Αθήρι, μνήμη από το μέλλον
Όσες φορές έχω πάει στο Αθήρι οι γεύσεις μού φαίνονται κάθε φορά και καλύτερες
Τώρα βρέξε όσο θες, είναι τόσο συμπαθές… σιγομουρμούριζα καθώς πάρκαρα στο ιδιωτικό parking του εστιατορίου. Ένα βήμα μετά και θα απολάμβανα μέσα από την τζαμαρία τη βροχή να πέφτει στην ωραία φωτισμένη του αυλή. Παρότι βράδυ Τρίτης, το Αθήρι ήταν γεμάτο, το τραπέζι δίπλα στη ρομαντική τζαμαρία ήταν πιασμένο – αλλά με το τρελό τσιμπούσι που ακολούθησε νομίζω ότι δεν θα είχαμε χρόνο ούτε για στροφή κεφαλής. Αυτό παθαίνεις όταν δοκιμάζεις την κουζίνα του Αλέξανδρου Καρδάση, πέφτεις με τα μούτρα και ανακουφίζεις τη σιελόρροια που έχει αρχίσει ήδη με την ανάγνωση του καταλόγου.
Από τον Κορυδαλλό ορμώμενος ο Αλέξανδρος, μετά από ενάμιση χρόνο στο νέο πόστο στον Κεραμεικό έκανε το χώρο του ένα από τα κλασικά εστιατόρια της πόλης, πολλάκις βραβευμένο. Όσες φορές έχω πάει στο Αθήρι οι γεύσεις μού φαίνονται κάθε φορά και καλύτερες. Τα υλικά, που είναι πάντα πρώτης ποιότητας (κρέατα, ψάρια, λαχανικά, τυριά, λάδια), μεταμορφώνονται σε μαγικές γεύσεις από τα χέρια του Αλέξανδρου. Γνώριμες και τόσο καινούργιες ταυτόχρονα.
Δοκιμάσαμε προχτές αρκετά νέα πιάτα, παρόλο που μας πήρε το παράπονο γιατί έλειπε από τη λίστα το αγαπημένο μας κριθαρότο. Η αρχή έγινε με σαλάτα Αθήρι – ποικιλία πράσινων λαχανικών, ραντίτσιο, μαύρη σταφίδα, μούστο, άνιθο, κρεμμυδάκι, εσκαρόλ, ελαιόλαδο. Συνεχίσαμε με μπιφτεκάκια σχάρας γεμιστά με σάλτσα τυριών, πολλά, σε μέγεθος μπουκιάς και εξαιρετικά νόστιμα, μαζί με βελουδένια φάβα Σαντορίνης με καπαρόφυλλα. Κι ακόμη μπουκιές καβουριού με σχοινόπρασο, λεμονόχορτο, λάδι αμυγδάλου. Τα υπέροχα δεύτερα τα ονειρεύομαι και τώρα που τα γράφω: χειροποίητες ταλιατέλες με διάφορα μανιτάρια, σπανάκι και μυζήθρα, εξαίσιο μαριναρισμένο μπούτι πάπιας με κρούστα σύκου και σαλάτα μήλου με λάδι δυόσμου, γκρέιπ φρουτ, πορτοκάλι, μαραθόριζα, κρεμμύδι, σέλερι. Και το ακόμη πιο εξαίσιο ριζότο με κουτσομούρα, κυδώνια και φρέσκα αρωματικά, πιάτο που μας έκανε να ξεχάσουμε τη στέρηση του κριθαρότου. Μια parade γεύσεων πραγματικά από το μέλλον μιας νέας ελληνικής κουζίνας, με τσαχπινιά, ευρηματικότητα, χάρη κι ελαφράδα.
Το γλυκό μας ήταν το τρίπτυχο της κρεμ μπριλέ με πορτοκάλι, καφέ, κάρδαμο. Εκεί θα θέλαμε και μερικές καινούργιες προτάσεις αναλόγου «ύψους».
Αθήρι, Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462.983. Ανοιχτά έως 1.30 π.μ. Σάβ. και Κυρ. ανοιχτά και μεσημέρι. Κατανάλωση/άτομο 30-35 ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.