε μερικά στέκια που φημίζονται για την ωραία τους, ελληνική κουζίνα. Καλές βόλτες!
Κεντρικόν
Από τα πιο εμβληματικά εστιατόρια της Αθήνας - στο ίδιο σημείο από το 1960- άνοιξε ξανά μετά τη σύντομη διακοπή της λειτουργίας του και έκανε χαμό μεγάλο. Οι νέοι του ιδιοκτήτες φρόντισαν να αναδείξουν τη διαχρονική κομψότητα της σάλας του, αλλά και την κουζίνα που το έκανε από την αρχή τόσο αγαπητό σε θαμώνες και απλούς περαστικούς. Έτσι, τα μεσημέρια τα τραπέζια γεμίζουν από αυτούς που αναζητούν κοκκινιστό, γιουβαρλάκια, σούπες, όσπρια, φρέσκο ψάρι στη σχάρα, κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες, φρικασέ, λαχανοντολμάδες ή ακόμα και πιο δημιουργικές προτάσεις σε ψάρι ή κρέας. Κολοκοτρώνη 3, 210 3232482
Ella
Με αρχηγό στην κουζίνα την τρομερή σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, ξακουστή για τη μεγάλη της γνώση πάνω στην ελληνική κουζίνα, το εστιατόριο αυτό σε πάει πίσω στα παιδικά σου χρόνια. Όλα τα πιάτα με τα οποία μεγαλώσαμε είναι εδώ, αλλά μαγειρεμένα (πολύ) καλύτερα, απ’ ότι έχεις συνηθίσει. Δοκίμασε τσιγαριαστά χόρτα με ποικιλία μανιταριών, φρέσκα αρωματικά και ντομάτα, γαρίδες σαγανάκι με φέτα, γραβιέρα και φρέσκα μυρωδικά, γίγαντες φούρνου με ολόκληρα ντοματάκια santo, ούζο και άνηθο και το ωραιότερο «κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες» που έχεις φάει ποτέ. Φεύγοντας μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά και στο παντοπωλείο που λειτουργεί στο πίσω μέρος του εστιατορίου με προϊόντα ελλήνων παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα. Μητροπόλεως 26, 210 3315547
Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς
«Στον Τριαντάφυλλο πάνε αυτοί που ξέρουν (να τρώνε)», μου είχε πει κάποτε ένας από τους θαμώνες του «Τριαντάφυλλου». Δεν είναι μυστικό, όμως κρυμμένο σε μια από τις στοές της Λέκκα, προστατευμένο από αδιάκριτα βλέμματα, αυτό το διαμαντάκι της ελληνικής κουζίνας πάντα σε ξαφνιάζει όταν το πρωτοανακαλύπτεις. Μετά την πρόσφατη ανακαίνισή δε, επέστρεψε ακόμα δριμύτερο. Έχει όλους τους ελληνικούς μεζέδες που ονειρεύεσαι, αλλά φημίζεται για τα ψαρικά του. Λέκκα 22, 210 3227298
Άνετον
Μετά από 15 χρόνια στο Μαρούσι, εδώ και λίγο καιρό το γνωστό εστιατόριο βρήκε νέα στέγη στην καρδιά του Συντάγματος. Το νέο του πόστο είναι φιλόξενο, όμορφο, ζεστό και έχει στο κέντρο το μπαρ, υπονοώντας έτσι τη μεγάλη του αδυναμία στα κρασιά. Τα βράδια σερβίρει καλή δημιουργική κουζίνα βασισμένη σε εποχιακά υλικά, τα μεσημέρια όμως προτείνει πιο «ελαφριά» και comfort πιάτα, όπως πένες με σπανάκι και τυρί, τα διάσημα αυγά του με πατάτες, πασπαλισμένα με φέτα, αλλά και χειροποίητες παπαρδέλες με ραγού κατσίκι, άγρια μανιτάρια και γραβιερομυζήθρα (όνειρο). Ναυάρχου Νικοδήμου 3, 210 8066700
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη
Αν ψάχνεις τους πιο μερακλίδικους μεζέδες του ντουνιά, πιάσε ένα τραπέζι στο στέκι του Φάνη, χωρίς δεύτερη σκέψη. Από τη μια θα χαζεύεις όλα αυτά τα εκλεκτά αλλαντικά (διαθέσιμα προς πώληση), από την άλλη θα τα απολαύσεις μαγειρεμένα σε αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές. Εκτός από το πάντα γεμάτο πόστο του στη Σωκράτους, πρόσφατα απέκτησε και νέο, σε ένα νεοκλασικό κτίριο επί της Ερμού, όπου μπορείς να δημιουργήσεις και το δικό σου προσφούρνιο (ψωμάκι που ψήνονταν σε υπαίθριους φούρνους, μαγειρεία και παστομαγειρεία τα χρόνια του Βυζαντίου). Σωκράτους 1& Ευριπίδου, 210 3254184 και Ερμού 119, 210 3219119
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.