- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Marika, η καινούργια «ταρτερί» στην καρδιά της πόλης
Σπιτικές τάρτες στου Ψυρρή νοστιμεύουν την καθημερινότητά μας
![manos_athens_voice_1.jpg manos_athens_voice_1.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/manos_athens_voice_1.jpg)
![Marika Tarts Marika Tarts](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/10/09/marika_tarts_main_2.jpg)
Στην οδό Παλλάδος στου Ψυρρή θα βρείτε την «Marika», ένα νέο πανέμορφο μαγαζί με χειροποίητες γλυκές και αλμυρές τάρτες
Όσοι περπατάμε στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως γύρω από την οδό Αθηνάς, δεν γίνεται να μην έχουμε περάσει και από την οδό Παλλάδος. Ένας από τους πιο γραφικούς μικρούς δρόμους στου Ψυρρή, που σε πολλά του σημεία θυμίζει «παλιά Αθήνα».
![Marika Tarts Marika Tarts](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/marika_tarts_15.jpg)
Είναι, βλέπεις, κι αυτά τα εναπομείναντα μαγαζιά με είδη καθημερινής χρήσης που όμως συνεχίζουν απτόητα να λειτουργούν δίπλα στα νέα luxury boutique hotels της πόλης και δίνουν άλλο χρώμα, μαγαζιά που πουλάνε ψάθινα καλάθια, γλάστρες, πλαστικά βαρέλια και διάφορα εποχιακά είδη. Αν ψάχνεις για ψάθινο καλάθι στο κέντρο της Αθήνας, η οδός Παλλάδος είναι ο δρόμος σου.
![Marika Tarts Marika Tarts](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/marika_tarts_4_0.jpg)
H «Marika» βρίσκεται στην αρχή της οδού Παλλάδος, στον αριθμό 4, λίγα βήματα από την πολύβουη οδό Αθηνάς. Δίπλα από την «Marika» στέκεται το «ΤσικναΜπούμ» με τα θρυλικά του σουβλάκια, για να σας προσανατολίσουμε λίγο. Άνοιξε στις αρχές της χρονιάς από ένα νεαρό ζευγάρι, τον Σπύρο Παναγόπουλο και την Μαριλού Πρεπάκη, με τον Σπύρο aka Kissing Strangers να μας δίνει εδώ και πολλά χρόνια - σαν DJ - μερικά από τα πιο όμορφα πάρτι της πόλης. Σίγουρα, το επόμενο βήμα του δεν θα μπορούσε να είναι μακριά από το κέντρο της πόλης.
![Marika Tarts Marika Tarts](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/marika_tarts_6.jpg)
Τους τοίχους του μικρού μαγαζιού στολίζουν φωτογραφίες της Μαρίκας, γιαγιάς της Μαριλού, με καταγωγή από τη Θράκη και δεινής μαστόρισσας σε ότι είχε να κάνει με ζυμάρι, πίτες και τάρτες. Κάτι θα της πήρε και η Μαριλού και συνεχίζει την παράδοση.
![Marika Tarts Marika Tarts](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/marika_tarts_12.jpg)
Σίγουρα, κάνει εντύπωση το ότι διάλεξαν την τάρτα σαν το κύριο προϊόν και πρόταση. «Δεν θέλαμε να ανοίξουμε άλλο ένα bakery, όπως τόσα και τόσα που υπάρχουν στην Αθήνα. Θέλαμε κάτι πιο εξειδικευμένο. Οι ταρτερί και οι τάρτες γενικότερα είναι πιο διαδεδομένες σε πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, είναι μέρος της παράδοσης εκεί. Εμείς θέλαμε να δημιουργήσουμε μία ταρτερί με ελληνικό άρωμα και στοιχείο και έχουμε «πειράξει» παραδοσιακές συνταγές. Η τάρτα με θρακιώτικο τραχανά, πανσέτα και κατσικίσιο τυρί είναι σίγουρα ελληνική πρόταση, λέει ο Σπύρος, κι εγώ κοιτάω απέναντι από την «Marika» όπου ετοιμάζεται να ανοίξει σύντομα άλλο ένα νέο boutique hotel, σημάδι πως η περιοχή αλλάζει.
![Marika Tarts Marika Tarts](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/marika_tarts_3.jpg)
Από τη βάση μέχρι τη γέμιση, τις κρέμες και τις μαρμελάδες, οι τάρτες της «Marika» είναι χειροποίητες, φτιαγμένες από τον Σπύρο και την Μαριλού. Το μικροσκοπικό αλλά πολύ όμορφο μαγαζί λειτουργεί κυρίως σαν take out, ένα αυθεντικό street food spot που παίρνεις μία τάρτα στο χέρι, τρως «στο πόδι» και συνεχίζεις το δρόμο σου. Αν βρεθείς εκεί Παρασκευή ή Σάββατο απόγευμα, πολύ πιθανόν τα παιδιά να έχουν στήσει κάποιο πάρτι στο δρόμο ή ακόμα και jazz συναυλία.
![Marika Tarts Marika Tarts](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/marika_tarts_5.jpg)
Δοκιμάσαμε διάφορες επιλογές από αλμυρές και γλυκές τάρτες, όλες τους πολύ νόστιμες, φτιαγμένες από φρέσκα υλικά. Από τις αλμυρές ξεχωρίσαμε την τάρτα κις λορέν και τάρτα vegetarian με λάδι λευκής τρούφας, τα δύο αλμυρά best seller του μαγαζιού, καθώς και τάρτα σπανάκι και κατσικίσιο τυρί, τάρτα σολομό με κρέμα τυρί και άνιθο, ενώ σύντομα θα προστεθούν και τάρτα κολοκύθα με απάκι και τάρτα γλυκοπατάτα με πανσέτα. Προτάσεις και συνταγές που αλλάζουν ανά τακτά διαστήματα.
![Marika Tarts Marika Tarts](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/marika_tarts_10.jpg)
Από τις γλυκές δοκιμάσαμε την τάρτα σοκολάτα - φιστικοβούτυρο που είναι το γλυκό best seller στην «Marika», τάρτα λεμόνι και τάρτα μπανόφι, καθώς και τάρτα cheesecake - μαρμελάδα φράουλα. Τραγανές και αφράτες, όπως πρέπει να είναι. Αν δεν σε καλύπτουν όλα αυτά, η «Marika» προσφέρει νοστιμότατο παραδοσιακό ρυζόγαλο, μία σειρά από μπισκότα σοκολάτας, καφέ και δροσιστικότατη σπιτική λεμονάδα.
![Marika Tarts Marika Tarts](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/marika_tarts_11.jpg)
Την επόμενη φορά που θα περάσεις από την Παλλάδος, άσχετα αν έχεις πάει να αγοράσεις ψάθινο καλάθι ή έχεις βγει στα bar της περιοχής, κάνε μία στάση στην «Μαρίκα». Θα σε υποδεχτούν τα χαμόγελα του Σπύρου και της Μαριλού και οι υπέροχες χειροποίητες τάρτες τους.
![Marika Tarts Marika Tarts](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/marika_tarts_8.jpg)
Marika Tarts
Παλλάδος 4, Ψυρρή
Τηλ: 211 1137135
IG: Marika Tarts
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.