Θεματα

Η «Ζουμπουρλού» άνοιξε στο Ψυρρή για επικά γλυκά

Μία «κομφεταρία & πιτασερί» για κάθε γλυκιά σου επιθυμία

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zoymbourloumain.jpg
Τζοβάννα Στεφάνου

Η Ζουμπουρλού είναι το καινούργιο talk of the town μαγαζί στη γειτονιά του Ψυρρή για όσους αγαπούν τα γλυκά.

Τι κάνει ο γλυκατζής άνθρωπος αμέσως μόλις γυρίσει από διακοπές; Σίγουρα όχι δίαιτα. Φυσικά, ξεκινάει να φέρνει βόλτες σε όλη την Αθήνα προς αναζήτηση νέων σταθμών με λιχουδιές (και από το πολύ πάνω-κάτω ίσως χάσει καμιά θερμίδα). 

zoump9.jpg
Τάρτα με ganache Philadelphia και κρέμα Oreo

Η εκτενής μου έρευνα για καινούργιες γλυκο-περιπέτειες λοιπόν με οδήγησε στη φωτογραφία ενός γοητευτικού γλυκού στο ίνσταγκραμ, σε χρώμα κίτρινο και πορτοκαλί. Φαινόταν σαν έργο τέχνης, η περιγραφή έλεγε πως είχε μάνγκο, φράουλα και λευκή σοκολάτα και ήταν στολισμένο με ζαχαρένια λουλουδάκια. Ε προφανώς ξεκίνησα να τρέχω προς την πηγή αυτού του αριστουργήματος εώς ότου βρεθώ (λαχανιασμένη και φορώντας διαφορετικές κάλτσες) στο κατώφλι της «Ζουμπουρλούς». Το νέο μέλος του ομίλου «Καστελόριζο» που ήρθε για να σιροπιάσει τη ζωή μας.

zoump2.jpg

Το πρώτο που θα σου κάνει εντύπωση εκεί είναι σίγουρα η σάλα, αρκετά πιο ευρύχωρη από τα περισσότερα μαγαζιά στη γειτονιά του Ψυρρή και πολύ ιδιαίτερα διακοσμημένη. Ένας  εντυπωσιακός πολυέλαιος δεσπόζει στη μέση της μεγάλης αίθουσας, ενώ οι τοίχοι είναι στολισμένοι όχι με ταπετσαρία αλλά με ένα υπέροχα σχεδιασμένο μπορντό χαλί. Είναι να απορείς πώς κατάφεραν να το κρεμάσουν εκεί πάνω. Ίσως όσοι εργάστηκαν να είχαν την υπόσχεση ενός Bueno Lover με το όνομά τους για όταν τελείωναν. Το τι ακριβώς εννοώ όταν λέω Bueno Lover είναι θέμα που βεβαίως θα επεκταθώ παρακάτω.

zoump4.jpg

Κωνσταντινουπολίτικος αέρας με παριζιάνικα στοιχεία κυριαρχούν σε κάθε γωνία της Ζουμπουρλούς και είναι η ίδια φιλοσοφία που χαρακτηρίζει και το μενού της. Συστήνεται άλλωστε ως «κομφεταρία & πιτασερί», πράγμα που στην απλή γλώσσα των λιχούδων σημαίνει πως παίζει μπάλα σε δύο γήπεδα.

zoump6.jpg
Σοκολατίνα με Cacao Barry πάνω σε τραγανή βάση πραλίνας/Μάνγκο-Πάσιον με Compote από Φράουλες

Από τη μία μεριά της βιτρίνας μπορείς να χαζέψεις παραδοσιακές συνταγές όπως ραβανί, γαλακτομπούρεκο και εκμέκ κανταΐφι. Από την άλλη παρελαύνουν πιο ευάφανταστες επιλογές με γαλλικό ύφος (δηλαδή ελαφρώς διεστραμένες), όπως η πραλίνα μπαβαρουάζ με κρέμα από φρούτα και η τάρτα σοκολάτας με ganache Philadelphia και κρέμα Oreo.

zoump8.jpg
Μπακλαβάς με καρύδια και βούτυρο γάλακτος

zoump11.jpg

Μαέστρος σε όλη αυτή τη λαχταριστή ορχήστρα είναι ο κύριος Τάσος Ζησόπουλος, εξαιρετικός pastry chef και πιο γλυκός από οποιοδήποτε συστατικό που χρησιμοποιεί στις συνταγές του.

Καταφθάνοντας στο μαγαζί μάς προσέφερε μία θέση στο πιο κεντρικό τραπέζι, σιγουρεύτηκε πως καθόμασταν αναπαυτικά και μας υποσχέθηκε πως θα μας οδηγήσει σε ένα γευστικό ταξίδι άνευ προηγουμένου. Ξεκίνησαν λοιπόν να εμφανίζονται τα πιάτα και να ακούγονται τα «κλινκ» των κουταλιών όσο εμείς γουρλώναμε τα μάτια και προσπαθούσαμε να μη βγάζουμε περίεργους θορύβους υπερβολικής ευχαρίστησης.

zoump7.jpg
Ο Τάσος Ζησόπουλος είναι pastry chef με χρόνια εμπειρίας και ο πιο γλυκός οικοδεσπότης

Όλα άρχισαν με ένα προφιτερόλ αλλιώτικο, με βάση το τραγανό γαλλικό choux Craquelin και επικάλυψη λαχταριστής σοκολατένιας σος, η οποία περιχύνεται μπροστά στα μάτια σου.

Ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Τον «χορό» ακολούθησε μία ζουμπουρλούδικη πάστα φλώρα με πραλίνα και κρέμα σοκολάτας και η συμφωνία έφτασε στο crescendo της με ένα κομμάτι κροκάν (πανδαισία σοκολάτας, κρέμας καφέ και πραλίνας φουντουκιού).

zoump1.jpg

Φυσικά δεν είχαμε ακόμα φτάσει στον τερματισμό καθώς μας περίμεναν ονειρεμένες μπουκιές από φραουλένια πανακότα, καταλάνα με βατόμουρα, κράμπλ πραλίνας φουντουκιού με κρέμα λεμονιού και μάνγκο και φυσικά το Bueno Lover, για να τα ισοπεδώσουμε όλα. Ένας πελώριος σοκολατένιος πύργος με τραγανούς ορόφους και στην κορυφή φραγκοστάφυλα. I came in like a wrecking ball.

Η αλήθεια είναι πως η ποικιλία του μενού σού απαγορεύει να τα δοκιμάσεις όλα με τη μία (αλήθεια, προσπάθησα), κι έτσι η δεύτερη επίσκεψη επιβάλλεται. Έχω ακόμα να εξερευνήσω τον μπακλαβά, το κιουνεφέ με παγωτό, το κλασικό σεράνο και τόσες ακόμα δημιουργίες του κύριου Τάσου που σε γεμίζουν ευτυχία από την πρώτη μπουκιά.

zoump3.jpg

Όσο για εκείνους που είναι περισσότερο του αλμυρού ρεπερτορίου (n00bs), η Ζουμπουρλού διαθέτει μπαμπάτσικες χειροποίητες πίτες (δοκιμάσαμε εκείνη με ντομάτα και φέτα γιατί ταίριαζε μετά την καταλάνα), νοστιμότατο λαχματζούν και άλλους τίμιους μεζέδες. Σύντομα θα προστεθεί στο μενού και ένα υπέροχο καλάθι πρωινού δύο ατόμων για επικές μπραντσοκαταστάσεις.

zoump5.jpg

Αν περάσει η ώρα και προκύψει το αναπόφευκτο food coma, μην αποφασίσεις να φύγεις. Συνέχισε τη βραδιά σου με τρομερά signature κοκτέιλ όπως το Chios Secret (vodka, μαστίχα Χίου, μοσχολέμονο και φράουλα) και άραξε στην ατμοσφαιρική ταράτσα του επάνω ορόφου, η οποία θα εγκαινιαστεί μέσα στις επόμενες μέρες.

zoump10.jpg

Όλα αυτά σε πολύ λογικές τιμές, από 4 εώς 7 ευρώ το γλυκό. 

Ραντεβού στη Ζουμπουρλού!

Αισχύλου 4, Ψυρρή, 210331 4854. Ανοιχτό από το πρωί εώς αργά το βράδυ.


Φωτογραφίες: Τζοβάννα Στεφάνου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.