- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Στο Πολεμικό Μουσείο μόλις άνοιξε η πιο ωραία καντίνα της Αθήνας
Ένα φορτηγάκι Citroen του 1958, σαν αυτά που χρησιμοποιούσε ως αντιαρματικά ο γαλλικός στρατός γίνεται γκουρμέ
![καντίνα, φορτηγάκι Citroen, Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη καντίνα, φορτηγάκι Citroen, Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/12/10/anoigma_0.jpg)
Η νέα καντίνα της πόλης στημένη σε ένα φορτηγάκι Citroen βρίσκεται έξω από το Πολεμικό Μουσείο στη Ριζάρη
Κάποτε ήθελα να γίνω… καντινιέρισσα! Να το καβαλάω το εποχούμενο το μαγαζί μου, να γυρνάω κάθε μέρα και κάπου αλλού, να ταΐζω και να ποτίζω κόσμο στο κέντρο της πόλης και τις γειτονιές. Το είχα ψάξει κιόλας, οπότε είχα καταλάβει... δύσκολο να βγάλει κανείς άδεια για καντίνα στην Αθήνα, γραφειοκρατία το λένε το θηρίο που διέλυσε τα επιχειρηματικά μου όνειρα. Εδώ και λίγο καιρό, όμως, τα έκπληκτα μάτια μου έχουν πιάσει μια πεντάμορφη του είδους να στέκει περήφανα στις επάλξεις – παρντόν, στον προαύλιο χώρο του Πολεμικού Μουσείου από την πλευρά της Ριζάρη. Προχτές μέρα με λιακάδα, το πάω περπατητό μέχρι το γραφείο και –επιτέλους– σταματάω για καφέ και πληροφορίες.
![unnamed-1.jpg καντίνα, φορτηγάκι Citroen, Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/unnamed-1_1.jpg)
Η ιδέα της καντίνας ανήκει στο κυλικείο του Πολεμικού Μουσείου που αναζητούσε τρόπο για να γίνει ο χώρος τους πιο εξωστρεφής, να μην έχει δηλαδή κόσμο μόνο όταν γίνεται κάποια εκδήλωση αλλά να συγκεντρώνει τα πλήθη όλες τις ώρες και τις μέρες της εβδομάδας – η Ριζάρη με το πάρκο και το μετρό, τα λεωφορεία που πάντα φεύγουν γεμάτα φοιτητές για την Πανεπιστημιούπολη, το σημείο είναι καθημερινά πολυσύχναστο... Το πρότειναν στο Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου, τους άρεσε, και αμέσως έδωσαν την άδεια-«διαταγή» για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου πονήματος. Όχι ότι δεν κάνανε 1,5 χρόνο μέχρι να το καταφέρουν, αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει.
![unnamed-3.jpg καντίνα, φορτηγάκι Citroen, Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/unnamed-3_1.jpg)
![unnamed-4.jpg καντίνα, φορτηγάκι Citroen, Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/unnamed-4_1.jpg)
Η καντίνα είναι στημένη πάνω σε ένα κουκλίστικο παλιό φορτηγάκι Citroen του 1958, ίδιο με αυτά που χρησιμοποιούσε ως αντιαρματικά ο γαλλικός στρατός. Το φτιάξανε του κουτιού (δηλαδή τσουλάει κιόλας), το βάψανε σε τόνους χακί, καφέ, μπεζ –τα χρώματα της παραλλαγής του στρατού–, του βάλανε κουζινάκι, ράφια, πάγκους και τάβλες ξύλινες που «κάνουν» μπαρ. Ανοίγουν από τις 7 το πρωί με όλους τους καφέδες (€1,70), τσάγια σε μεγάλη ποικιλία, σφολιάτες, κουρού (€1,60), πολύσπορη με ανθότυρο και κασερόπιτα (€2), σάντουιτς απλά αλλά και με σολομό ή κοτόπουλο, πεϊνιρλί, πίτσα. Προσθέτουν μπίρες, κρασί σε ποτήρι, ούζο και τσίπουρο με μεζέ για τους τουρίστες. Όλα αυτά μου τα λέει ο γλυκύτατος και συνεχώς χαμογελαστός Γιώργος (Κέφης στο επώνυμο, όνομα και πράμα), από κοντά και ο πιο μικρός, ο Παναγιώτης, ετών 22 που φτιάχνει τους καφέδες και μου λέει πως δουλεύουν με καφέ Hausbrandt ενώ ο ίδιος ξέρει να σου φτιάξει στο φλιτζάνι σου όλα τα ωραία σχεδιάκια, κύκνους, Ινδιάνους, αρκουδάκια και καρδούλες. Που τα έμαθες μικρό παιδί όλα τούτα τον ρωτάω ..."μα, έχω τελειώσει σχολή, είμαι barrista", μου δηλώνει περήφανα.
![unnamed-5.jpg καντίνα, φορτηγάκι Citroen, Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/unnamed-5_0.jpg)
![unnamed-6.jpg καντίνα, φορτηγάκι Citroen, Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/unnamed-6.jpg)
Σε λίγο στην κουβέντα προστίθεται και ο... κυλικειάρχης Πάνος Παπαδάκος, και μαθαίνω πολλά ακόμη νόστιμα. Πως δηλαδή όταν την πρωτοστήσανε είχαν μια εκδήλωση στην οποία παρέστη ο γάλλος πρέσβης, που είδε το Citroen - αντιαρματικό-καντίνα και ενθουσιάστηκε, ζήτησε και για τη χώρα του. Πως παίζει να ανοίξουν κι άλλες και στο Ωδείο στη Ρηγίλλης λίγο παραπέρα, αλλά και σε ένα Tennis Club. Πως τόσο πολύ έχει αρέσει σε όλους η παιχνιδιάρα καντίνα που στον προαύλιο χώρο θα της προσθέσουν και ένα στρατιωτικό τζιπ για… καθιστικό, για σκίαση θα βάλουν δίχτυ παραλλαγής, αντί για ομπρέλες θα βάλουν πανί από αλεξίπτωτα! Πως, τέλος, από το Πάσχα και μετά που ανοίγει ο καιρός θα προσθέσουν και κοκτέιλ, βότκα, ουίσκι, τζίν και ρούμια με €5 και θα σερβίρουν μέχρι (αργά;) το βράδυ.
Έφυγα ενθουσιασμένη! Και από τα ωραία που είδα και άκουσα, και από τους ανθρώπους, όλοι τους κάτι παραπάνω από συμπαθείς, επικοινωνιακοί και με ωραίες ιδέες, που, το κυριότερο, έχουν τη διάθεση και το πείσμα να υλοποιήσουν. Ραντεβού εκεί!
![unnamed-2.jpg καντίνα, φορτηγάκι Citroen, Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/unnamed-2_3.jpg)
Ριζάρη, είσοδος Πολεμικού Μουσείου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.