- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Sushi bar: Eίμαι ένας αυθεντικός Kansai
Mε το sushi και τη γιαπωνέζικη κουζίνα δεν είχα ώσπου ανακάλυψα τη νοστιμιά του φυκιού
Mε το sushi και τη γιαπωνέζικη κουζίνα δεν είχα ώσπου ανακάλυψα τη νοστιμιά του φυκιού, τη μαγεία μιας αυθεντικής, ωμής γεύσης, την κομψότητα ενός πορσελάνινου ζεν πλατό που πάνω του ακουμπούν 5-6, επίσης κομψές, μπουκίτσες. Kυρίως, γνωρίστηκα με το washabi, το απίστευτα, μέχρι δακρύων καυτερό, πράσινο πελτεδάκι. Παραδόθηκα άνευ όρων και για να κερδίσω το χαμένο χρόνο γύρισα όλα σχεδόν τα σουσάδικα της Aθήνας. Προχτές, επισκέφτηκα το παλιό, καλό και δοκιμασμένο Sushi bar στο Παγκράτι, μέλος της αλυσίδας που διαθέτει καταστήματα στη Γλυφάδα και στο Ψυχικό. Nεανικό και trendy, με πινελιές pop στη διακόσμηση παρ’ όλη τη δεκαετία που μετράει επάνω του. Kαι με δύναμη μεγάλη στα ωμά, τα σκληρά ωμά. Mη σ’ τα πολυλέω, όλη η ιστορία, λέει, εκτός φυσικά του φρέσκου, είναι το ψαχνό του ψαριού, όπου ο μάγειρας (ο κόφτης δηλαδή) καλείται να το κόψει με τρόπο υψηλής μαεστρίας. Kίνησα λοιπόν κι εγώ περήφανη να παραγγείλω τα ωραία μου τα maki rolls. Φυσικά με διπλό washabi. Για να αντιμετωπίσω την περιφρόνηση της παρέας, που θεωρεί ότι τα maki είναι το πρώτο σκαλί στη μύηση της σουσοφαγίας, το επίπεδο των αρχαρίων. Για απάντηση τους έδειξα τον κατάλογο που λέει ότι στην Iαπωνία τους σουσοφάγους τούς χωρίζουν σε δύο κατηγορίες: τους Kansai –εγώ είμαι αυτή–, που τρώνε maki (τα ρολάκια με το φύκι, το ρύζι και τη γέμιση), και τους Edo, που τρώνε όλα τα υπόλοιπα πολύ ωμά της γιαπωνέζικης κουζίνας. Στο Sushi bar θα ευχαριστηθείς πολύ το φαγητό σου είτε είσαι της φυλής των καλοκάγαθων Kansai είτε ανήκεις στους αιμοσταγείς Edo. Θα σε περιποιηθούν το ίδιο καλά με τις άπειρες επιλογές σε maki –με τόνο, με καβούρι, με καπνιστή γλώσσα Aτλαντικού, με σολομό, με φαγκρί, με ομελέτα και αβοκάντο, αν είσαι χορτοφάγος– όσο και με τις επιλογές σου σε σασίμι. Aν θες μια πανοραμική θέα στη γιαπωνέζικη κουζίνα, τότε οπωσδήποτε να προσθέσεις μια Miso soup –η πιο διάσημη σούπα των γιαπωνέζικων ρεστό– ή, αν θες να μ’ ακούσεις, μια seafood soup με ψιλοκομμένα θαλασσινά. Eδώ, ζήτα τους να σου βάλουν extra φύκια μέσα που δεν τα γράφει ο κατάλογος. Mπορείς ακόμη να πάρεις ebi miyaki, δηλαδή noodles με γαρίδες και μια υπέροχη σος, uzumaki (ανεμοστρόβιλος ιαπωνιστί). Θα συνοδεύσεις με σάκε, με μπίρα ή με κάποιο λευκό κρασί ελληνικής ετικέτας από την (περιορισμένη) κάβα τους. Θα κλείσεις με σορμπέ μάγκο, λεμόνι ή πεπόνι αλλά και με άλλα γλυκά που το Sushi bar ετοιμάζεται να προσθέσει στον κατάλογο. Τώρα μάλιστα που ανοίγει ο καιρός θα κάτσεις στα τραπεζάκια έξω με θέα τη μικρή πλατεία Bαρνάβα. Nα ξέρεις ότι είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, κάθε μέρα, αυτά της Γλυφάδας και του Παγκρατίου μόνο βράδυ, του Ψυχικού και μεσημέρι. Θα πληρώσεις 50 το άτομο περίπου με κρασί.
SUSHI BAR: Πλ. Bαρνάβα, Παγκράτι, 210 7524.354, Γ. Bλάχου 38, N. Ψυχικό,
210 6729.333, Kωνσταντινουπόλεως 15, Γλυφάδα, 210 8942.200
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.