- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
Στο Pera θα βρεις το καλύτερο κιουνεφέ που έχεις φάει ποτέ
H πολίτισσα Μαίρη μαγειρεύει τις συνταγές που θυμάται από παιδί
![pera-anoigma.jpg pera-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/12/17/pera-anoigma.jpg)
Στο Pera θα βρεις το καλύτερο κιουνεφέ της Αθήνας
Η ιστορία του κιουνεφέ έχει τις ρίζες της στα βάθη της Ανατολής. Πρωτοεμφανίστηκε με φύλλο, μέχρι που εφευρέθηκε το κανταΐφι. Έτσι, κάπου στον 18ο αιώνα ξεκινά το κιουνεφέ και αποκτά τη μορφή που το συντροφεύει ως το σήμερα. Στην Ελλάδα έφτασε μαζί με τις Πολίτισσες, τις πιο φημισμένες μαγείρισσες του ντουνιά. Δεν είναι εύκολο γλυκό. Θέλει να το αγαπάς, να έχεις μεράκι όταν το φτιάχνεις, να ξέρεις να ισορροπείς στην εντέλεια τα υλικά μέχρι να πετύχεις τη γεύση εκείνη που θυμάσαι από παιδί…
![dsc_6850.jpg dsc_6850.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_6850_0.jpg)
Η Μαίρη ήρθε στην Αθήνα από την Πόλη 17 χρονών. Μαζί με τον Γιώργο, τον άντρα της άνοιξαν το Pera στην Αιόλου το 2009 και άρχισαν να μαγειρεύουν τις πολίτικες συνταγές που τους μεγάλωσαν. Λαχματζούν και πολίτικο κεμπάπ, πεϊνιρλί με χειροποίητη ζύμη και ανατολίτικα αλλαντικά (σουτζούκι/ παστουρμάς) ή τα χορτοφαγικά κεμπάπ (από φακή ή φαλάφελ), ό,τι και να φας από τα χέρια της Μαίρης δεν σε αφήνει ασυγκίνητο. Κι όση μαεστρία έχει εκείνη στο φαγητό, άλλη τόση βάζει ο Γιώργος στα γλυκά του. Το δικό του πολίτικο προφιτερόλ κερδίζει σε γεύση (και πληθωρικότητα!) ακόμα κι εκείνα της Κωνσταντινούπολης. Για εμένα, όμως, είναι στο κιουνεφέ που δεν τον φτάνει κανείς. Όταν η Μαίρη ψήνει αυτό το κιουνεφέ, μοσχοβολάει όλη η Αιόλου.
![Ζουμερό κεμπάπ από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, ψημένο σε λαχταριστές μπουκιές τυλιγμένες σε λεπτή, τραγανή πίτα και περασμένες σε καλαμάκι. Συνοδεύεται από σος γιαουρτιού, σάλτσα ντομάτας και σαλάτα ταμπουλέ. Ζουμερό κεμπάπ από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, ψημένο σε λαχταριστές μπουκιές τυλιγμένες σε λεπτή, τραγανή πίτα και περασμένες σε καλαμάκι. Συνοδεύεται από σος γιαουρτιού, σάλτσα ντομάτας και σαλάτα ταμπουλέ.](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_6862.jpg)
![Το φημισμένο λαχματζούν του Pera Το φημισμένο λαχματζούν του Pera](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_6881.jpg)
«Όταν ήμουν παιδί», λέει η ίδια «στην Πόλη δεν υπήρχαν πολλά μαγαζιά που να φτιάχνουν κιουνεφέ. Το Gelik, όμως, ένα κεμπαπτζίδικο πάνω στην παραλία είχε ένα περίπτερο με βιτρίνα και μέσα υπήρχε ένας τύπος που έφτιαχνε μόνο κιουνεφέ. Κάθε Σάββατο πηγαίναμε εκεί με τον Γιώργο, και μετά το φαγητό, το κιουνεφέ αυτό ήταν η ανταμοιβή μας. Πώς και τι το περιμέναμε! Τα κιουνεφετζίδικα, τα μαγαζιά δηλαδή που πουλούν αποκλειστικά κιουνεφέ, εμφανίστηκαν αργότερα και τώρα πια, έχουν δώσει σε αυτό το γλυκό ό,τι του άξιζε. Το κιουνεφέ για εμένα είναι ο βασιλιάς των σιροπιαστών. Για να το πετύχεις, πρέπει να βρεις τα μυστικά του, γιατί και η παραμικρή λεπτομέρεια έχει τη σημασία της. Στην οικογένεια μας, ξέρεις, το γλυκό είναι το κυρίως πιάτο, όχι το μετά. Ε, λοιπόν όταν αυτό το κυρίως είναι κιουνεφέ, μια ευτυχία, βρε παιδί μου τη νιώθεις, πώς να το κάνουμε;»
![Το φημισμένο προφιτερόλ του Pera Το φημισμένο προφιτερόλ του Pera](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_7031.jpg)
![Το φημισμένο προφιτερόλ του Pera Το φημισμένο προφιτερόλ του Pera](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_7057_0.jpg)
Εκτός από το κλασικό κιουνεφέ στο Pera θα βρεις και κιουνεφέ ζυμωμένο με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης (είναι καταπράσινο!), αλλά και κιουνεφέ σοκολάτα (κόβεις στη μέση και ρέει μια σοκολατένια λάβα). Το κλασικό κιουνεφέ θα το βρείτε σε ατομικό μέγεθος (€5,5), ενώ το κιουνεφέ φιστικιού και σοκολάτας βγαίνει σε μεγάλο μέγεθος για δύο άτομα (€10), και καλά κάνουν γιατί δεν τα χορταίνεις με τίποτα.
![dsc_6892.jpg dsc_6892.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_6892.jpg)
Θυμάμαι την πρώτη φορά που δοκίμασα το κιουνεφέ στο Pera. Έρχεται μπροστά μου καυτό και αχνιστό, μια που ψήνεται την ίδια στιγμή που το παραγγέλνεις. Από πάνω είναι πασπαλισμένο με μια στάλα φιστίκι Αιγίνης, το κανταΐφι ροδοκόκκινο με κοιτάζει με νόημα. Πιάνω το πιρούνι και κατευθύνομαι προς την άκρη. Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου η φωνή της Μαίρης: «Πάρε μπουκιά από τη μέση», λέει και μου κλείνει το μάτι. Κόβω στη μέση, το τυρί ξεχύνεται λιωμένο και ο κόσμος μοσχοβολάει για μία ακόμη φορά. Το τραγανό κανταΐφι ολόσωστα σιροπιασμένο να μη σε λιγώνει, το τυρί καυτό. Εκείνη η πρώτη πιρουνιά ήταν η μπουκιά της ευτυχίας.
Αιόλου 57, 210 3232368, Fb: @perastreetfood
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.