- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η «Ζουμπουρλού» άνοιξε στο Ψυρρή για επικά γλυκά
Μία «κομφεταρία & πιτασερί» για κάθε γλυκιά σου επιθυμία
Η Ζουμπουρλού είναι το καινούργιο talk of the town μαγαζί στη γειτονιά του Ψυρρή για όσους αγαπούν τα γλυκά.
Τι κάνει ο γλυκατζής άνθρωπος αμέσως μόλις γυρίσει από διακοπές; Σίγουρα όχι δίαιτα. Φυσικά, ξεκινάει να φέρνει βόλτες σε όλη την Αθήνα προς αναζήτηση νέων σταθμών με λιχουδιές (και από το πολύ πάνω-κάτω ίσως χάσει καμιά θερμίδα).
Η εκτενής μου έρευνα για καινούργιες γλυκο-περιπέτειες λοιπόν με οδήγησε στη φωτογραφία ενός γοητευτικού γλυκού στο ίνσταγκραμ, σε χρώμα κίτρινο και πορτοκαλί. Φαινόταν σαν έργο τέχνης, η περιγραφή έλεγε πως είχε μάνγκο, φράουλα και λευκή σοκολάτα και ήταν στολισμένο με ζαχαρένια λουλουδάκια. Ε προφανώς ξεκίνησα να τρέχω προς την πηγή αυτού του αριστουργήματος εώς ότου βρεθώ (λαχανιασμένη και φορώντας διαφορετικές κάλτσες) στο κατώφλι της «Ζουμπουρλούς». Το νέο μέλος του ομίλου «Καστελόριζο» που ήρθε για να σιροπιάσει τη ζωή μας.
Το πρώτο που θα σου κάνει εντύπωση εκεί είναι σίγουρα η σάλα, αρκετά πιο ευρύχωρη από τα περισσότερα μαγαζιά στη γειτονιά του Ψυρρή και πολύ ιδιαίτερα διακοσμημένη. Ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος δεσπόζει στη μέση της μεγάλης αίθουσας, ενώ οι τοίχοι είναι στολισμένοι όχι με ταπετσαρία αλλά με ένα υπέροχα σχεδιασμένο μπορντό χαλί. Είναι να απορείς πώς κατάφεραν να το κρεμάσουν εκεί πάνω. Ίσως όσοι εργάστηκαν να είχαν την υπόσχεση ενός Bueno Lover με το όνομά τους για όταν τελείωναν. Το τι ακριβώς εννοώ όταν λέω Bueno Lover είναι θέμα που βεβαίως θα επεκταθώ παρακάτω.
Κωνσταντινουπολίτικος αέρας με παριζιάνικα στοιχεία κυριαρχούν σε κάθε γωνία της Ζουμπουρλούς και είναι η ίδια φιλοσοφία που χαρακτηρίζει και το μενού της. Συστήνεται άλλωστε ως «κομφεταρία & πιτασερί», πράγμα που στην απλή γλώσσα των λιχούδων σημαίνει πως παίζει μπάλα σε δύο γήπεδα.
Από τη μία μεριά της βιτρίνας μπορείς να χαζέψεις παραδοσιακές συνταγές όπως ραβανί, γαλακτομπούρεκο και εκμέκ κανταΐφι. Από την άλλη παρελαύνουν πιο ευάφανταστες επιλογές με γαλλικό ύφος (δηλαδή ελαφρώς διεστραμένες), όπως η πραλίνα μπαβαρουάζ με κρέμα από φρούτα και η τάρτα σοκολάτας με ganache Philadelphia και κρέμα Oreo.
Μαέστρος σε όλη αυτή τη λαχταριστή ορχήστρα είναι ο κύριος Τάσος Ζησόπουλος, εξαιρετικός pastry chef και πιο γλυκός από οποιοδήποτε συστατικό που χρησιμοποιεί στις συνταγές του.
Καταφθάνοντας στο μαγαζί μάς προσέφερε μία θέση στο πιο κεντρικό τραπέζι, σιγουρεύτηκε πως καθόμασταν αναπαυτικά και μας υποσχέθηκε πως θα μας οδηγήσει σε ένα γευστικό ταξίδι άνευ προηγουμένου. Ξεκίνησαν λοιπόν να εμφανίζονται τα πιάτα και να ακούγονται τα «κλινκ» των κουταλιών όσο εμείς γουρλώναμε τα μάτια και προσπαθούσαμε να μη βγάζουμε περίεργους θορύβους υπερβολικής ευχαρίστησης.
Όλα άρχισαν με ένα προφιτερόλ αλλιώτικο, με βάση το τραγανό γαλλικό choux Craquelin και επικάλυψη λαχταριστής σοκολατένιας σος, η οποία περιχύνεται μπροστά στα μάτια σου.
Ακολουθούν σκληρές εικόνες:
Τον «χορό» ακολούθησε μία ζουμπουρλούδικη πάστα φλώρα με πραλίνα και κρέμα σοκολάτας και η συμφωνία έφτασε στο crescendo της με ένα κομμάτι κροκάν (πανδαισία σοκολάτας, κρέμας καφέ και πραλίνας φουντουκιού).
Φυσικά δεν είχαμε ακόμα φτάσει στον τερματισμό καθώς μας περίμεναν ονειρεμένες μπουκιές από φραουλένια πανακότα, καταλάνα με βατόμουρα, κράμπλ πραλίνας φουντουκιού με κρέμα λεμονιού και μάνγκο και φυσικά το Bueno Lover, για να τα ισοπεδώσουμε όλα. Ένας πελώριος σοκολατένιος πύργος με τραγανούς ορόφους και στην κορυφή φραγκοστάφυλα. I came in like a wrecking ball.
Η αλήθεια είναι πως η ποικιλία του μενού σού απαγορεύει να τα δοκιμάσεις όλα με τη μία (αλήθεια, προσπάθησα), κι έτσι η δεύτερη επίσκεψη επιβάλλεται. Έχω ακόμα να εξερευνήσω τον μπακλαβά, το κιουνεφέ με παγωτό, το κλασικό σεράνο και τόσες ακόμα δημιουργίες του κύριου Τάσου που σε γεμίζουν ευτυχία από την πρώτη μπουκιά.
Όσο για εκείνους που είναι περισσότερο του αλμυρού ρεπερτορίου (n00bs), η Ζουμπουρλού διαθέτει μπαμπάτσικες χειροποίητες πίτες (δοκιμάσαμε εκείνη με ντομάτα και φέτα γιατί ταίριαζε μετά την καταλάνα), νοστιμότατο λαχματζούν και άλλους τίμιους μεζέδες. Σύντομα θα προστεθεί στο μενού και ένα υπέροχο καλάθι πρωινού δύο ατόμων για επικές μπραντσοκαταστάσεις.
Αν περάσει η ώρα και προκύψει το αναπόφευκτο food coma, μην αποφασίσεις να φύγεις. Συνέχισε τη βραδιά σου με τρομερά signature κοκτέιλ όπως το Chios Secret (vodka, μαστίχα Χίου, μοσχολέμονο και φράουλα) και άραξε στην ατμοσφαιρική ταράτσα του επάνω ορόφου, η οποία θα εγκαινιαστεί μέσα στις επόμενες μέρες.
Όλα αυτά σε πολύ λογικές τιμές, από 4 εώς 7 ευρώ το γλυκό.
Ραντεβού στη Ζουμπουρλού!
Αισχύλου 4, Ψυρρή, 210331 4854. Ανοιχτό από το πρωί εώς αργά το βράδυ.
Φωτογραφίες: Τζοβάννα Στεφάνου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.