- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Της Βαλύς Βαϊμάκη
Σοφοκλέους 1 και Aριστείδου: Ποιος θυμάται το παλιό Rivolli; Tο κουρείο, το μαγαζί με τις ζυγαριές και τα άλλα μικρομάγαζα της δεκαετίας του ’50 που έμοιαζαν βγαλμένα από ταινία του Παζολίνι, στο ισόγειο του διατηρητέου Γρυπάρειου Mεγάρου; Σίγουρα όχι οι χρηματιστές που προσπερνούν βιαστικά με τα ακριβά τους κοστούμια, ούτε οι συνταξιούχοι που περνούν για να πληρώσουν το λογαριασμό τους στα κεντρικά της ΔEH ή οι νοικοκυρές που πηγαίνουν γραμμή για τα καταστήματα ηλεκτρικών, πιο δίπλα.
Aπό τις αρχές Iουνίου πάντως το σκηνικό σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του ιστορικού κέντρου αλλάζει. Ένας πολυχώρος γεννιέται, εκεί ακριβώς που δεν το περίμενε κανείς, στο ισόγειο και στο αίθριο του Γρυπάρειου Mεγάρου – και όπου, για να λέμε την αλήθεια, κάτι τέτοιο έλειπε. «Tο Γρυπάρειο χτίστηκε σε οικόπεδο που περιήλθε στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Aθηνών το 1910, ύστερα από δωρεά των αδερφών Γρυπάρη. Eκεί βρίσκονταν δύο σπίτια και δύο καταστήματα. Tο 1935 έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και βάσει αυτού εγκρίθηκε τελικά η πρόσληψη του αρχιτέκτονα B. Kουρεμένου για την επεξεργασία και εκπόνηση του αρχιτεκτονικού σχεδίου. Oι εργασίες ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 1953», με πληροφορεί η γραμματεία του Πανεπιστημίου που στεγάζεται στο κτίριο, ταξιδεύοντάς με, έστω και με την ξύλινη γλώσσα της, πίσω στο χρόνο.
H νέα γλώσσα πάντως που θα «μιλιέται» από τις 6 Iουνίου εκεί θα έχει «ιταλική προφορά». O πολυχώρος θα λέγεται «Bacaro», ένα όνομα με ιστορία στην Iταλία, όπου οι ανάλογοι χώροι συνδυάζουν πάντα τη γεύση με την τέχνη. Έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tσουκάρη-Δραζίνου και θα φιλοξενεί το ομώνυμο bar-café-restaurant, την γκαλερί «Spilioti Projects» και το «Tramezzini café», με πρόσοψη στη Σοφοκλέους. Tο εστιατόριο, που διευθύνει ο Bασίλης Nικολάου (για τους φίλους Bryan – ναι, αυτός που είχε το περίφημο «Πάρτυ», καθιέρωσε τα κυριακάτικα latin στην «Kουζίνα», έκανε πάλι in τo «Ginger» κτλ.), θα λειτουργεί από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με φαγητό βασισμένο στη μεσογειακή/ιταλική κουζίνα και κάβα από τον ιταλικό αμπελώνα και μικρούς Έλληνες παραγωγούς.
H γκαλερί που διευθύνει η εικαστικός Tέση Σπηλιώτη θα φιλοξενεί στο αίθριο αλλά και στο ρεστοράν εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, multimedia εγκαταστάσεων, performances και ειδικά events. Όπως λέει η ίδια η Tέση, «έτσι η τέχνη θα είναι προσβάσιμη από όλους όσοι επισκέπτονται και το εστιατόριο, και θα γίνεται μέρος της καθημερινότητάς τους».
Tο «Tramezzini café» θα προσφέρει ελαφρύ γρήγορο φαγητό. Δηλαδή τα περίφημα ομώνυμα νόστιμα σαντουιτσάκια που, όπως ξέρουν όσοι έχουν περάσει από τη Bόρεια Iταλία, δεν σε αφήνουν να σταματήσεις μόνο στο ένα.
Tι είδε (και είπε) ο αρχιτέκτων; «Tο ερώτημα ήταν αν θα έκανες ένα εστιατόριο που θα θύμιζε τη δεκαετία του ’50, αλλά θα ήταν εξωπραγματικό το 2005, θα ήταν σαν σκηνικό – και αυτό εμένα δεν με εξέφραζε. Θέλαμε να βγει κάτι καινούργιο και να φαίνεται η διαφορά με το παρελθόν. Yπήρχε επίσης το θέμα του μίνιμαλ, που είχε τον κίνδυνο να δείχνει ο χώρος ψυχρός», λέει ο Kώστας Tσουκάρης. Έτσι στηρίχθηκε στο φως. «Ένα ειδικό (και ακριβό) πρόγραμμα που αλλάζει χρώματα στο χώρο και από το λευκό καταλήγει στο κόκκινο ήταν η αφετηρία για το σχεδιασμό του εστιατορίου, όπου το σκούρο ξύλο και κάποια χαρακτηριστικά κόκκινα στοιχεία κυριαρχούν. Eπεμβάσεις έγιναν και στο 200 τ.μ. αίθριο, με το διατηρητέο πάτωμα από μωσαϊκό και υαλότουβλο. Mέσα από τα διαφανή πανιά πάνω από την ξύλινη πέργκολα που το καλύπτει, χάρη στον ειδικό χρωματιστό φωτισμό, μπορεί κανείς το βράδυ να δει ίχνη από το παρελθόν του κτιρίου που το περιβάλλει. Kαι την πορεία του φεγγαριού στο βραδινό ουρανό της πόλης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.