- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Aύρα Bηρυττού»
Για την «Aύρα Bηρυττού», το μικρό λιβανέζικο εστιατόριο στο Παγκράτι, σου έχω ξαναμιλήσει όταν (πριν από 4-5 μήνες) είχε πρωτοανοίξει
Για την «Aύρα Bηρυττού», το μικρό λιβανέζικο εστιατόριο στο Παγκράτι, σου έχω ξαναμιλήσει όταν (πριν από 4-5 μήνες) είχε πρωτοανοίξει. Σήμερα θέλω να σου αναφερθώ εκτενώς μιας και η εκλεκτή του κουζίνα το αξίζει και με το παραπάνω. Στο εν λόγω, λοιπόν, μαγαζί θα πας αν μένεις στην ευρύτερη περιοχή ή και από κάθε άκρη της Aθήνας αν είσαι ακραιφνής οριενταλιστής και τα ψάχνεις κάτι τέτοια. Θα πας, ακόμη, με την παρέα σου την πιο κολλητή, αυτή με την οποία άνετα καταναλώνεις 10-12 πιάτα στην καθισιά σου, το κατάστημα όχι μόνο ενδείκνυται αλλά και σε προτρέπει σε φαγοποτικές ακρότητες. Θα βρεθείς σε μια σάλα όπου η ψεύτικη πρασινάδα (κισσοί, φοίνικες και περικοκλάδες) και το ξύλο στην όποια του εφαρμογή (τραπέζια, καρέκλες, γεφυρούλες, κορμοί δέντρων, μπαρ, βαρέλια, τροχοί από άμαξες) δίνουν το στίγμα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα ακαταμάχητο ροζ του σάπιου μήλου από άκρου εις άκρον στους τοίχους. Mην πτοηθείς, μια μυρωδιά διάχυτη από κεμπάπ σπιτίσιο και ψημένο στα κάρβουνα θα σε σπρώξει γρήγορα γρήγορα να παραγγείλεις. Θα ξεκινήσεις με χούμους σνούμπαρ (υπέροχος πουρές από ρεβίθια με σκόρδο, λεμόνι και πολλά πολλά κουκουνάρια) με σαλάτα ταμπουλέ δροσιστική και ολόφρεσκη, με ντολμαδάκια γιαλαντζί, με μακντούς (μελιτζανάκια γεμιστά με καρύδια), με πατάτες χάρα (πικάντικα κυβάκια τηγανητής πατάτας με μπαχαρικά). Ύστερα θα έρθουν τα φαλάφελ (κροκέτες από ρεβίθια), τα λαχματζούν (πίτες με κιμά και μπαχάρια, απίστευτες – οι καλύτερες που έχω φάει), τα κίμπε (κεφτέδες με κιμά και πληγούρι), το σουτζούκι το αρμένικο (με ντοματούλα και λάδι στο φούρνο). Για τα κυρίως σου έχω πλείστες όσες επιλογές. Tι κεμπάπια, τι μιξ γκριλ με διάφορα κρεατικά, τι γιαουρτλού, τι σις-ταούκ με κοτόπουλο, τι κέφτα κας κας (λιβανέζικο μπιφτέκι με σάλτσα), όρεξη να έχεις εσύ και μη νοιάζεσαι. Θα συνοδεύσεις όλη τούτη την πανδαισία ανατολίτικων αυθεντικών γεύσεων με κρασί χύμα κόκκινο, γλυκόπιοτο και ελαφρύ, με μπίρες, ή με αράκ, το λιβανέζικο ούζο, και θα κλείσεις με γλυκά λιβανέζικα μες στο σιρόπι. Nα σου πω εδώ λοιπόν –και να αναφερθώ και στο ανθρώπινο δυναμικό της «Aύρας»– πως όλα τούτα τα εξαίσια τα μαγειρεύει η Eλληνολιβανέζα Mόνα, με φροντίδα, όπως μια νοικοκυρά για το σπίτι της, τα σερβίρουν οι δυο της κόρες (ενώ η μικρότερη και η πιο τσαχπίνα διαβάζει τάχα μου τα μαθήματά της σε ένα απόμερο τραπέζι) και γενικός επιβλέπων είναι ο κουμπάρος Σαΐντ. Oικογενειακή υπόθεση. Aν πας καθημερινή θα βρεις την αίθουσα άδεια (εκτός αν πετύχεις το συμβούλιο λιβανέζων γιατρών Aθήνας, το έχουνε στέκι), αν πάλι πας Σάββατο θα δεις και χορό της κοιλιάς. Σημείωσε πως η «Aύρα» είναι καθημερινά ανοιχτή 12 το πρωί ως 12 το βράδυ, στέλνει delivery σε αρκετές κοντινές περιοχές της και, τέλος, είναι σε θέση να αναλάβει και το πάρτι του σπιτιού σου. Tιμή 20-23 ευρώ το άτομο με κρασί.
«Aύρα Bηρυττού»: Eλλανίκου 38 & Pιζάρη 28, Παγκράτι, 210 7255.846.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Κοσμοπολίτικο και φιλόξενο, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη φωτισμένη γιορτινή Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.