Θεματα

5 στέκια για ελληνική κουζίνα στο Σύνταγμα

Μεσημεριάτικες βόλτες στο κέντρο της Αθήνας

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg

5 εστιατόρια με ωραία ελληνική κουζίνα στα στενά του Συντάγματος

Οι Αθηναίοι αγαπούν τις μεσημεριάτικες βόλτες γύρω από την καρδιά της πόλης. Και ως γνωστόν, οι βόλτες ανοίγουν την όρεξη. Κάποιοι θα ικανοποιηθούν από τις δεκάδες street food προτάσεις της περιοχής. Κάποιοι άλλοι, όμως, θα αναζητήσουν τη νόστιμη ελληνική κουζίνα που πάντα στέκεται δίπλα μας στις μεσημεριάτικες λιγούρες. Για αυτούς ψάξαμε και βρήκαμε μερικά στέκια που φημίζονται για την ωραία τους, ελληνική κουζίνα. Καλές βόλτες!

Κεντρικόν

p1260968.jpg
p1260675.jpg

Από τα πιο εμβληματικά εστιατόρια της Αθήνας - στο ίδιο σημείο από το 1960- άνοιξε ξανά μετά τη σύντομη διακοπή της λειτουργίας του και έκανε χαμό μεγάλο. Οι νέοι του ιδιοκτήτες φρόντισαν να αναδείξουν τη διαχρονική κομψότητα της σάλας του, αλλά και την κουζίνα που το έκανε από την αρχή τόσο αγαπητό σε θαμώνες και απλούς περαστικούς. Έτσι, τα μεσημέρια τα τραπέζια γεμίζουν από αυτούς που αναζητούν κοκκινιστό, γιουβαρλάκια, σούπες, όσπρια, φρέσκο ψάρι στη σχάρα,  κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες, φρικασέ, λαχανοντολμάδες ή ακόμα και πιο δημιουργικές προτάσεις σε ψάρι ή κρέας. Κολοκοτρώνη 3, 210 3232482

Ella

dsc_0492.jpg
dsc_0598.jpg

Με αρχηγό στην κουζίνα την τρομερή σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, ξακουστή για τη μεγάλη της γνώση πάνω στην ελληνική κουζίνα, το εστιατόριο αυτό σε πάει πίσω στα παιδικά σου χρόνια. Όλα τα πιάτα με τα οποία μεγαλώσαμε είναι εδώ, αλλά μαγειρεμένα (πολύ) καλύτερα, απ’ ότι έχεις συνηθίσει. Δοκίμασε τσιγαριαστά χόρτα με ποικιλία μανιταριών, φρέσκα αρωματικά και ντομάτα, γαρίδες σαγανάκι με φέτα, γραβιέρα και φρέσκα μυρωδικά, γίγαντες φούρνου με ολόκληρα ντοματάκια santo, ούζο και άνηθο και το ωραιότερο «κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες» που έχεις φάει ποτέ. Φεύγοντας μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά και στο παντοπωλείο που λειτουργεί στο πίσω μέρος του εστιατορίου με προϊόντα ελλήνων παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα. Μητροπόλεως 26, 210 3315547

Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

80517180_1501669266638477_8973896245831532544_o.jpg
df.jpg

«Στον Τριαντάφυλλο πάνε αυτοί που ξέρουν (να τρώνε)», μου είχε πει κάποτε ένας από τους θαμώνες του «Τριαντάφυλλου». Δεν είναι μυστικό, όμως κρυμμένο σε μια από τις στοές της Λέκκα, προστατευμένο από αδιάκριτα βλέμματα, αυτό το διαμαντάκι της ελληνικής κουζίνας πάντα σε ξαφνιάζει όταν το πρωτοανακαλύπτεις. Μετά την πρόσφατη ανακαίνισή δε, επέστρεψε ακόμα δριμύτερο. Έχει όλους τους ελληνικούς μεζέδες που ονειρεύεσαι, αλλά φημίζεται για τα ψαρικά του. Λέκκα 22, 210 3227298

Άνετον

1_334.jpg
aneton.jpg

Μετά από 15 χρόνια στο Μαρούσι, εδώ και λίγο καιρό το γνωστό εστιατόριο βρήκε νέα στέγη στην καρδιά του Συντάγματος. Το νέο του πόστο είναι φιλόξενο, όμορφο, ζεστό και έχει στο κέντρο το μπαρ, υπονοώντας έτσι τη μεγάλη του αδυναμία στα κρασιά. Τα βράδια σερβίρει καλή δημιουργική κουζίνα βασισμένη σε εποχιακά υλικά, τα μεσημέρια όμως προτείνει πιο «ελαφριά» και comfort πιάτα, όπως πένες με σπανάκι και τυρί,  τα διάσημα αυγά του με πατάτες, πασπαλισμένα με φέτα, αλλά και χειροποίητες παπαρδέλες με ραγού κατσίκι, άγρια μανιτάρια και γραβιερομυζήθρα (όνειρο). Ναυάρχου Νικοδήμου 3, 210 8066700

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

70484204_1765923740217646_4612685375712788480_o.jpg
75521626_1825630330913653_4727331659299422208_o.jpg

Αν ψάχνεις τους πιο μερακλίδικους μεζέδες του ντουνιά, πιάσε ένα τραπέζι στο στέκι του Φάνη, χωρίς δεύτερη σκέψη. Από τη μια θα χαζεύεις όλα αυτά τα εκλεκτά αλλαντικά (διαθέσιμα προς πώληση), από την άλλη θα τα απολαύσεις μαγειρεμένα σε αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές. Εκτός από το πάντα γεμάτο πόστο του στη Σωκράτους, πρόσφατα απέκτησε και νέο, σε ένα νεοκλασικό κτίριο επί της Ερμού, όπου μπορείς να δημιουργήσεις και το δικό σου προσφούρνιο (ψωμάκι που ψήνονταν σε υπαίθριους φούρνους, μαγειρεία και παστομαγειρεία τα χρόνια του Βυζαντίου). Σωκράτους 1& Ευριπίδου, 210 3254184 και Ερμού 119, 210 3219119

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.