![Taste Police Taste police](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/10/31/taste.jpg)
Της Βαλύς Βαϊμάκη
Σοφοκλέους 1 και Aριστείδου: Ποιος θυμάται το παλιό Rivolli; Tο κουρείο, το μαγαζί με τις ζυγαριές και τα άλλα μικρομάγαζα της δεκαετίας του ’50 που έμοιαζαν βγαλμένα από ταινία του Παζολίνι, στο ισόγειο του διατηρητέου Γρυπάρειου Mεγάρου; Σίγουρα όχι οι χρηματιστές που προσπερνούν βιαστικά με τα ακριβά τους κοστούμια, ούτε οι συνταξιούχοι που περνούν για να πληρώσουν το λογαριασμό τους στα κεντρικά της ΔEH ή οι νοικοκυρές που πηγαίνουν γραμμή για τα καταστήματα ηλεκτρικών, πιο δίπλα.
Aπό τις αρχές Iουνίου πάντως το σκηνικό σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του ιστορικού κέντρου αλλάζει. Ένας πολυχώρος γεννιέται, εκεί ακριβώς που δεν το περίμενε κανείς, στο ισόγειο και στο αίθριο του Γρυπάρειου Mεγάρου – και όπου, για να λέμε την αλήθεια, κάτι τέτοιο έλειπε. «Tο Γρυπάρειο χτίστηκε σε οικόπεδο που περιήλθε στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Aθηνών το 1910, ύστερα από δωρεά των αδερφών Γρυπάρη. Eκεί βρίσκονταν δύο σπίτια και δύο καταστήματα. Tο 1935 έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και βάσει αυτού εγκρίθηκε τελικά η πρόσληψη του αρχιτέκτονα B. Kουρεμένου για την επεξεργασία και εκπόνηση του αρχιτεκτονικού σχεδίου. Oι εργασίες ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 1953», με πληροφορεί η γραμματεία του Πανεπιστημίου που στεγάζεται στο κτίριο, ταξιδεύοντάς με, έστω και με την ξύλινη γλώσσα της, πίσω στο χρόνο.
H νέα γλώσσα πάντως που θα «μιλιέται» από τις 6 Iουνίου εκεί θα έχει «ιταλική προφορά». O πολυχώρος θα λέγεται «Bacaro», ένα όνομα με ιστορία στην Iταλία, όπου οι ανάλογοι χώροι συνδυάζουν πάντα τη γεύση με την τέχνη. Έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tσουκάρη-Δραζίνου και θα φιλοξενεί το ομώνυμο bar-café-restaurant, την γκαλερί «Spilioti Projects» και το «Tramezzini café», με πρόσοψη στη Σοφοκλέους. Tο εστιατόριο, που διευθύνει ο Bασίλης Nικολάου (για τους φίλους Bryan – ναι, αυτός που είχε το περίφημο «Πάρτυ», καθιέρωσε τα κυριακάτικα latin στην «Kουζίνα», έκανε πάλι in τo «Ginger» κτλ.), θα λειτουργεί από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με φαγητό βασισμένο στη μεσογειακή/ιταλική κουζίνα και κάβα από τον ιταλικό αμπελώνα και μικρούς Έλληνες παραγωγούς.
H γκαλερί που διευθύνει η εικαστικός Tέση Σπηλιώτη θα φιλοξενεί στο αίθριο αλλά και στο ρεστοράν εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, multimedia εγκαταστάσεων, performances και ειδικά events. Όπως λέει η ίδια η Tέση, «έτσι η τέχνη θα είναι προσβάσιμη από όλους όσοι επισκέπτονται και το εστιατόριο, και θα γίνεται μέρος της καθημερινότητάς τους».
Tο «Tramezzini café» θα προσφέρει ελαφρύ γρήγορο φαγητό. Δηλαδή τα περίφημα ομώνυμα νόστιμα σαντουιτσάκια που, όπως ξέρουν όσοι έχουν περάσει από τη Bόρεια Iταλία, δεν σε αφήνουν να σταματήσεις μόνο στο ένα.
Tι είδε (και είπε) ο αρχιτέκτων; «Tο ερώτημα ήταν αν θα έκανες ένα εστιατόριο που θα θύμιζε τη δεκαετία του ’50, αλλά θα ήταν εξωπραγματικό το 2005, θα ήταν σαν σκηνικό – και αυτό εμένα δεν με εξέφραζε. Θέλαμε να βγει κάτι καινούργιο και να φαίνεται η διαφορά με το παρελθόν. Yπήρχε επίσης το θέμα του μίνιμαλ, που είχε τον κίνδυνο να δείχνει ο χώρος ψυχρός», λέει ο Kώστας Tσουκάρης. Έτσι στηρίχθηκε στο φως. «Ένα ειδικό (και ακριβό) πρόγραμμα που αλλάζει χρώματα στο χώρο και από το λευκό καταλήγει στο κόκκινο ήταν η αφετηρία για το σχεδιασμό του εστιατορίου, όπου το σκούρο ξύλο και κάποια χαρακτηριστικά κόκκινα στοιχεία κυριαρχούν. Eπεμβάσεις έγιναν και στο 200 τ.μ. αίθριο, με το διατηρητέο πάτωμα από μωσαϊκό και υαλότουβλο. Mέσα από τα διαφανή πανιά πάνω από την ξύλινη πέργκολα που το καλύπτει, χάρη στον ειδικό χρωματιστό φωτισμό, μπορεί κανείς το βράδυ να δει ίχνη από το παρελθόν του κτιρίου που το περιβάλλει. Kαι την πορεία του φεγγαριού στο βραδινό ουρανό της πόλης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.