Θεματα

6 τρόποι να διατηρήσεις φρέσκα τα τρόφιμά σου

Το ψυγείο δεν κάνει πάντα καλό

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dan-gold-4_jhdo54byg-unsplash_1.jpg
© Dan Gold

Συμβουλές για να διατηρήσεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα

Σε όλους μας έχει συμβεί να έχουμε όλα τα πιθανά τρόφιμα που μπορεί να χρειαστούμε τις επόμενες μέρες. Κάποια από αυτά περισσεύουν και ύστερα από μία ή δύο βδομάδες χαλάνε. Κάπως έτσι, καταλήγουμε να πετάμε φαγητό και να νιώθουμε ένοχοι για πολλούς διαφορετικούς λόγους, όπως η αίσθηση ότι ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα, το περιβαλλοντικό αντίκτυπο και το γεγονός ότι τη στιγμή που άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν φάνε, εμείς ρίχνουμε φαγητό στα σκουπίδια.

Ευτυχώς για εμάς και για την συνείδησή μας, υπάρχουν τρόποι ώστε να περιορίσουμε τις απώλειες. Για τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, αλλά μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένα βήματα ώστε τα λαχανικά και τα φρούτα μας να αποκτήσουνε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τύλιξε τα με χαρτί κουζίνας
Ένας βασικός λόγος που συνήθως πετάμε φαγητό είναι ότι αποκτά μία γλοιώδη αίσθηση ή/και βγάζει μούχλα. Αιτία αυτών των «συμπτωμάτων» είναι η υγρασία, η οποία μπορεί εύκολα να περιοριστεί αν τυλίξεις τα λαχανικά σου με χαρτί κουζίνας.

Αποθήκευσε τα βότανά σου σε ποτήρια με νερό
Μαϊντανοί, βασιλικοί και άνηθοι είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα προϊόντα που πάνε για πέταμα και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Λογικό αν σκεφτούμε ότι συνήθως αγοράζουμε ολόκληρα ματσάκια για συνταγές που απαιτούν μία κουταλιά από αυτά. Επειδή οι πιθανότητες είναι ότι θα τα ξαναχρειαστείς και ότι θα φανείς περίεργος αν αγοράσεις πέντε φύλλα, βάλε νερό σε ένα ψηλό ποτήρι, βάλε μέσα το εκάστοτε βότανο, κάλυψε το με μία πλαστική σακούλα και βάλ’ το στο ψυγείο.

Μάθε τι αποθηκεύεται πού και πώς
Ντομάτες, κρεμμύδια, πατάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές, σκόρδο, αβοκάντο, ροδάκινα, δαμάσκηνα και κεράσια. Αυτά είναι κάποια μόνο από τα λαχανικά και τα φρούτα που όχι μόνο δεν χρειάζονται ψυγείο, αλλά θα χάσουν σε γεύση ή, ακόμα χειρότερα, θα χαλάσουν αν τα βάλεις σε αυτό.    

Επιπλέον, κάποια τρόφιμα πρέπει να μένουν μακριά από άλλα. Τα μήλα, τα αβοκάντο, οι μπανάνες και τα ροδάκινα, όταν αρχίζουν να ωριμάζουν ελευθερώνουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθένιο και επηρεάζει την φρεσκάδα των κοντινών τους τροφίμων.

Πλύνε τα μούρα σου με ξύδι
Τα μούρα (μύρτιλα, βατόμουρα, φράουλες) είναι η κατηγορία που συνήθως χαλάει γρηγορότερα. Ανακάτεψε λευκό ξύδι με νερό και ξέπλυνε με το μείγμα τα μούρα, ώστε να φύγει όλο το χώμα από πάνω τους. Μην το δοκιμάσετε στα σμέουρα, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα για το ξύδι.

Αποθηκεύστε τα βρώμικα
Για όλα τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά, δεν ισχύει η προηγούμενη συμβουλή. Αποθήκευσε τα χωρίς να τα πλύνεις πρώτα, καθώς το αντίθετο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηριδίων, λόγω της επιπλέον υγρασίας.

Αποθήκευσε με τη σωστή σειρά
Αυτό σημαίνει το προφανές. Ό,τι νέο τρόφιμο αγοράζεις τοποθέτησε το πίσω από τα παλαιότερα που δεν έχεις καταναλώσει ακόμα. Αυτό πολύ απλά θα σε βοηθήσει να μην ξεχάσεις να φας το φαγητό που έχει μικρότερο πλέον χρόνο ζωής. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.