Θεματα

9 διαλεχτές ταβέρνες στις πολυαγαπημένες Μικρές Κυκλάδες

Όσο ακόμα κρατά το καλοκαίρι...

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2019-09-06-9.jpg

9 ταβέρνες που πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε στις πολυαγαπημένες Μικρές Κυκλάδες

Συνήθως με συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο, χαλαρή ατμόσφαιρα και ξαφνικά γλέντια με βιολιά. Ταβέρνες που όλοι αγαπήσαμε και μας θυμίζουν τους παλιούς καιρούς και τις εποχές της αθωότητας.

Η μοναδική λύση για να νιώσει κανείς παλιομοδίτικα στις Κυκλάδες, δηλαδή διακοπές χωρίς πίεση, αυτοκίνητα, απαιτητικούς καταναλωτές, και να περάσει σε ρυθμούς ανθρώπινους, αργόσυρτους, νωχελικούς, δεν έχει παρά να κατευθυνθεί στις Μικρές Κυκλάδες.

kafeneio-xara-schoinousa-dsc_0862-1024x678.jpg

Λυτρωτικοί περίπατοι σε παλιά μονοπάτια, εξαγνιστικές πεζοπορίες για να φτάσει σε αμμουδερές παραλίες, είτε ολιγόλεπτα ταξίδια με λάντζες για να κολυμπήσεις σε σμαραγδένια νερά. Ανθρώπινες σχέσεις, στιγμές χαλάρωσης, όπου το τίποτα γίνεται σημαντικό και το σημαντικό τίποτα.

Τα έξι νησάκια που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων είναι η Δονούσα (14 τ.χλμ. και 130 κάτοικοι), το Πάνω Κουφονήσι (6 τ. χλμ. και 370 κάτοικοι), το Κάτω Κουφονήσι (4 τ. χλμ. ακατοίκητο αλλά επισκέψιμο από εναλλακτικούς που πολλές φορές στήνουν σκηνές στις ακροθαλασσιές), η Σχοινούσα (9 τ. χλμ. και 250 κάτοικοι), η Ηρακλειά (18 τ. χλμ και 150 κάτοικοι) και η Κέρος (15 τ. χλμ. ακατοίκητη ως αρχαιολογικός χώρος.

2019-09-06-3.jpg

Κύριο χαρακτηριστικό και των 6 νησιών μαζί με τις βραχονησίδες τους είναι ότι ανήκαν μέχρι μια περίοδο του 19ου αιώνα στην Μονή Χοζοβιώτισσας της Αμοργού και οι κάτοικοι ήταν ακτήμονες γεωργοί και κτηνοτρόφοι κι όταν τα κτήματα απαλλοτριώθηκαν οι κάτοικοι απέκτησαν τη δική τους γη.

2019-09-06-4.jpg

Σήμερα ο τουρισμός των Μικρών Κυκλάδων αναπτύσσεται ήπια σε μικρά ξενοδοχειάκια είτε σε καλόγουστα δωμάτια και είναι ο παράδεισος των εναλλακτικών διακοπών. Τα νησιά έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα –ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τους είναι η φιλοξενία των κατοίκων και η φιλική ατμόσφαιρα στους επισκέπτες-, αλλά και κάποιες διαφορές στην οργάνωση της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας όπως ο μεγάλος αλιευτικός στόλος στο Πάνω Κουφονήσι, η καλλιέργεια της φάβας στην Σχοινούσα ή η παραγωγή θυμαρίσιου μελιού στην Ηρακλειά.

Εννιά ταβέρνες στις Μικρές Κυκλάδες, ισομοιρασμένες στα 5 μικρά νησάκια. Δυο ταβέρνες στην Ηρακλειά, δυο στέκια στην Σχοινούσα, ένα στο Κάτω Κουφονήσι, δυο στο Πάνω Κουφονήσι και δυο στη Δονούσα.

Δονούσα

Καφενείο το Κύμα

Το Καφενείο «Κύμα» του Νικήτα Μαρκουλή δεσπόζει στο μικρό λιμανάκι της Δονούσας. Στο Κύμα κοντοστέκεται κανείς μόλις φθάσει με το βαπόρι γιατί είναι το πρώτο μαγαζί που θα συναντήσει. Εδώ θα πιει τον πρώτο του στεριανό καφέ και από δω θα πάρει τις αναγκαίες πληροφορίες. Το Κύμα λειτουργεί από το 1948 και είναι το παλιότερο και πιο δημοφιλές του νησιού.

2019-09-06-6.jpg

Κεντρική προσωπικότητα του καφενέ όμως είναι η γυναίκα του Νικήτα, η κυρά Βαγγελιώ με τα εκφραστικά της μάτια και τις σταράτες κουβέντες, που είναι απίκο από τα χαράματα για να ετοιμάσει όλα τα μαγειρευτά της για το βράδυ. Παστίτσιο, αυτές οι πληθωρικές μερίδες της που τελειωμά δεν έχουν, οι κεφτέδες, το ερίφι πατατάτο και άλλα πολλά… Όχι που δεν θα χάσει και τις ευκαιρίες της για κοινωνικό σχολιασμό!

Περισσότερα

* Για τη Φάβα Σχοινούσας διαβάστε εδώ

** Για το πανηγύρι του Άι-Γιάννη του Προδρόμου στην Ηρακλειά διαβάστε εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.