Συμβουλές για να διατηρήσεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα
Σε όλους μας έχει συμβεί να έχουμε όλα τα πιθανά τρόφιμα που μπορεί να χρειαστούμε τις επόμενες μέρες. Κάποια από αυτά περισσεύουν και ύστερα από μία ή δύο βδομάδες χαλάνε. Κάπως έτσι, καταλήγουμε να πετάμε φαγητό και να νιώθουμε ένοχοι για πολλούς διαφορετικούς λόγους, όπως η αίσθηση ότι ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα, το περιβαλλοντικό αντίκτυπο και το γεγονός ότι τη στιγμή που άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν φάνε, εμείς ρίχνουμε φαγητό στα σκουπίδια.
Ευτυχώς για εμάς και για την συνείδησή μας, υπάρχουν τρόποι ώστε να περιορίσουμε τις απώλειες. Για τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, αλλά μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένα βήματα ώστε τα λαχανικά και τα φρούτα μας να αποκτήσουνε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Τύλιξε τα με χαρτί κουζίνας
Ένας βασικός λόγος που συνήθως πετάμε φαγητό είναι ότι αποκτά μία γλοιώδη αίσθηση ή/και βγάζει μούχλα. Αιτία αυτών των «συμπτωμάτων» είναι η υγρασία, η οποία μπορεί εύκολα να περιοριστεί αν τυλίξεις τα λαχανικά σου με χαρτί κουζίνας.
Αποθήκευσε τα βότανά σου σε ποτήρια με νερό
Μαϊντανοί, βασιλικοί και άνηθοι είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα προϊόντα που πάνε για πέταμα και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Λογικό αν σκεφτούμε ότι συνήθως αγοράζουμε ολόκληρα ματσάκια για συνταγές που απαιτούν μία κουταλιά από αυτά. Επειδή οι πιθανότητες είναι ότι θα τα ξαναχρειαστείς και ότι θα φανείς περίεργος αν αγοράσεις πέντε φύλλα, βάλε νερό σε ένα ψηλό ποτήρι, βάλε μέσα το εκάστοτε βότανο, κάλυψε το με μία πλαστική σακούλα και βάλ’ το στο ψυγείο.
Μάθε τι αποθηκεύεται πού και πώς
Ντομάτες, κρεμμύδια, πατάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές, σκόρδο, αβοκάντο, ροδάκινα, δαμάσκηνα και κεράσια. Αυτά είναι κάποια μόνο από τα λαχανικά και τα φρούτα που όχι μόνο δεν χρειάζονται ψυγείο, αλλά θα χάσουν σε γεύση ή, ακόμα χειρότερα, θα χαλάσουν αν τα βάλεις σε αυτό.
Επιπλέον, κάποια τρόφιμα πρέπει να μένουν μακριά από άλλα. Τα μήλα, τα αβοκάντο, οι μπανάνες και τα ροδάκινα, όταν αρχίζουν να ωριμάζουν ελευθερώνουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθένιο και επηρεάζει την φρεσκάδα των κοντινών τους τροφίμων.
Πλύνε τα μούρα σου με ξύδι
Τα μούρα (μύρτιλα, βατόμουρα, φράουλες) είναι η κατηγορία που συνήθως χαλάει γρηγορότερα. Ανακάτεψε λευκό ξύδι με νερό και ξέπλυνε με το μείγμα τα μούρα, ώστε να φύγει όλο το χώμα από πάνω τους. Μην το δοκιμάσετε στα σμέουρα, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα για το ξύδι.
Αποθηκεύστε τα βρώμικα
Για όλα τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά, δεν ισχύει η προηγούμενη συμβουλή. Αποθήκευσε τα χωρίς να τα πλύνεις πρώτα, καθώς το αντίθετο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηριδίων, λόγω της επιπλέον υγρασίας.
Αποθήκευσε με τη σωστή σειρά
Αυτό σημαίνει το προφανές. Ό,τι νέο τρόφιμο αγοράζεις τοποθέτησε το πίσω από τα παλαιότερα που δεν έχεις καταναλώσει ακόμα. Αυτό πολύ απλά θα σε βοηθήσει να μην ξεχάσεις να φας το φαγητό που έχει μικρότερο πλέον χρόνο ζωής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.