- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τα φετινά Χριστούγεννα ο περισσότερος κόσμος διάλεξε το «έξω» με αποτέλεσμα στα μαγαζιά να μην πέφτει καρφίτσα όχι μόνο τις δύο παραμονές, αλλά σε όλη τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου. Εγώ αντίθετα έκανα αποτοξίνωση και τις μέρες τις πέρασα σπιτικά, κάνοντας και ξανακάνοντας τραπέζια με αγαπημένους φίλους… ό,τι του λείπει του καθένα…
Σε βόλτες όμως για ψώνια και δώρα είδα το κέντρο της πόλης ξαναζωντανεμένο, χαρούμενο, με καινούργια στέκια. Πέρασα από την Καπνικαρέας και βρήκα στον αριθμό 3 το Collage, ωραίο και all day, με industrial ντεκόρ, που προσφέρει καφέ, κοκτέιλ, κρασί και φαγητό, στο πλάι έχει και τραπέζι-«καβάτζα» για πιο ήσυχα, ενώ μαθαίνω ότι συχνά διοργανώνονται και εκθέσεις στον πάνω του όροφο. Πιο πέρα, στη μικρή οδό Καρόρη (αριθμός 4) συνάντησα τον Μπούφο, με το γνωστό πουλί για σήμα στην είσοδό του, κι αυτό νέο και all day στέκι που συστήνεται ως… καφέ-σαλάμι-μπαρ, με ποικιλία αλλαντικών, κάποια πιάτα, αλλά και μεγάλη μπάρα για ποτό. Στην πλατεία Αγίας Ειρήνης το νέο λέγεται Rock & Balls και σερβίρει… κεφτέδες και κοκτέιλ μέσα σε πολύ ντιζαϊνάτο χώρο.
Για φαγητό κατέληξα στο Κολωνάκι, μια και έμαθα ότι ο Κώστας και η Λίζα (παλιό Rock’n’Roll, Scala Vinoteca, και δεν θυμάμαι τι άλλο έχουν κάνει αυτά τα υπερδραστήρια παιδιά) μόλις άνοιξαν το The Grocery στη θέση του επίσης δικού τους και γνωστού Tribeca, Σκουφά 46 και Ομήρου.Ο χώρος, που είναι φτιαγμένος από τους εξαιρετικούς αρχιτέκτονες Κούρκουλα-Κοκκίνου, θυμίζει παλιό μπακάλικο, είναι απλός και μαζί πολύ όμορφος, με μωσαϊκά, παλιές ζυγαριές και ράφια που σύντομα θα γεμίσουν με αντίκες, αλλά και προϊόντα ποιότητας ελληνικά που τα παιδιά έχουν σκοπό να ανακαλύπτουν και να πωλούν με τυποποίηση «The Grocery».
Στους εξωτερικούς πάγκους, μπροστά στην περατζάδα του κόσμου, με πολύ κρύο και με σόμπες-«μανιτάρια» να μας κρατούν ζεστούς είπαμε τα νέα μας, τσιμπήσαμε μελιτζανοσαλάτα με σταφίδες και κουκουνάρι, πιτάκια με μετσοβόνε και ντιπ πορτοκαλιού-κύμινου, χταπόδι σαλάτα με γλυκόξινη κολοκύθα, spring rolls με κολοκυθοκεφτέ και μαγιονέζα βιολογικής φάβας, πολλά μικρά και νόστιμα δηλαδή (σε τιμές που αρχίζουν από €4,5), πριν φτάσουμε σε ένα καταπληκτικό αρνίσιο κότσι φρικασέ με ασκολύμπρους, άγρια χόρτα της κρητικής γης.
Ε, εκεί ρώτησα και έμαθα ότι το φαγητό επιμελείται ο καλός και βραβευμένος σεφ Δημήτρης Δημητριάδης και πως την ψάχνουνε με τα προϊόντα, πολλά τα προμηθεύονται από τον τροφοσυλλέκτη Σωτήρη Λυμπερόπουλο-radiki.gr. Τα κρασιά τους είναι ελληνικά, υπάρχει και χύμα από το Κτήμα Εύχαρις, ρακή από την Κρήτη, καλά τσίπουρα. Είναι ανοιχτά κάθε μέρα από το πρωί, σερβίρουν μέχρι τη 1 π.μ., το «κλίμα» ευνοεί και το τσιμπολόγημα με ποτήρι κρασί, ενώ με πλήρες γεύμα βγαίνει περίπου στα €25 το άτομο. Αυτά σαν μια πρώτη γεύση, και καλή χρονιά σε όλους…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.