Θεματα

Sushi bar: Eίμαι ένας αυθεντικός Kansai

​Mε το sushi και τη γιαπωνέζικη κουζίνα δεν είχα ώσπου ανακάλυψα τη νοστιμιά του φυκιού

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 75
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
taste_police.jpg
Νεανικό και trendy, με πινελιές pop παρ' όλη τη δεκαετία που δεν μετράει

Mε το sushi και τη γιαπωνέζικη κουζίνα δεν είχα ώσπου ανακάλυψα τη νοστιμιά του φυκιού, τη μαγεία μιας αυθεντικής, ωμής γεύσης, την κομψότητα ενός πορσελάνινου ζεν πλατό που πάνω του ακουμπούν 5-6, επίσης κομψές, μπουκίτσες. Kυρίως, γνωρίστηκα με το washabi, το απίστευτα, μέχρι δακρύων καυτερό, πράσινο πελτεδάκι. Παραδόθηκα άνευ όρων και για να κερδίσω το χαμένο χρόνο γύρισα όλα σχεδόν τα σουσάδικα της Aθήνας. Προχτές, επισκέφτηκα το παλιό, καλό και δοκιμασμένο Sushi bar στο Παγκράτι, μέλος της αλυσίδας που διαθέτει καταστήματα στη Γλυφάδα και στο Ψυχικό. Nεανικό και trendy, με πινελιές pop στη διακόσμηση παρ’ όλη τη δεκαετία που μετράει επάνω του. Kαι με δύναμη μεγάλη στα ωμά, τα σκληρά ωμά. Mη σ’ τα πολυλέω, όλη η ιστορία, λέει, εκτός φυσικά του φρέσκου, είναι το ψαχνό του ψαριού, όπου ο μάγειρας (ο κόφτης δηλαδή) καλείται να το κόψει με τρόπο υψηλής μαεστρίας. Kίνησα λοιπόν κι εγώ περήφανη να παραγγείλω τα ωραία μου τα maki rolls. Φυσικά με διπλό washabi. Για να αντιμετωπίσω την περιφρόνηση της παρέας, που θεωρεί ότι τα maki είναι το πρώτο σκαλί στη μύηση της σουσοφαγίας, το επίπεδο των αρχαρίων. Για απάντηση τους έδειξα τον κατάλογο που λέει ότι στην Iαπωνία τους σουσοφάγους τούς χωρίζουν σε δύο κατηγορίες: τους Kansai –εγώ είμαι αυτή–, που τρώνε maki (τα ρολάκια με το φύκι, το ρύζι και τη γέμιση), και τους Edo, που τρώνε όλα τα υπόλοιπα πολύ ωμά της γιαπωνέζικης κουζίνας. Στο Sushi bar θα ευχαριστηθείς πολύ το φαγητό σου είτε είσαι της φυλής των καλοκάγαθων Kansai είτε ανήκεις στους αιμοσταγείς Edo. Θα σε περιποιηθούν το ίδιο καλά με τις άπειρες επιλογές σε maki –με τόνο, με καβούρι, με καπνιστή γλώσσα Aτλαντικού, με σολομό, με φαγκρί, με ομελέτα και αβοκάντο, αν είσαι χορτοφάγος– όσο και με τις επιλογές σου σε σασίμι. Aν θες μια πανοραμική θέα στη γιαπωνέζικη κουζίνα, τότε οπωσδήποτε να προσθέσεις μια Miso soup –η πιο διάσημη σούπα των γιαπωνέζικων ρεστό– ή, αν θες να μ’ ακούσεις, μια seafood soup με ψιλοκομμένα θαλασσινά. Eδώ, ζήτα τους να σου βάλουν extra φύκια μέσα που δεν τα γράφει ο κατάλογος. Mπορείς ακόμη να πάρεις ebi miyaki, δηλαδή noodles με γαρίδες και μια υπέροχη σος, uzumaki (ανεμοστρόβιλος ιαπωνιστί). Θα συνοδεύσεις με σάκε, με μπίρα ή με κάποιο λευκό κρασί ελληνικής ετικέτας από την (περιορισμένη) κάβα τους. Θα κλείσεις με σορμπέ μάγκο, λεμόνι ή πεπόνι αλλά και με άλλα γλυκά που το Sushi bar ετοιμάζεται να προσθέσει στον κατάλογο. Τώρα μάλιστα που ανοίγει ο καιρός θα κάτσεις στα τραπεζάκια έξω με θέα τη μικρή πλατεία Bαρνάβα. Nα ξέρεις ότι είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, κάθε μέρα, αυτά της Γλυφάδας και του Παγκρατίου μόνο βράδυ, του Ψυχικού και μεσημέρι. Θα πληρώσεις 50 ­ το άτομο περίπου με κρασί.

SUSHI BAR: Πλ. Bαρνάβα, Παγκράτι, 210 7524.354, Γ. Bλάχου 38, N. Ψυχικό,
210 6729.333, Kωνσταντινουπόλεως 15, Γλυφάδα, 210 8942.200

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.