Η Barbara Rolls, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Penn State στις ΗΠΑ, εξηγεί γιατί δεν λέμε ποτέ όχι στο επιδόρπιο.
Ακόμα και όταν νιώθεις να έχεις σκάσει μετά από ένα καλό γεύμα, πάντα βρίσκεις χώρο για το επιδόρπιο. Και για αυτό βέβαια δεν φταίει μόνο το ασίγαστο πάθος σου για τους γλυκούς πειρασμούς. Έτσι είμαστε πλασμένοι. Υπάρχει πράγματι χώρος για το λαχταριστό επιδόρπιο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες που μας μιλάνε για τον αισθητηριακό κορεσμό.
Με πιο απλά λόγια, όσο περισσότερο τρώμε κάτι, τόσο λιγότερο μας αρέσει και μας δίνει την εντύπωση ότι είμαστε γεμάτοι. Είμαστε όμως τελικά κορεσμένοι μόνο με τη συγκεκριμένη γεύση, υφή ή άρωμα.
«Ενώ μπορείτε να χάσετε την όρεξή σας για ένα φαγητό, ένα διαφορετικό φαγητό θα είναι ακόμα ελκυστικό. Για αυτό και έχετε πάντα χώρο για το επιδόρπιο» έρχεται να μας ενημερώσει η Barbara Rolls, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Penn State στις ΗΠΑ.
Η θεωρία είναι ότι ο αισθητηριακός κορεσμός εξελίχθηκε για να μας κρατήσει υγιείς. Ο περιορισμός της όρεξής μας για ένα τρόφιμο και η ενθάρρυνση να δοκιμάσουμε κάτι άλλο ενισχύει τις πιθανότητες να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.
Τα στοιχεία αυτά για τον ενσωματωμένο μας μηχανισμό χρονολογούνται από μια κλασική μελέτη της δεκαετίας του 1920.
Η καθηγήτρια Barbara Rolls από την πλευρά της έρχεται να σημειώσει πως το φαινόμενο είναι πιθανό να μας δυσκολέψει να αντισταθούμε στην τεράστια ποικιλία τροφίμων που υπάρχουν γύρω μας και μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.