- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι χρειαζόμαστε 500 γρ. φρέσκα πράσινα φασολάκια● 2 κ.σ. βούτυρο ● 500 γρ. ξεκοκαλισμένο κρέας αρνιού κομμένο σε κύβους ● 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα ● 2 κ.σ. πελτέ τομάτας ● 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες ● 1/4 κ.σ. κόλιαντρο σε σκόνη ● αλάτι ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πώς το φτιάχνουμε Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη 1 κ.σ. βούτυρο, προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10΄. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα πράσινα φασόλια, κουνάμε καλά την κατσαρόλα για 2-3΄ ώστε να τσιγαριστούν λίγο τα φασολάκια. Αφήνουμε τα φασόλια σε μέτρια φωτιά να αχνιστούν και να μαγειρευτούν με το κρέας και τα ζουμιά τους για 8΄ περίπου. Αλατοπιπερώνουμε. Λιώνουμε τον πελτέ ντομάτας σε 2 κούπες βραστό νερό και το χύνουμε στην κατσαρόλα, πάνω από το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20΄ σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις τελειώσει το μαγείρεμα, σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε τη 1 κ.σ. βούτυρο, προσθέτουμε το σκόρδο και το κόλιαντρο και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά – προσοχή να μην καεί το βούτυρο και μαυρίσει. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Κουνάμε καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε ζεστό.
Μάθε ιστορία Τα γνωστά μας πράσινα φασόλια ή Phaseolus vulgaris κατάγονται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Δείγματα καλλιέργειας εκατοντάδων χρόνων πριν έχουν βρεθεί στο Περού και το Μεξικό. Τα φασόλια που αναφέρουν Ρωμαίοι συγγραφείς ως phaselus ή phaseolus δημιούργησαν αρχικά μια σύγχυση στους βοτανολόγους και τους ιστορικούς αλλά, τελικά, όλοι κατέληξαν ότι τα πράσινα φασόλια είναι φυτά της «Νέας Γης». Eπιστέφοντας από το δεύτερο ταξίδι του, ο Κολόμβος πήρε μαζί του και τα «περίεργα πράσινα φασόλια» που, όπως αναφέρει, «ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που υπήρχαν στην Ισπανία». Η πρώτη τυπωμένη περιγραφή του Phaseolus vulgaris εντοπίζεται το 1543 από το βοτανολόγο Leonhart Fuchs. Το 17ο αι. η καλλιέργεια των φασολιών είχε πια εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.
● Side dishes tip Μικρές λιβανέζικες πίτες γεμιστές με τριμμένη φέτα.
● Go Healthy tip Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο.
● Σκονάκι Το κόλιαντρο δίνει στο πιάτο έναν αέρα λιβανέζικης κουζίνας, μπορείτε όμως να το αφαιρέσετε και να πάτε στην τουρκική εκδοχή της συνταγής που δεν το χρησιμοποιούν, σε αυτή τη version όμως η ποσότητα του κρέατος δεν ξεπερνά ποτέ το 1/4 της ποσότητας των φασολιών. Τα φασόλια διατηρούνται περίπου 4 μέρες στο ψυγείο τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας * jenniestav@yahoo.com