«Γιορτή Γιαπρακίου 2019», το γαστρονομικό έθιμο που έκανε γνωστό ένα μικρό χωριό
Στη «Γιορτή Γιαπρακίου» σερβίρονται κάθε χρόνο πάνω από 20.000 γιαπράκια
![img_1593.jpg img_1593.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/08/25/img_1593.jpg)
Η «Γιορτή Γιαπρακίου» στη Σάλακο της Ρόδου συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες
Μισή ώρα από την πόλη της Ρόδου, σκαρφαλωμένο πάνω στο βουνό, βρίσκεται ένα μικρό χωριό. Δεν φημίζεται για τα γραφικά στενά του, ούτε για τη θέα του. Κι όμως, στα τέλη του καλοκαιριού, λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβρης, χιλιάδες επισκέπτες θα γεμίσουν τα λευκά τραπέζια κάτω από το μεγάλο πλάτανο. Η Σάλακος δεν είναι ούτε ο πιο μεγάλος οικισμός, ούτε ο πιο όμορφος του νησιού. Έχει όμως κάτι που κανένα άλλο χωριό δεν έχει: ένα ανυπέρβλητα νόστιμο έθιμο.
![Η Γιορτή Γιαπρακίου συγκεντρώνει πάνω από 3.000 επισκέπτες. Η ουρά για τα γιαπράκια είναι τεράστια Η Γιορτή Γιαπρακίου συγκεντρώνει πάνω από 3.000 επισκέπτες. Η ουρά για τα γιαπράκια είναι τεράστια](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_1638_1.jpg)
Γύρω από τη Σάλακο φυτρώνουν παντού αμπέλια. Χρόνια τώρα, κάθε Μάιο οι γυναίκες του χωριού μαζεύουν ευλαβικά τα αμπελόφυλλα και με αυτά φτιάχνουν τα περίφημα γιαπράκια, μια τοπική λιχουδιά όμοια με τον ντολμά, αν κι εδώ στη γέμιση προστίθεται ο κιμάς. Κάθε γενιά στη Σάλακο μεγάλωσε με αυτό το μεζέ στο κυριακάτικο τραπέζι. Αργότερα, όταν τα παιδιά θα μεγάλωναν, θα έφευγαν για δουλειά στην πόλη και θα γύριζαν στο χωριό μόνο τα Σαββατοκύριακα, οι μανάδες θα είχαν ήδη από την προηγούμενη στην κατσαρόλα τα γιαπράκια, έτοιμα να γλυκάνουν την επιστροφή τους.
![img_1551.jpg img_1551.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_1551.jpg)
Κάπως έτσι τα γιαπράκια έγιναν διάσημα και σύντομα δεν ήταν μόνο τα παιδιά των οικογενειών που επέστρεφαν για αυτά. Όλη η Ρόδος ήξερε πια πως η Σάλακος έχει τα πιο νόστιμα γιαπράκια. Ήταν απλά ζήτημα χρόνου μέχρι αυτά τα γιαπράκια να αποκτήσουν το δικό τους γαστρονομικό φεστιβάλ. Η «Γιορτή Γιαπρακίου» πραγματοποιείται πια τα τελευταία 11 χρόνια με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου «Το Σπήλαιο». Φέτος η γιορτή θα γίνει στις 31 Αυγούστου στον Άη Γιώργη. Αξίζει όμως να βρεθεί κανείς στη Σάλακο από την προηγούμενη μέρα για να γίνει μάρτυρας σε ένα μοναδικό θέαμα.
![img_1531.jpg img_1531.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_1531.jpg)
Την προηγούμενη της γιορτής οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν τα γιαπράκια που θα προσφέρουν την επόμενη δωρεάν. Το δωμάτιο της προετοιμασίας μοσχοβολάει από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τριμμένη ντομάτα, το κύμινο, το κρεμμύδι. Είναι σαν να μπαίνεις στην κουζίνα της πιο παινεμένης μαγείρισσας. Δεν είναι, όμως, αυτό που θα σε καθηλώσει. Στην προετοιμασία συμμετέχουν όλες οι γυναίκες του χωριού, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. Είναι συχνό φαινόμενο να βλέπεις τις τέσσερις γενιές μιας οικογένειας –την εγγονή, τη μάνα, τη γιαγιά και την προγιαγιά- να δουλεύουν συντονισμένα, αφοσιωμένες όλες στον ίδιο σκοπό. Κάθε γυναίκα έχει το δικό της πόστο: άλλη στη γέμιση, άλλη στο τύλιγμα, όλες θα μείνουν μέχρι να γεμίσει και η τελευταία κατσαρόλα, θα φύγουν μόνο όταν σιγουρευτούν ότι τα γιαπράκια είναι έτοιμα να ψηθούν.
![Οι γυναίκες σημειώνουν τα ονόματά τους στο καπάκι κάθε κατσαρόλας για να μη χαθούν Οι γυναίκες σημειώνουν τα ονόματά τους στο καπάκι κάθε κατσαρόλας για να μη χαθούν](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_1524.jpg)
Σε αυτό το δωμάτιο της προετοιμασίας, ανάμεσα σε όλες αυτές τις ενωμένες γυναίκες κρύβεται όλη η ουσία. Η ιστορία της Σαλάκου λέει πως όταν ενωνόμαστε, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Οι γυναίκες αυτού του χωριού με το μεράκι τους κατάφεραν να μαγειρέψουν τα γιαπράκια τους όχι μόνο σε γαστρονομικές γιορτές της Αθήνας, αλλά και στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι η Ρόδος δεν είναι μόνο all inclusive ξενοδοχεία και νυχτερινή ζωή. Η Ρόδος έχει υπέροχη γαστρονομία, ακόμη πιο υπέροχους ανθρώπους και αυτό είναι κάτι για το οποίο αξίζει να ταξιδέψει κανείς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.