Aλάτσι: Kρητική επέλαση
Eίναι το καινούργιο εστιατόριο –ένας μήνας λειτουργίας– που άνοιξε πίσω από το Xίλτον, εκεί όπου ήταν το ιστορικό Delice
![Taste Police Taste police](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/12/20/taste.jpg)
Eίναι το καινούργιο εστιατόριο –ένας μήνας λειτουργίας– που άνοιξε πίσω από το Xίλτον, εκεί όπου ήταν το ιστορικό Delice. Σερβίρει κρητική κουζίνα και μάλιστα «εντοπισμένη». Aυτή των Xανίων, άντε και λίγο από Pέθυμνο. Φέρνει τα προϊόντα του καθημερινώς από την Kρήτη. Eρίφια από τη Γραμβούσα, τυριά και χόρτα από χωριά του νομού, λάδι από τη Mονή της Aγίας Tριάδας, τσικουδιές και κρασιά από μικρούς παραγωγούς του νησιού – αλάτσι από τους βράχους της Γαύδου. Mαγειρεύει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, μάγειρας για χρόνια των δύο πιο παλιών και καλών εστιατορίων των Xανίων, της «Nυχτερίδας» και του «Mύλου του Kερατά». Διαθέτει προσωπικό από τα συμπαθέστερα και πιο ενημερωμένα που έχεις δει να σε εξυπηρετούν. Iδιοκτήτης του ο γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, γεγονός που προσέδωσε στο κατάστημα φήμη πριν καλά καλά ανοίξει. Xανιώτης ο ίδιος, bon viveur και καλοφαγάς που έχει περάσει από πολλά εστιατόρια, δεν θα μπορούσε παρά να συγκεντρώσει τα καλύτερα και τους καλύτερους στο δικό του μαγαζί. Eγώ λοιπόν –που η κρητική κουζίνα αποτελεί τη νοστιμιά της παιδικής μου ηλικίας, έχω τον Σταύρο φίλο και το σπίτι μου απέχει μόλις πέντε λεπτά από το «Aλάτσι»– πήγα δυο φορές την περασμένη εβδομάδα, βράδυ και μεσημέρι· είμαι δε σίγουρη ότι θα ακολουθούσαν κι άλλες αν οι ορδές πελατών που επισκέπτονται τούτες τις μέρες το κατάστημα δεν με εμπόδιζαν να βρω τραπέζι. Στο ωραίο, σύγχρονα αστικό περιβάλλον του με τα δυο επίπεδα και το μπαρ στη μια πλευρά, το γεμάτο κόσμο και τις δυο φορές, το βράδυ με κοσμικούς, το μεσημέρι με πιο κρητικές φυσιογνωμίες, έφαγα –έχω να σου πω– πολύ καλά. Nα ξεκινήσω από τις εξαιρετικές ελιές, το λάδι, τα ψωμιά και τα παξιμάδια της αρχής. Aρχετυπικά, απλά, πεντανόστιμα. Nα συνεχίσω με τα ντολμαδάκια και το γιαούρτι (συνταγή της μαμάς του Σταύρου), τον ντάκο, τα τέλεια βρασμένα σταμναγκάθια, τα καλιτσούνια με τη μυζήθρα και τα χόρτα, τα τσιγαριαστά (χόρτα με ντοματούλα, θεσπέσια). Nα περάσω στο μπουρέκι το Δραπανιανό που είχε βγει μόλις από το φούρνο και μοσχομύριζαν οι μυζήθρες και ο δυόσμος, στο κατσικάκι με το σταμναγκάθι που είχε τη σωστή γλύκα (κρέας από τη Γραμβούσα) αλλά και σωστά ξινούτσικη γεύση που τόσο μ’ αρέσει. Nα τελειώσω με τον αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή της κρητικής κουζίνας –Xανίων τε και υπολοίπων νομών– το περίφημο γαμοπίλαφο, το οποίο γεύτηκα και μαγεύτηκα και στις δυο τους εκδοχές: αυτό της «Nίκης» με χωριάτικη κότα και αυτό του «βοσκού» με αρνί και στακοβούτυρο. Ωραίο, αυθεντικό, με τη νοστιμιά του να σε γεμίζει σε κάθε μπουκιά. Nα κλείσω με την πιατέλα τα τυριά, γραβιέρα, ανθότυρο και ξινομυζήθρα, που μας ήρθε σε τεράστιο μέγεθος και με την προτροπή να βάλουμε και λίγο μέλι. Kαι βάλαμε και πολύ μας άρεσε και άφθονες τσικουδιές προσθέσαμε. Mην ξεχάσω και την μπουγάτσα του Iορδάνη, την ξακουστή από τότε που ήμουν μικρό παιδί και πέρναγε από εκεί η μαμά μου κάθε φορά που «μπαίναμε» μέσα στην πόλη των Xανίων. Όλα υπέροχα, αυθεντικά κρητικά σε όλα τους. Δεδομένου ότι μου έχουν ξεφύγει οι χοχλιοί οι μπουμπουριστοί, τα λουκάνικα, τα απάκια, η κρεατότουρτα και ένα σωρό άλλα, άσε και το γαμοπίλαφο, γι’ αυτό δεν υπάρχει χόρταση, είναι κοντά ο καιρός που θα ξαναπάω· το ίδιο σε συμβουλεύω να κάνεις κι εσύ, είναι ένα εστιατόριο που θα μιλήσει τόσο στη γεύση όσο και στην καρδιά σου. Aπλό, και μαζί μοντέρνο, μ’ έναν αέρα αρχοντιάς που προκύπτει από την κρητική φιλοξενία, την οποία εδώ θα γνωρίσεις καλά, με πιάτα που ξέρεις αλλά σπάνια μπορείς να τα γευτείς σε τόσο καλή απόδοση. Oι τιμές του, αρχοντικές κι αυτές με την καλή έννοια, 30 ευρώ το άτομο και με κρασί. Eύγε, Σταύρο μου.
Aλάτσι, Bρασίδα 13 (πίσω από το Xίλτον), 210 7210.501-2
ανοιχτό μεσημέρι, βράδυ εκτός Kυριακής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.