- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Το Sunday Roast, τα πληθωρικά κυριακάτικα τραπεζώματα στη σάλα του Vezene επιστρέφουν φέτος και παραμένουν για όλο τον χειμώνα
Τα μεσημέρια της Κυριακής ανήκαν πάντα στη θαλπωρή της οικογένειας. Είτε η οικογένεια αυτή σημαίνει «συγγενείς», είτε φίλοι κι αδερφοί, υπάρχει κάτι βαθιά καθησυχαστικό σ΄αυτό το τραπέζι που γύρω του θα μαζευτούμε όλοι, γεμίζοντάς το με γέλια, αγκαλιές, ιστορίες και πολύ φαγητό. Αυτά ακριβώς τα αξεπέραστα τραπέζια θέλει τα τελευταία δύο χρόνια να αναπαραστήσει ο Άρης Βεζενές στο Vezene. Και η αλήθεια είναι ότι το κάνει με μεγάλη επιτυχία.
Η ιδέα είναι πως κάθε Κυριακή για όλο τον χειμώνα (και όχι μόνο για το Δεκέμβριο, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι) το Vezene ανοίγει το μεσημέρι από 13.00 με διαφορετικό μενού από αυτό που προσφέρει τις υπόλοιπες μέρες. Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστές είναι οι γευστικές αναμνήσεις της οικογένειας του Άρη Βεζενέ, δηλαδή πιάτα με επτανήσιες καταβολές άρα πολλά ζυμαρικά, επικά Sunday Roast της Αγγλικής και Αμερικάνικης κουλτούρας (καθώς εκεί ο σεφ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του), αλλά και «ωδές» στον Fergus Henderson με πιάτα που γεμίζουν μεδούλια, γλυκάδια και καρδούλες. Το μενού ανοίγει με κρεατόσουπα από βοδινή ουρά με φιδέ τύπου Ramen, έναν… αδελφικό «δανεισμός» από την κουζίνα του Birdman.
Ας μην ξεχνάμε ότι το Vezene είναι από μόνο του ένας ύμνος στο κρέας, πράγμα που έτσι κι αλλιώς υπενθυμίζει ο τίτλος “Sunday Roast” αυτών των κυριακάτικων συγκεντρώσεων. Οπότε, οι σπάνιες κοπές (π.χ. Cote de Boeuf, Delmonico, Tomahawk) τις οποίες το Vezene μαγειρεύει βασανιστικά αργά θα έχουν την τιμητική τους, το ίδιο και οι πληθωρικές ράτσες όπως Dexter, Wagyu, Belted Galloway, κατσικίσια μπούτια Βόνιτσας, πάπιες, φραγκόκοτες και κότσια βοοειδών από διεθνείς αρχέγονες φυλές χορτοφαγικής εκτροφής από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία. Στις εκπλήξεις των φετινών Κυριακών και η τεχνική του «χρυσαφένιου τηγανιού» (φανταστείτε το κάτι σαν premium KFC) σε 100 ημερών κοτόπουλα Κρήτης, μαριναρισμένα σε ξινόγαλο. Το μεγάλο φαγοπότι συμπληρώνουν πίτες στον ξυλόφουρνο με κυνήγια και λαχανικά σε διαφόρων ειδών φύλλα, η ένδοξη πατάτα μαγειρεμένη με κάθε δυνατό τρόπο και τα ζυμαρικά.
Πηγή έμπνευσης είναι ο συνήθης ύποπτος των απανταχού κυριακάτικων μαζεμάτων: η μαμά. Η μαμά που φροντίζει, η μαμά της οποίας το «ψητό στον φούρνο» ονειρευόμαστε, η μαμά που –σε σένα μόνο- σερβίρει μερίδα για δέκα. Τη δική της τεχνική (σε ποιότητα και… ποσότητα) αναπαριστά ο Άρης Βεζενές μαγειρεύοντας με πρωτόγονες, απλές τεχνικές του ξυλόφουρνου, της κατσαρόλας, της σούβλας και της θράκας. Το μενού συνοδεύεται με ωραία κρασιά και κάποια από τα κυριακάτικα cocktail της ομάδας του Birdman Japanese Pub+Grill με after hangover εκτελέσεις σε Bloody Mary, Mimosa και Martini, έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε…
Βρασίδα 11, Όπισθεν Χίλτον, 210 7232002
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.