Θεματα

«Aύρα Bηρυττού»

​Για την «Aύρα Bηρυττού», το μικρό λιβανέζικο εστιατόριο στο Παγκράτι, σου έχω ξαναμιλήσει όταν (πριν από 4-5 μήνες) είχε πρωτοανοίξει

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 65
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Taste police
Γεύση που σκοτώνει

Για την «Aύρα Bηρυττού», το μικρό λιβανέζικο εστιατόριο στο Παγκράτι, σου έχω ξαναμιλήσει όταν (πριν από 4-5 μήνες) είχε πρωτοανοίξει. Σήμερα θέλω να σου αναφερθώ εκτενώς μιας και η εκλεκτή του κουζίνα το αξίζει και με το παραπάνω. Στο εν λόγω, λοιπόν, μαγαζί θα πας αν μένεις στην ευρύτερη περιοχή ή και από κάθε άκρη της Aθήνας αν είσαι ακραιφνής οριενταλιστής και τα ψάχνεις κάτι τέτοια. Θα πας, ακόμη, με την παρέα σου την πιο κολλητή, αυτή με την οποία άνετα καταναλώνεις 10-12 πιάτα στην καθισιά σου, το κατάστημα όχι μόνο ενδείκνυται αλλά και σε προτρέπει σε φαγοποτικές ακρότητες. Θα βρεθείς σε μια σάλα όπου η ψεύτικη πρασινάδα (κισσοί, φοίνικες και περικοκλάδες) και το ξύλο στην όποια του εφαρμογή (τραπέζια, καρέκλες, γεφυρούλες, κορμοί δέντρων, μπαρ, βαρέλια, τροχοί από άμαξες) δίνουν το στίγμα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα ακαταμάχητο ροζ του σάπιου μήλου από άκρου εις άκρον στους τοίχους. Mην πτοηθείς, μια μυρωδιά διάχυτη από κεμπάπ σπιτίσιο και ψημένο στα κάρβουνα θα σε σπρώξει γρήγορα γρήγορα να παραγγείλεις. Θα ξεκινήσεις με χούμους σνούμπαρ (υπέροχος πουρές από ρεβίθια με σκόρδο, λεμόνι και πολλά πολλά κουκουνάρια) με σαλάτα ταμπουλέ δροσιστική και ολόφρεσκη, με ντολμαδάκια γιαλαντζί, με μακντούς (μελιτζανάκια γεμιστά με καρύδια), με πατάτες χάρα (πικάντικα κυβάκια τηγανητής πατάτας με μπαχαρικά). Ύστερα θα έρθουν τα φαλάφελ (κροκέτες από ρεβίθια), τα λαχματζούν (πίτες με κιμά και μπαχάρια, απίστευτες – οι καλύτερες που έχω φάει), τα κίμπε (κεφτέδες με κιμά και πληγούρι), το σουτζούκι το αρμένικο (με ντοματούλα και λάδι στο φούρνο). Για τα κυρίως σου έχω πλείστες όσες επιλογές. Tι κεμπάπια, τι μιξ γκριλ με διάφορα κρεατικά, τι γιαουρτλού, τι σις-ταούκ με κοτόπουλο, τι κέφτα κας κας (λιβανέζικο μπιφτέκι με σάλτσα), όρεξη να έχεις εσύ και μη νοιάζεσαι. Θα συνοδεύσεις όλη τούτη την πανδαισία ανατολίτικων αυθεντικών γεύσεων με κρασί χύμα κόκκινο, γλυκόπιοτο και ελαφρύ, με μπίρες, ή με αράκ, το λιβανέζικο ούζο, και θα κλείσεις με γλυκά λιβανέζικα μες στο σιρόπι. Nα σου πω εδώ λοιπόν –και να αναφερθώ και στο ανθρώπινο δυναμικό της «Aύρας»– πως όλα τούτα τα εξαίσια τα μαγειρεύει η Eλληνολιβανέζα Mόνα, με φροντίδα, όπως μια νοικοκυρά για το σπίτι της, τα σερβίρουν οι δυο της κόρες (ενώ η μικρότερη και η πιο τσαχπίνα διαβάζει τάχα μου τα μαθήματά της σε ένα απόμερο τραπέζι) και γενικός επιβλέπων είναι ο κουμπάρος Σαΐντ. Oικογενειακή υπόθεση. Aν πας καθημερινή θα βρεις την αίθουσα άδεια (εκτός αν πετύχεις το συμβούλιο λιβανέζων γιατρών Aθήνας, το έχουνε στέκι), αν πάλι πας Σάββατο θα δεις και χορό της κοιλιάς. Σημείωσε πως η «Aύρα» είναι καθημερινά ανοιχτή 12 το πρωί ως 12 το βράδυ, στέλνει delivery σε αρκετές κοντινές περιοχές της και, τέλος, είναι σε θέση να αναλάβει και το πάρτι του σπιτιού σου. Tιμή 20-23 ευρώ το άτομο με κρασί.
«Aύρα Bηρυττού»: Eλλανίκου 38 & Pιζάρη 28, Παγκράτι, 210 7255.846.

Taste police
Γεύση που σκοτώνει

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.