- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Στην Madame Gâteaux για τσάι, γλυκά και ένα ταξίδι στον χρόνο
Λίγο Λονδίνο στα Βόρεια Προάστια
H Madame Gâteaux προσφέρει το μοναδικό tea room στην Αθήνα. Θα πας για τσάι και γλυκά, ακριβώς όπως στο Λονδίνο!
Λίγα είναι τα πράγματα που μπορούν να πείσουν ένα κορίτσι του κέντρου να ξυπνήσει το πρωί, να βάλει τα παπούτσια της και να ταξιδέψει μέχρι τα Βόρεια Προάστια με τα μέσα. Η υπόσχεση ενός tea room (μάλλον του μοναδικού στην χώρα) με vintage διακόσμηση, μουσική υπόκρουση από τα 50s και 60s και μίνι λεμονόπιτες είναι ένα από αυτά.
Το ραντεβού μου με την Καλλιόπη Αναγνώστη ήταν μία επιτυχία από την στιγμή που δώσαμε τα χέρια. Με υποδέχτηκε σε έναν καλαίσθητο χώρο γεμάτο με παστέλ τοίχους και pop αντίκες, πορτρέτα και εξώφυλλα από παλιά περιοδικά, Beatles στο ραδιόφωνο και τον αέρα να μυρίζει scones. Όσο περιμέναμε το τσάι να ωριμάσει, καθίσαμε στην αίθουσα υποδοχής αυτού του υπέροχου κουκλόσπιτου και ξεκινήσαμε μία κουβέντα, με θέμα τα γλυκά, το Λονδίνο, τα γλυκά και τα γλυκά.
Εκείνη είναι ζαχαροπλάστης με την βούλα, απόφοιτη του τμήματος ζαχαροπλαστικής του Le Cordon Bleu και με ένα πλούσιο βιογραφικό γεμάτο «βαριές» συνεργασίες, όπως το πεντάστερο Savoy και το Harrods (εκείνο το μαγαζάκι με τα τουριστικά). Ξεκινάει να εξηγεί πώς έστησε την επιχείρησή της στην Αθήνα, όμως την διακόπτω διότι προφανώς έχω χάσει επεισόδια. Πώς μία καταξιωμένη κοπέλα με δουλειά στην κουζίνα του Λονδρέζικου high class, τα αφήνει όλα πίσω της και γυρίζει εδώ;
«Εκεί ήταν που ερωτεύτηκα την διαδικασία του afternoon tea, έμαθα όλα τα μυστικά του και πώς ακριβώς τιμάται η ιεροτελεστία του. Έπειτα ήθελα να επιστρέψω για να κάνω τις εμπειρίες μου πράξη και ίίίίσως να εμπλουτίσω την food σκηνή της Αθήνας με κάτι καινούριο.»
Πράγματι η Καλλιόπη, ή η Madame Gâteaux όπως έχει ονομάσει το τραγανιστό alter ego της, έχει απίστευτες γνώσεις γύρω από το θέμα. Μας εξηγεί τις ρίζες της ποικιλίας τσαγιού που πίνουμε με τρομερή άνεση, ενώ διακόπτει την ιστορία για να μας δείξει τον σωστό τρόπο που πρέπει να κρατάμε το φλιτζάνι. Τα δάχτυλα οφείλουν να είναι ενωμένα σηκώνοντας το χερούλι, πράγμα πιο δύσκολο από ό,τι ακούγεται (γιατί τα φλιτζάνια είναι βαριά!).
Οι συζητήσεις σταματάνε μαχαίρι όταν αρχίζουν να βγαίνουν οι δίσκοι με τα διάφορα γλυκά και αλμυρά που έχει μαγειρέψει για να συνοδέψουν τις γουλιές μας. Ατομικά lemon pies (με χειροποίητο lemon curd βεβαίως-βεβαίως).
Quiches με καπνιστό σολομό, κατσικίσιο τυρί και κρεμμυδάκι. Σαντουιτσάκια με αγγούρι. Αχνιστά scones με μαρμελάδα και clotted cream (πλούσια και κρεμώδης, παραδοσιακό βρετανικό αριστούργημα).
Και το προσωπικό highlight: ταρτάκια με φρέσκα σύκα, ganache λευκής σοκολάτας, χειροποίητα σοκολατάκια και τραγανές ασημένιες μπαλίτσες. Φρουτένιος, γλυκοπικρόξινος συνδυασμός γεύσεων που σε κάνει να θέλεις να αδειάσεις τον δίσκο.
Ο έρωτάς της με τα γλυκά είναι εμφανής και πλημμυρίζει τον χώρο. Μας δείχνει φωτογραφίες από τότε που αναδημιούργησε ολομόναχη το πολύχρωμο choux της ταινίας The Grand Budapest Hotel (κατασκευάζοντας και το χαρακτηριστικό κουτάκι!). Αναλύει τις γεύσεις των cakes της (δάκρυσα λίγο όταν άκουσα το «βουτυρόκρεμα με αλατισμένη καραμέλα, καραμελωμένο ποπκόρν και maltesers») σαν να περιγράφει τα παιδιά της. Την βάζω να μου πει το τοπ 5 των αγαπημένων της γλυκών και περνάει ένα μισάωρο πριν καταλήξει στο ότι δεν μπορεί να διαλέξει, πάντως τα εκλέρ είναι πρώτα.
Αφού χωνέψουμε, γίνεται και η απαραίτητη ξενάγηση στα υπόλοιπα δωμάτια. Παμπάλαιοι τσελεμεντέδες και βιβλία του σαβουάρ βιβρ στολίζουν την βιβλιοθήκη. Στα κάδρα υπάρχουν πορτρέτα του προηγούμενου αιώνα τα οποία έχει βρει ψάχνοντας κάθε αντικοφωλιά της Αθήνας. «Από εδώ το αίσθημά μου» λεει και μας δείχνει το πορτρέτο ενός άγνωστου μουστακαλή κυρίου που πέτυχε στο Μοναστηράκι.
Η Καλλιόπη και το tearoom της μπορούν επίσης να γίνουν φορητά και να έρθουν στον δικό σου χώρο, μαζί με τις τούρτες και τα scones, αν και κατά την ταπεινή μου άποψη έτσι χάνεται η μισή μαγεία.
Έφτασε η ώρα για τσάι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.