![43861-98572.jpg 43861-98572.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/43861-98572_0.jpg)
![60467-120731.jpg 60467-120731.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2014/02/07/60467-120731.jpg)
Και είχε φουντώσει η κουβέντα για τις δίαιτες προχτές με κάτι φίλους, ο Δ. έλεγε για κάτι καινούργια χάπια που στην κλείνουνε την όρεξη- μόνο που τα‘χεις τα νεύρα λίγο τσιτωμένα-, επίσης και για κάτι νέα τεστ που ανιχνεύουν ποιες είναι οι τροφές που, δεν το πάει ο νους σου, αλλά ΑΥΤΕΣ ακριβώς σε παχαίνουν, κι άμα λέει αφαιρέσεις τις μπουρνέλες από το καθημερινό σου διαιτολόγιο το‘λυσες το πρόβλημα… Εγώ κατέθεσα την δίαιτα των Μπολσόι που κάνω από το σχολείο και την θεωρώ αξεπέραστη, η Φ. ανέλυσε το θέμα «αρνητικές θερμίδες», πως δηλαδή τρως αυγό το πρωί και καίει το χτεσινοβραδινό κατσίκι κι εκεί πάνω θυμήθηκε και συμπλήρωσε πως ο Νικηφόρος, μια ταβέρνα πίσω από τον Δαναό, κάνει το καλύτερο κατσικάκι γαμοπίλαφο σε όλη την Αθήνα. Σε τρία λεπτά ήμασταν μπροστά στο ασανσέρ και σε ένα τέταρτο καθισμένοι στην επί του πεζοδρομίου «βεράντα» του Νικηφόρου.
Ο Νικηφόρος, που λέτε, έχει ανοίξει το εστιατόριό του εδώ και 15 χρόνια, μαγειρεύει η γυναίκα του, ο ίδιος έχει αναλάβει τους προμηθευτές… «γιατί εμένα που με βλέπεις με το μάτι τον καταλαβαίνω τον καλό κιμά δεν χρειάζεται καν να τον δοκιμάσω», και δουλεύει μεροδούλι – μεροφάι, πιστά και με επαγγελματισμό. Ανοιχτός 7 μέρες τη βδομάδα μεσημέρι – βράδυ, έχει όλα τα ελληνικά μαγειρευτά (το μεσημέρι πλακώνουν όλοι οι δικηγόροι της Ευελπίδων), το οποίον λαδερά, μουσακάδες, παστίτσια, χοιρινό με χόρτα, κοτόπουλο γιουβέτσι και ότι άλλο είναι εποχής, το βράδυ συμπληρώνει με σχάρα και κρεατικά.
Όταν του λες τη μαγική λέξη «Κρήτη» ξυπνάει ο Ηρακλειώτης μέσα του και σου βγάζει ντάκους ωραίους και με ξινομυζήθρα μούρλια, απάκια και λουκάνικα ξιδάτα που δεν έχεις φάει νοστιμότερα, χοχλιούς μπουμπουριστούς να γλείφεις τα δάχτυλα σου, ντολμαδάκια που, -εδώ θα αφιερωθώ περισσότερο-, είναι ένα πιατάκι φρούτου με πάνω του στριμωγμένα ίσαμε και 35 κομμάτια τοσοδούλικα, μελωμένα, μαμάς μερακλούς Κρητικιάς μαγείρισσας. Συνεχίζει με οφτό, μακαρονάδα σε ζουμί από ζυγούρι και ανθότυρο και κλείνει με φοβερό κατσικάκι γαμοπίλαφο αν του τα χεις παραγγείλει από την προηγούμενη. Φάγαμε πολύ καλά, ήπιαμε χύμα κρασί Κρήτης, πληρώσαμε €15 το άτομο, μιλήσαμε ώρα με τον Νικηφόρο (φτυστός ο Μίμης Ανδρουλάκης) που έχει άποψη επί παντός και την εκφράζει με ωραιότατα ελληνικά, φύγαμε μετά το χαλβαδάκι – κέρασμα, υποσχεθήκαμε όλοι ότι το πρωί θα φάμε αυγά βραστά που το καίνε το κατσίκι πέραν πάσης αμφιβολίας.
Νικηφόρος, Λασκαρίδου 7 & Λ. Ριανκούρ, Αμπελόκηποι, 210 6984057
INFO
Σπιτικό φαγητό, 7 μέρες την εβδομάδα με τον Νικηφόρο-φτυστός ο σύντεκνος Μίμης Ανδρουλάκης-, να φροντίζει τις πρώτες ύλες. Νόστιμα μαγειρευτά αλλά και κρητικές λιχουδιές. Χοχλιοί μπουμπουριστοί, απάκι, ξιδάτο λουκάνικο και ντολμαδάκια το πιάτο σουξέ. Κρασί χύμα. Μεσημέρι γεμάτο από δικηγόρους και εργαζόμενους στην περιοχή, βράδυ με πιο νεανικές παρέες και γείτονες.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.