- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
![christiperri.jpg christiperri.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/christiperri.jpg)
![potatoesmain.jpg potatoesmain.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/12/10/potatoesmain.jpg)
Σου δίνουμε συνταγές για πατάτες kugel, baby με πάπρικα και ψητές με φρούτα εποχής για τα γιορτινά τραπέζια
Τα γιορτινά τραπέζια είναι εδώ! Σε περίπτωση που δεν είστε από εκείνους που παρουσιάζονται σε ένα σπίτι με κάποιο αγορασμένο γλυκό στο μπράτσο και απλώς περιμένουν να φάνε, ίσως ψάχνετε νέες συνταγές και πιάτα για να μαγειρέψετε και να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας και φέτος. Για εσάς λοιπόν τους φιλότιμους οικιακούς σεφ εκεί έξω, έχουμε να σας προτείνουμε τρεις εναλλακτικούς και τρομερά νόστιμους τρόπους να μαγειρέψεις το ένα φαγητό που δεν γίνεται να λείπει από κανένα γεύμα που σέβεται τον εαυτό του (ανεξαρτήτως εορτών). Μιλάμε φυσικά για τις πατάτες. Ψητές, τηγανητές, γεμιστές, ακόμα και βραστές, είναι ότι καλύτερο.
Potato Kugel
To Kugel είναι ένα παραδοσιακό εβραϊκό πιάτο, το οποίο οφείλουμε να εντάξουμε κι εμείς στην κουζίνα μας διότι είναι απίστευτα νόστιμο και ελαφρύ ταυτόχρονα. Ταιριάζει γάντι στο γιορτινό τραπέζι μιας και μπορεί να κοπεί σε κομμάτια και να σερβιριστεί πολύ εύκολα σαν πίτα. Τραγανό απ’ έξω, μαλακό σαν πουτίγκα μέσα και ικανό να «σηκώσει» όποιο μπαχαρικό μας αρέσει, όπως το μοσχοκάρυδο.
Υλικά:
8-10 πατάτες μέτριου μεγέθους
2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
4 αυγά
Λάδι και βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βουτάμε σε κρύο νερό ώσπου να τις χρειαστούμε. Χτυπάμε τα αυγά με το πιρούνι, δεν χρειάζεται να επιμείνουμε πολύ. Βάζουμε ένα γυάλινο πυρίμαχο ταψάκι σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς Κελσίου φούρνο μας, αφού το έχουμε αλείψει με λάδι κι έχουμε βάλει μαζί ένα κομμάτι βούτυρο, γύρω στο 1/3 ενός φλιτζανιού.
Στο μεταξύ, βγάζουμε τις πατάτες από το νερό και τις τρίβουμε στον τρίφτη (αν έχουμε γερά μπρατσάκια) ή τον επεξεργαστή τροφίμων. Προτιμήστε το δεύτερο για να μην σας πάρει πολλή ώρα και μαυρίσουν οι πατάτες σας.
Ενώνουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, τα αυγά και τις πατάτες προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο, αφού βεβαιωθούμε ότι έχει κάψει καλά. Ρίχνουμε το μίγμα μας στο σκεύος και ακούμε το ωραίο τσιτσίρισμα που υπόσχεται ένα νόστιμο έδεσμα. Ανακατώνουμε και πάλι και ξαναγυρνάμε το φαγητό στον φούρνο. Το ψήνουμε για 1 ώρα και (ίσως) 10 λεπτά ακόμα ή ώσπου να γίνει ροδοκόκκινο.
Το σερβίρουμε ζεστό, αφού έχει σταθεί 5 έως 10 λεπτά κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια. Είναι 99% βέβαιο ότι όλοι θα θέλουν τις γωνίες.
![potatoesfinal1.jpg potatoesfinal1.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/potatoesfinal1.jpg)
Θα έχεις την διάθεση να τις φας μία-μία μέχρι η πιατέλα να αδειάσει και θα έχεις και δίκαιο. Σερβίρονται ζεστές, παρέα με πουλερικά ή χοιρινό και μπαίνουν ολόκληρες μέσα στο στόμα. Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε κομψοί και διακριτικοί με τις πατάτες.
Υλικά:
1 δίχτυ baby πατάτες
100 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού πάπρικα απλή και καυτερή
1 κουτ σούπας σκόνη σκόρδου
Αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες σε άφθονο αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν αρκετά. Τις στραγγίζουμε κι αφού κρυώσουν λίγο τις πατάμε μία μια με το εργαλείο του πουρέ από την μία μεριά μόνο ώστε να σπάσουν κάπως και να κάνουν αυτό το γκριλ εφέ.
Στο μεταξύ έχουμε αναμίξει σε ένα μπολ το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Αλείφουμε γενναιόδωρα τον πάτο ενός πυρίμαχου γυάλινου σκεύους με το μίγμα του λαδιού και στρώνουμε τις πατάτες μας με την γκριλ πλευρά τους προς τα πάνω. Αλείφουμε την κάθε μια τους με το υπόλοιπο μίγμα του λαδιού, αλατίζουμε και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου τους 180 βαθμούς Κελσίου. Αν επιθυμούμε έξτρα γεύση, μπορούμε να βάλουμε μερικές σκελίδες σκόρδου με την φλούδα ανάμεσα στις πατατούλες μας.
Πατάτες... «λουσάτες»
Φάνσι πιάτο για να συμπληρώνει την γεμιστή γαλοπούλα και το κοτόπουλο, από αυτά που συνδυάζουν την αξεπέραστη πατατονοστιμιά με τις γλυκόξινες γεύσεις των φρούτων εποχής. Φάε γρήγορα, θα εξαφανιστούν πρώτες.
Υλικά:
10 πατάτες μεσαίου μεγέθους
6-8 κάστανα βρασμένα
6-8 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
6-8 αποξηραμένα βερίκοκα
3 πορτοκάλια τον χυμό
1 λεμόνι τον χυμό
Λάδι
1 κύβο ζωμό κότας, κατά προτίμηση βιολογικό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις στρώνουμε στο ταψί μας και αλατοπιπερώνουμε. Λιώνουμε τον κύβο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και το ρίχνουμε στο ταψί μας. Ρίχνουμε τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού και λαδώνουμε τις πατάτες μας με 50- 70 ml λάδι. Στόχος μας είναι να σκεπαστούν οι πατάτες μας με τα υγρά τα οποία θα ρουφήξουν κατά την διάρκεια του ψησίματος και θα γίνουν μελωμένες και λαχταριστές. Προσθέτουμε σκόρπια μέσα στο ταψί μας τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Ανακατώνουμε καλά και σκεπάζουμε το ταψί με λαδόχαρτο και μετά αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα και ύστερα ξεσκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά στους 200, ανακατώνουμε καλά και ψήνουμε για μισή ώρα ή 40 λεπτά ακόμη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.