- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Όλα τα νέα της ιταλικής κουζίνας που λαχταράς να μάθεις
Κάποτε έπαιζες γερά ανάμεσα στο δίπολο pasta-pizza. Είχες βρει τις αγαπημένες σου μακαρονάδες, στις πίτσες έκανες τους δικούς σου συνδυασμούς, από τυριά ήξερες πως η «καλή» είναι η parmigiano reggiano. Σήμερα η ιταλική κουζίνα έχει κι αυτή ανανεωθεί, δεν παύει με τίποτα να μας συστήνει σαν καινούργια τα παλιά της πιάτα και να προωθεί τα άφθαστα προϊόντα που παράγει από Βορρά μέχρι Νότο. Τα αθηναϊκά εστιατόρια παρακολουθούν από κοντά τις καυτές εξελίξεις. Κι εμείς επίσης...
Τόπο στα φρέσκα
Παλιά οι πίτσες είχαν τόνους από γκούντες, ξερές και φτηνές μοτσαρέλες, ακαθόριστης σύνθεσης μείγματα. Σήμερα η πίτσα που σέβεται τον εαυτό της έχει σχεδόν πάντα φρέσκια μοτσαρέλα. Εξαιρετικής ποιότητας, ψημένη αλλά και ωμή που μπαίνει από πάνω μετά το ψήσιμο.
Trippa alla Romana, alla Fiorentina κ.λπ.
Ο πατσάς των Ιταλών είναι μερακλίδικος, έχει ντομάτα και πεκορίνο από πάνω για να μη χαλάμε και τις συνήθειές μας. Μεζές που πια βλέπεις αρκετά συχνά στους καταλόγους, αποκλειστικά για μυημένους ιταλοφάγους.
Pizza σε νέες εμφανίσεις
1. Ζύμη μακράς ωρίμανσης. Η σωστή η πίτσα δεν είναι παίξε γέλασε. Θέλει ώρες πολλές για να φουσκώσει σωστά. 2. Κάνει εμφανίσεις όχι μόνο στρογγυλές αλλά και παραλληλόγραμμες. 3. Έχει και χρώμα στο ζυμάρι της: μαύρο από μελάνι σουπιάς, κόκκινο από παντζάρι. 4. Κάπου θα την ακούσεις «pinsa» (από το pinsere=πιέζω), και είναι αυτή που έχει καταγωγή από τη Ρώμη.
Crudo
Μακρά παράδοση στα «ωμά», σήμερα την εποχή του fusion εμφανίζονται όλο και περισσότερα πιάτα, αρκετά από αυτά με ψάρι.
Crostini
Αν η αγαπημένη σου μπρουσκέτα των προηγούμενων ετών είχε ντομάτα, σκόρδο, λάδι βασιλικό, σήμερα τρως ένα crostino, δηλαδή την ιταλική γεύση (περίπου τα πάντα) πάνω σε μια λεπτή φέτα ψωμί.
’Nduja
Χοιρινό, σαν κρέμα, αλλαντικό δουλεμένο με καυτερή πιπερίτσα της Καλαβρίας. Οι Ιταλοί την αλείφουν στο ψωμί, τη βάζουν σε μαγειρευτά, σε κρέατα, στις πίτσες. Όπου την πετύχεις (πολλά αθηναϊκά εστιατόρια την τιμούν τελευταία) δώσ’ της να καταλάβει!
Όχι μόνο σάλτσα ντομάτας
Οι μοντέρνες πίτσες σήμερα φτιάχνονται και με σάλτσα κολοκύθας, με σάλτσα κίτρινης ντομάτας, σάλτσα από λάχανο (;), μέχρι και σάλτσα τσουκνίδας!
Pasta a mano
Χειροποίητα, «σπιτικά» ζυμαρικά που πια θα τα βρεις σε όλα τα καλά αθηναϊκά ristorante.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.