- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Τα μεγαλύτερα food trends του 2020
Οι προτιμήσεις στο φαγητό αλλάζουν, όσο αλλάζει η καθημερινότητα. Δεν είναι παράλογο. Η τροφή είναι ανάγκη που καθορίζεται από ευρύτερους κοινωνικοπολιτικούς και γεωγραφικούς παράγοντες. Το κλίμα, η οικονομία, οι προσωπικές ιδεολογίες, ακόμη και τα social media, τα πάντα φαίνεται να έχουν το δικό τους μερίδιο στο τι τρώμε ή στο πώς το τρώμε. Οι προτιμήσεις μας αλλάζουν γιατί ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Τα food trends κάθε χρονιάς αφουγκράζονται αυτές τις αλλαγές και προβλέπουν τις επόμενες. Τι θα δούμε λοιπόν στο πιάτο μας το 2020;
Το πιάτο που θα σώσει τον πλανήτη
Καθώς οι καταναλωτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο της τροφής τους, εστιατόρια, σεφ και παραγωγοί δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν στις ανησυχίες τους. Πιάτα για vegan και υποκατάστατα του κρέατος αναμένεται να κάνουν δυναμική εμφάνιση στα μενού του κόσμου. Από τα εστιατόρια fine dining μέχρι τις αλυσίδες fast food, οι χορτοφαγικές επιλογές πληθαίνουν κι άλλο καθώς πλέον υπάρχει ένα τεράστιο κοινό που τις αναζητεί. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Το επόμενο βήμα απαιτεί να χρησιμοποιούνται στις κουζίνες υλικά απόλυτα φιλικά στη μητέρα φύση, προϊόντα από καλλιέργειες που σέβονται το περιβάλλον, και οικολογικές ή βρώσιμες συσκευασίες. Το reusable cup (ή αλλιώς επαναχρησιμοποιούμενο φλιτζάνι) γίνεται θεσμός στις περισσότερες μεγάλες αλυσίδες καφέ και το πλαστικό αποχωρεί με μικρά, αλλά τακτικά βήματα από τις ζωές μας.
Το κρέας περνάει στην αντεπίθεση
Το γεγονός ότι ο κόσμος στρέφεται σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αποκλείει το κρέας από τη διατροφή του. Αντίθετα, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αρχίζουν να αναζητούν το μοσχαράκι εκείνο που έχει ταϊστεί μόνο με βιολογικές τροφές και έχει μεγαλώσει στις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να αποκτήσει νόστιμο κρέας, χωρίς ορμόνες. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη της ποιότητας του κρέατος που αγοράζουν, συχνά αδιαφορώντας για την τιμή, γεγονός που βάζει στο παιχνίδι και τις premium ράτσες.
Ιαπωνία, η χώρα food star
To 2019 η Ιαπωνία μεσουράνησε στο Instagram με τα soufflé pancakes, αλλά και τα χωνάκια παγωτού σε σχήμα ψαριού (τα λεγόμενα “taiyaki”). Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, η Ιαπωνία γίνεται δημοφιλής προορισμός και η κουζίνα της αναμένεται να επηρεάσει τα εστιατόρια, ακόμη και στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι η ιαπωνική κουζίνα θεωρείται από τις πιο υγιεινές, τότε καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε πράγματι για ένα αρκετά μεγάλο trend.
Λιγότερο αλκοόλ
Τα τελευταία 2-3 χρόνια παρακολουθήσαμε τις μεγάλες ζυθοποιίες να παρουσιάζουν μπίρες χωρίς αλκοόλ, οπότε ξέραμε ότι αυτό το trend ήταν ήδη καθοδόν. Απ’ ότι φαίνεται, μια σημαντική μερίδα του καταναλωτικού κοινού θέλει να ζήσει με λιγότερο αλκοόλ. Έτσι όπως πάμε, το 2020 θα είναι η χρονιά του mocktail (cocktail χωρίς αλκοόλ).
Λιγότερη ζάχαρη
Η αλήθεια είναι ότι αρκετά χρόνια τώρα προσπαθούμε να κόψουμε τη ζάχαρη. Αυτή τη φορά όμως έχουμε μια βοήθεια παραπάνω με φυσικά γλυκαντικά σιρόπια από ρόδια, χουρμάδες και γλυκοπατάτες.
Νέα αλεύρια, νέες γεύσεις
Αυτός ο κόσμος δεν θα σταματήσει να πειραματίζεται ποτέ (ευτυχώς). Και οι τελευταίοι βρώσιμοι πειραματισμοί του 2019 οδήγησαν σε αλεύρι από αμύγδαλα, πράσινες μπανάνες, γλυκοπατάτες ή από σπόρους… καρπουζιού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.