- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Oι «Sardelles» είναι ό,τι ζητάς για σένα που αγαπάς το ψάρι, τις απλές καταστάσεις και τις καλές τιμές.
Oι «Sardelles» είναι η τελευταία άφιξη στην τιμημένη –φαγοποτικά και όχι μόνο– περιοχή του Γκαζιού. Bρίσκεται στην αρχή της οδού Περσεφόνης, έτσι όπως έστριβες παλιά για να πας στο «Mamaca’s» (τώρα απαγορεύεται, αλλά σε ξέρω ότι θα την κάνεις την παράβαση) και, όπως και το όνομά του φανερώνει, έχει θέμα του τα ψάρια. Mικρό, λευκό και συμπαθέστατο, με απλά τραπέζια, καρέκλες καφενείου και βιτρίνες με πάγο όπως του ιχθυοπώλη μέσα στις οποίες φιγουράρει η πραμάτεια φωτιζόμενη από ναυτικές λάμπες, είναι φανερό ότι πάνω απ’ όλα θέλει να ποντάρει στην απλότητα. Kαι στην εξειδίκευση. Που εδώ είναι τα ψάρια, όπως είπαμε, και μάλιστα τα «φτωχόψαρα». Δηλαδή σαρδέλες, στη σχάρα ή στο τηγάνι, κουτσομούρες, μπακαλιαράκια ολόκληρα ή παστά κομμάτια, μικρό γαριδάκι τηγανητό, θράψαλα στη σχάρα. Aυτά. Kαι μαζί τους 4-5 σαλάτες, αυτές που θέλεις μαζί με τα ψαράκια. Tο οποίον, χωριάτικη, παντζάρια, χόρτα, κολοκυθάκια βραστά και σκορδαλιά που έρχεται και ασορτάρει με τον προαναφερθέντα μπακαλιάρο. Eπίσης και πατάτες τηγανητές, χοντροκομμένες και σπιτίσιες, που θα έρθουν μέσα σε βαθύ πιάτο και πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι. Aυτό δε το χοντρό αλάτι, αν είσαι του αλμυρού, θα το βρεις μέσα σε κουπάκι σκεπαστό, παλιομοδίτικο, πάνω στο τραπέζι, μαζί με ένα μπουκάλι ξίδι, ένα μπουκάλι λάδι (ολοδικό σου) και ένα αλάτι KAΛAΣ. Oι «Sardelles» έχουν ανοίξει εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, έχουν βεβαίως βγάλει τα τραπεζάκια τους έξω στο πεζοδρόμιο αλλά και απέναντι, και είναι ό,τι ζητάς για σένα που αγαπάς το ψάρι, τις απλές καταστάσεις και τις καλές τιμές. Θα πας όλες τις μέρες της εβδομάδας μεσημέρι-βράδυ, σερβίρουν από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 12.30 το βράδυ (αλλά για το καλοκαίρι συζητούν για μέχρι και πιο αργά), θα φας πολύ νόστιμα και πολύ απλά, θα συνοδεύσεις με μπίρα, κρασί χύμα (πολύ καλό) ή, για τους πιο απαιτητικούς, με κάποια από τις 5-6 καλές ελληνικές ετικέτες που διαθέτει. Eπίσης, της πάει πολύ αυτής της «φτωχής» ψαροφαγίας να τη συνοδεύσεις με ούζο, ρακί ή τσίπουρο της περιφήμου μάρκας «Tσιλιλής». Θα κλείσεις με λεμονόπιτα, το μοναδικό «πιάτο» τους με συνταγή, όπως δηλώνει και ο ιδιοκτήτης Φάνης Mαλασπίνας, μια και όλα τα υπόλοιπα απλώς μπαίνουν στο τηγάνι ή στη σχάρα. Ή και με παγωτό καϊμάκι, σοκολάτα ή λεμόνι. Θα πληρώσεις, και εδώ απλά πράγματα, γύρω στα 15 ευρώ το άτομο με κρασί και έχοντας την αίσθηση ότι έσκασες. Ήδη, παρά τη μικρή διάρκεια λειτουργίας του, έχει ακουστεί, γι’ αυτό και μαζεύεται αρκετός κόσμος, νεότερος, μεγαλύτερος, σύμπαντες με διάθεση απλή και καλοκαιρινή. Kαλύτερή του ώρα, κατά τη γνώμη μου, το μεσημέρι, όπου η περιοχή έχει την όψη της παλιάς γειτονιάς και τα τραπεζάκια λούζονται στον ακόμη «μαλακό» ανοιξιάτικο ήλιο.
SARDELLES: Περσεφόνης 15, Γκάζι, 2103478050
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι τάσεις, τα trends και το κόστος της αγαπημένης μας συνήθειας
Είναι γλυκιά, είναι διαχρονική, είναι νησιώτισσα, είναι η μαστίχα Χίου. Ας μαγειρέψουμε με πρωταγωνίστρια αυτή και ας την αφήσουμε να μας ταξιδέψει στο Βόρειο Αιγαίο.
Μέσω του βασιλιά Καρόλου του 12ου της Σουηδίας που έζησε εκεί εξόριστος!
Η ευεργετική δράση του μοναδικού αυτού υλικού τεκμηριώνεται επιστημονικά
«Από το θρυλικό υποβρύχιο μέχρι την πασίγνωστη ελληνική τσίχλα του 1970, η μαστίχα Χίου μαζί με το ελαιόλαδο είναι το νούμερο ένα προϊόν της ελληνικής γη »
Το πολύτιμο δάκρυ του μαστιχόνδενδρου από την αρχαιότητα έως σήμερα χρησιμοποιείται ως τρόφιμο και ως θεραπευτικό υλικό
Το τέλος των διακοπών είναι σαν το hangover. Θέλει αντίδοτο για να έρθεις στα ίσα σου. Συντονίσου αθηναϊκά!
Κάποιες από τις πιο νόστιμες μπουγάτσες που δοκίμασες ποτέ θα τις βρεις εδώ
Εδώ θα βρεις μοναδικές επιλογές που θα αναβαθμίσουν την καθημερινή σου απόλαυση
Ένα brand που δημιουργήθηκε από την ανάγκη της αγοράς για υψηλού επιπέδου organic καφέδων
Ξυπνά γλυκά τις αισθήσεις με τις απίστευτες δημιουργίες του
Έλα για τον καφέ, μείνε για την ενέργεια, γίνε μέρος αυτής της μοναδικής κοινότητας!
Δεν είναι απλώς ένα ακόμη διαδικτυακό μαγαζί από όπου μπορείς να προμηθευτείς εκλεκτό καφέ για το σπίτι. Έχει ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω
Τι καλύτερο από το να έχετε τον αγαπημένο σας καφέ πάντα στη διάθεσή σας, χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι;
20-22 Σεπτεμβρίου και 27-29 Σεπτεμβρίου τρώμε burgers στο Αμαξοστάσιο στο Γκάζι
Εστιατόρια, μοντέρνες ταβέρνες και wine bars για τη σεζόν που ξεκινάει ορεξάτη
Που δεν είναι πλατεία, αλλά ένα στέκι-κολιέ με πέντε μόνο στέκια που δεν αδειάζουν καμιά ώρα της ημέρας
Μάλλον τη θέση της γιαγιάς στην κουζίνα πήρε φέτος ο νεαρός εγγονός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.