Θεματα

Αθήρι, μνήμη από το μέλλον

Όσες φορές έχω πάει στο Αθήρι οι γεύσεις μού φαίνονται κάθε φορά και καλύτερες

86432-193840.jpg
Ζιζή Σφυρή
ΤΕΥΧΟΣ 244
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
athiri_zizi.jpg

Τώρα βρέξε όσο θες, είναι τόσο συμπαθές… σιγομουρμούριζα καθώς πάρκαρα στο ιδιωτικό parking του εστιατορίου. Ένα βήμα μετά και θα απολάμβανα μέσα από την τζαμαρία τη βροχή να πέφτει στην ωραία φωτισμένη του αυλή. Παρότι βράδυ Τρίτης, το Αθήρι ήταν γεμάτο, το τραπέζι δίπλα στη ρομαντική τζαμαρία ήταν πιασμένο – αλλά με το τρελό τσιμπούσι που ακολούθησε νομίζω ότι δεν θα είχαμε χρόνο ούτε για στροφή κεφαλής. Αυτό παθαίνεις όταν δοκιμάζεις την κουζίνα του Αλέξανδρου Καρδάση, πέφτεις με τα μούτρα και ανακουφίζεις τη σιελόρροια που έχει αρχίσει ήδη με την ανάγνωση του καταλόγου.

Από τον Κορυδαλλό ορμώμενος ο Αλέξανδρος, μετά από ενάμιση χρόνο στο νέο πόστο στον Κεραμεικό έκανε το χώρο του ένα από τα κλασικά εστιατόρια της πόλης, πολλάκις βραβευμένο. Όσες φορές έχω πάει στο Αθήρι οι γεύσεις μού φαίνονται κάθε φορά και καλύτερες. Τα υλικά, που είναι πάντα πρώτης ποιότητας (κρέατα, ψάρια, λαχανικά, τυριά, λάδια), μεταμορφώνονται σε μαγικές γεύσεις από τα χέρια του Αλέξανδρου. Γνώριμες και τόσο καινούργιες ταυτόχρονα.

Δοκιμάσαμε προχτές αρκετά νέα πιάτα, παρόλο που μας πήρε το παράπονο γιατί έλειπε από τη λίστα το αγαπημένο μας κριθαρότο. Η αρχή έγινε με σαλάτα Αθήρι – ποικιλία πράσινων λαχανικών, ραντίτσιο, μαύρη σταφίδα, μούστο, άνιθο, κρεμμυδάκι, εσκαρόλ, ελαιόλαδο. Συνεχίσαμε με μπιφτεκάκια σχάρας γεμιστά με σάλτσα τυριών, πολλά, σε μέγεθος μπουκιάς και εξαιρετικά νόστιμα, μαζί με βελουδένια φάβα Σαντορίνης με καπαρόφυλλα. Κι ακόμη μπουκιές καβουριού με σχοινόπρασο, λεμονόχορτο, λάδι αμυγδάλου. Τα υπέροχα δεύτερα τα ονειρεύομαι και τώρα που τα γράφω: χειροποίητες ταλιατέλες με διάφορα μανιτάρια, σπανάκι και μυζήθρα, εξαίσιο μαριναρισμένο μπούτι πάπιας με κρούστα σύκου και σαλάτα μήλου με λάδι δυόσμου, γκρέιπ φρουτ, πορτοκάλι, μαραθόριζα, κρεμμύδι, σέλερι. Και το ακόμη πιο εξαίσιο ριζότο με κουτσομούρα, κυδώνια και φρέσκα αρωματικά, πιάτο που μας έκανε να ξεχάσουμε τη στέρηση του κριθαρότου. Μια parade γεύσεων πραγματικά από το μέλλον μιας νέας ελληνικής κουζίνας, με τσαχπινιά, ευρηματικότητα, χάρη κι ελαφράδα.

Το γλυκό μας ήταν το τρίπτυχο της κρεμ μπριλέ με πορτοκάλι, καφέ, κάρδαμο. Εκεί θα θέλαμε και μερικές καινούργιες προτάσεις αναλόγου «ύψους».

Αθήρι, Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462.983. Ανοιχτά έως 1.30 π.μ. Σάβ. και Κυρ. ανοιχτά και μεσημέρι. Κατανάλωση/άτομο 30-35 ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.