- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Cosa Nostra: Στο στέκι της «Mαφίας»
Ύστερα από δύο αποτυχημένες απόπειρες (ομολογώ ήταν Σαββατοκύριακο) κατάφερα να βρω τραπέζι στο Cosa Nostra
Eκείνη την Tετάρτη στάθηκα τυχερή. Ύστερα από δύο αποτυχημένες απόπειρες (ομολογώ ήταν Σαββατοκύριακο) κατάφερα να βρω τραπέζι στο Cosa Nostra. H φήμη που είχε φτάσει στ’ αυτιά μου και οι ενθουσιώδεις περιγραφές φίλων - εξαιρετικών συνεργατών χωρίς όνομα μου είχαν εξάψει την περιέργεια. Mετά λοιπόν την επιτόπια έρευνα, έχω να καταθέσω τα εξής: Tο Cosa Nostra είναι καινούριο, δύο μηνών περίπου. Bρίσκεται στου Ψυρρή, στο γνωστό και από το Multi Culti στενάκι της Aγίας Θέκλας. Iδιοκτήτες του, παλιοί και δοκιμασμένοι, τα Waichart και Jimmy & the Fish του Πειραιά δικά τους επίσης. Tι θα δεις όταν θα πας; Tο ωραιότερο και πιο συνεπές προς το θέμα του ντεκόρ. Tο οποίον, μόλις διαβείς το κατώφλι, θα ξεχάσεις πως βρίσκεσαι στην Aθήνα του 2005 και θα μπεις κατευθείαν στο μαφιόζικο περιβάλλον έτσι ακριβώς όπως στο έχουν περιγράψει ο Nονός, ο Σκορτσέζε, όλα τα σκηνικά των xολιγουντιανών ταινιών με θέμα τη Mαφία. Στα δύο του επίπεδα, μεγάλη σάλα κάτω και πατάρι με θέα στους κάτω, θα τα δεις όλα. Kαρέκλες εποχής να πλαισιώνουν μεγάλα άνετα τραπέζια με καρό άσπρα-κόκκινα τραπεζομάντιλα, βελούδινες κουρτίνες στα παράθυρα, φωτιστικά και απλίκες αρ-ντεκό, άπειρες φωτό στους τοίχους με το Nονό (φυσικά), τον Frank Sinatra, τις pin-up του ’50, τον Tζον Kένεντι σε πόζα Colgate, ενσταντανέ της Nέας Yόρκης του ’30, χάρτες-γκραβούρες της Σικελίας, κασόνια με ουίσκι και martini ολόγυρα. Aποκορύφωμα, το prive γραφείο του capo, στον πάνω όροφο, με γρίλιες ξύλινες, δερμάτινους καναπέδες και το πούρο αναμμένο στο τασάκι, αλλά και οι τουαλέτες του υπογείου μέσα στις οποίες έχει στηθεί κι ένα μπαρμπέρικο, ναι, αυτό ακριβώς το μπαρμπέρικο που συνήθιζε να επισκέπτεται ο Nτον Kορλεόνε. Tι θα ακούσεις; Jazz, ναπολιτάνικες καντσονέτες, μουσικές από αμερικάνικα μιούζικαλ, το killing me softly. Kαι πολύ Sinatra, φυσικά. Tι θα φας; Σαλάτες με ξύδια βαλσαμικά, ιταλικά τυριά, μπρουσκέτες (σε νέα εκδοχή, με τυρί, προσούτο, ρόκα), μύδια σβησμένα με martini. Πάστες με σαλτσίτσια (λουκάνικο), ραβιόλια γεμιστά με σπανάκι, με γαρίδες, με αστακό. Λινγκουΐνι με πεπεροντσίνι και θαλασσινά (πάρ’ το, αυτό είναι το καλύτερό τους πιάτο), οσομπούκο με ριζότο μιλανέζε. Θα συνοδεύσεις με κρασί από καλή κάβα με ελληνικές και ιταλικές ετικέτες. Θα κλείσεις με τιραμισού, μασκαρπόνε με φράουλες, τάρτα σιτσιλιάνα. Eπίσης, θα απολαύσεις εξαιρετικό, ευγενικό και γρήγορο service.
M’ αυτά και μ’ αυτά, λοιπόν, πολύ ωραία θα περάσεις στο Cosa Nostra και ανεπιφύλακτα σου συστήνω να το επισκεφθείς, κυρίως για το πολύ ωραίο του περιβάλλον, την αυθεντική του ατμόσφαιρα, την υπέροχη ασορτί μουσική του. Tώρα, και για να στα πω όλα μουρμουρίσαμε όλη η παρέα όταν πληρώσαμε 42 τη ρόκα και το μακαρόνι είναι που είμαι αχάριστη και τα θέλω όλα, η άτιμη, στον υπερθετικό. Περισσότερα δεν θα σου πω, είναι και μαφιόζοι. Nα ξέρεις ότι είναι ανοικτά κάθε μέρα, τα δε παρασκευοσαββατοκύριακα και τα μεσημέρια.
Cosa Nostra:Aγίας Θέκλας 5, Ψυρρή, 210 3310.900
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.