Θεματα

Σπονδή

Εργαστήριο υψηλής γαστρονομίας. Καινούργιος σεφ ο διάσημος Γάλλος Michel del Burgo

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 469
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60817-133197.jpg

Λάμψη από αστέρια είχε η προχτεσινή βραδιά στο κορυφαίο εστιατόριο της χώρας, την περίφημη Σπονδή. Έπειτα από μήνες αναζήτησης είναι ο Γάλλος σεφ Michel del Burgo, διάσημος για την τεχνική, τη φινέτσα και τη «μεσογειακή» του ματιά στη γαλλική κουζίνα, που αναλαμβάνει τα ηνία.Ο σεφ που αναμένεται να οδηγήσει τη Σπονδή στην κατάκτηση και τρίτου αστεριού Michelin ήταν πριν στο τριάστερο «L’ Atelier de Joel Robuchon» στο Χονγκ Κονγκ, επί σειρά ετών βρισκόταν στο ναό της γαλλικής κουζίνας «Taillevent», έχει συνεργαστεί και με τα τρία «ιερά τέρατα» της γαλλικής κουζίνας, τον Alain Ducasse, τον Joel Robuchon και τον Michel Guerard.

n

Michel del Burgo


Προχτές, οι δημοσιογράφοι, είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε πρώτοι τα πιάτα του νέου μενού. Ο χώρος όπως πάντα λαμπερός, με υπέροχους πολυέλαιους, έργα Τέχνης, βελούδα στις καρέκλες, εξαιρετικά δείγματα της art de la table στα τραπέζια. Αρχή στη «γευστική παράσταση» της βραδιάς έγινε με τις amouse bouche του σεφ – μικρές μπουκιές καλωσορίσματος αλλά και πρώτο δείγμα του ταλέντου του. Τι να σας λέω τώρα…

Μια μικρή βάση που πάνω της περίμεναν καρφωμένα τα εξής: πιρουνάκι ξύλινο με καρέ κατσικίσιου τυριού δουλεμένου με τρούφα και με επικάλυψη καραμελωμένου μπέικον, δίπλα έτερο μίνι κουταλάκι με χέλι και μια νότα εσπεριδοειδών, πιο δίπλα ένα lollipop, μπαλίτσα από φουά γκρα καλυμμένη με σοκολάτα – και τα τρία εξαιρετικά. Στη συνέχεια ήρθε ένα καταπληκτικό καβούρι με ρέβα, μέλι ακακίας, εστραγκόν και φρούτα του πάθους, ακολούθησε καραβίδα ταρτάρ με αγριοράπανο, σελινόριζα, γκρέιπφρουτ. Η σαμπάνια (Piper Heidsieck) έρεε άφθονη, οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν, τα σχόλια ενθουσιώδη. Σειρά είχαν τα χτένια που ήρθαν ωμά και ψημένα, με φασόλια σόγιας, κονσομέ λαχανικών και παγωτό wassabi, μαζί ήπιαμε αρωματικό Donnhoff Riesling Kabinett Oberhauser Leistenberg.

n

Απόστολος Τραστέλης


Ακολούθησε φουά γκρα σε μορφή τερίνας και μους μαζί με τοσοδούλικα κομμάτια από αχλάδι, μήλο, βατόμουρο και βανίλια, ήπιαμε Viognier Eclectique του Σκούρα. Με ραβιόλι με τρούφα και αφρό από μανιτάρια και με πάπια εξαιρετικά ψημένη μαζί με παστίγια (μαροκινή γλυκοαλμυρή νοστιμιά), παντζάρια και φραγκοστάφυλο που σετάραμε με Άγιο Χρόνο του Κτήματος Αβαντίς φτάσαμε λίγο πριν το τέλος. Το οποίο «τέλος» ήταν ένα γλυκό απίστευτης δεξιοτεχνίας, γεύσης και παρουσίασης: σοκολάτα Αλπάκο από το Εκουαδόρ με μπισκότα, τραγανή πραλίνα, παγωτό μέλι, όλα αυτά σε διπλό ποτήρι φανταστείτε, με το πάνω να περιέχει το βρώσιμο κομμάτι της δημιουργίας, το αποκάτω με άζωτο που «έβραζε» για να διατηρείται ιδανική η θερμοκρασία.

n

Η σοκολάτα Αλπάκο από το Εκουαδόρ που περιέχει απο κάτω άζωτο για να διατηρείται στη σωστή θερμοκρασία


Στις κουβέντες που ακολούθησαν μάθαμε πως η Σπονδή ξεκινάει στενή συνεργασία και με το διάσημο Γάλλο φυσικό και χημικό Herve This, που θεωρείται πατέρας και εμπνευστής της μοριακής κουζίνας. Μαζί με το σεφ θα αναπτύξουν ένα concept που θα συζητηθεί διεθνώς και θα προχωρήσουν τη Σπονδή στο επόμενό της επίπεδο. Φύγαμε εντυπωσιασμένοι από ένα δείπνο μοναδικό, με στοιχεία μιας πραγματικά καλλιτεχνικής παράστασης, πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν αυτόγραφο από το σταρ-σεφ πάνω στα τυπωμένα μενού τους.

Πιο πολύ να σας πω πως ενθουσιάστηκα για μια ακόμη φορά με το πείσμα, την τελειομανία, το πάθος του ιδιοκτήτη της Σπονδής Απόστολου Τραστέλη, που με όλες του τις επιλογές επιμένει ακόμη και σε τέτοιους καιρούς να έχει το εστιατόριό του αλλά και την Ελλάδα ψηλά στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Πύρρωνος 5, πλ. Βαρνάβα, 210 7564021

INFO
Σπονδή
Λειτουργία: Ανοικτό ως αργά

Bραβευμένο με αστέρι Michelin και με εκλεκτή κουζίνα. Προσελκύει μεγαλύτερης ηλικίας αληθινούς connaisseurs. Λίστα με 1.000 (!) ετικέτες κρασιού.

Δες αναλυτικά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.