Θεματα

9 αγαπημένες αθηναϊκές σούπες

Μετά τις γιορτές μια σουπίτσα επιβάλλεται

51224-191786.jpg
Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
56958-115994.jpg

Σούπα. Φέρνει στο μυαλό φροντίδα, θαλπωρή και τη σκέψη πως «κι αυτό θα περάσει». Κάποιοι την έχουν συνδέσει με τη γρίπη και σε κάποιους άλλους δε γεμίζει το μάτι για κυρίως πιάτο. Αλλά οι σούπες, με τις άπειρες παραλλαγές σε υλικά και μεθόδους παρασκευής μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς -αρκεί να τις δοκιμάσουν. Μετά τις γιορτές και τον θανατηφόρο -σαν να μην υπάρχει αύριο- συνδυασμό κρέας-μελομακάρονα-ποτό, τίποτα δεν είναι καλύτερο για το στομάχι από μια ζεστή σούπα. Μαζέψαμε τις αγαπημένες μας της…αθηναϊκής σκηνής και σας τις παρουσιάζουμε.

Κοτόσουπα στο Μαύρο Πρόβατο

Η κοτόσουπα βρίσκεται αναμφισβήτητα μέσα στο τοπ πέντε των κλασικών ελληνικών σουπών. Και αυτή του Μαύρου Πρόβατου είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι μια κοτόσουπα: αβγοκομμένη, νοστιμότατη και ανακουφιστική σαν να σου την έχει μόλις φτιάξει μια στοργική μαμά που ταυτόχρονα είναι και σούπερ μαγείρισσα. Και είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να επισκεφθείς το γνωστό εστιατόριο που από την στιγμή που άνοιξε μάζεψε γύρω του φανατικούς θαμώνες και έφερε τα πλήθη στην μικρή πλατεία Προσκόπων του Παγκρατίου.

n

(Μαύρο Πρόβατο, Αρριανού 31, Παγκράτι, 210 7223466)


Τσουκνιδόσουπα στο Έρως-Ήρως

Εδώ θα φας κρητική κουζίνα, αλλά κρητική βουνίσια, όπως συνηθίζει να επισημαίνει η (Κρητική φυσικά) ιδιοκτήτρια Αντωνία Μποτονάκη. Η οποία εκτός από εξαιρετική μαγείρισσα είναι και διατροφολόγος –ακριβώς γι' αυτό πρέπει να την εμπιστευτείς και να δοκιμάσεις την τσουκνιδόσουπά της, από τις πιο απολαυστικές και υγιεινές της πόλης.

n

(Έρως-Ήρως, Τσόχα 41 και Παναγή Κυριακού, (πίσω από το γήπεδο του ΠΑΟ) Αμπελόκηποι, 210 6463820)


Γαλλική κρεμμυδόσουπα στο Osterman

Από τα πιο γνωστά γαλλικά πιάτα με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, η κρεμμυδόσουπα μαγειρευόταν ήδη επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στο Osterman θα την φας στην παραδοσιακή εκδοχή της: καραμελωμένα κρεμμύδια που γκρατινάρονται με τυρί, συνοδεύονται με τραγανά κρουτόν και σερβίρονται σε κεραμικό σκεύος.

n

(Osterman, Πλ. Αγίας Ειρήνης 10, Μοναστηράκι, 210 3243331)


Trippa alla Trasteverina στο Vespa Rossa

O πατσάς αλά ιταλικά! Και μάλιστα από το Trastevere, την πάλαι ποτέ εργατική συνοικία της Ρώμης στη δυτική όχθη του Τίβερη. «Η trippa στην Ρώμη διαφοροποιείται απο τις άλλες τοπικές κουζίνες στην Ιταλία, κυρίως απο το γεγονός ότι περιέχει ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο που προστίθεται στο τέλος του βρασίματος. Προφανώς ούτε η εργατική τάξη της πρωτεύουσας δεν άντεχε την μυρωδιά», λέει o Κώστας Τσίγκας, σεφ του Vespa Rossa.

n

(Vespa Rossa: Αντήνορος & Ναϊάδων, περιοχή Χίλτον, 2107234551)


Κουνουπιδόσουπα στο Καλλίστη Γεύσις

Σούπα από χέρια γυναικεία, στο διώροφο νεοκλασικό της Ασκληπιού. Οι δύο καλές σεφ του εστιατορίου, η Νίκη Τρέσσου και η Ευδοκία Φυλακούρη, παίζουν με την ελληνική κουζίνα και τη σερβίρουν αλλιώς, πιο πειραγμένη και ανατρεπτική απ’ όσο έχεις συνηθίσει, αλλά πεντανόστιμη και πολύ ενδιαφέρουσα. Η κουνουπιδόσουπά τους είναι υπέροχη, ελαφριά και μυρωδάτη. Φτιάχνεται με γάλα, που πολύ της πάει.

n

(Καλλίστη Γεύσις, Ασκληπιού 137, 2106453179 )


Σούπα με καπνιστό χέλι (και πολλά άλλα) στο Αλάτσι

Δώσε βάση: η σούπα της φωτογραφίας περιέχει χέλι καπνιστό, κοτόπουλο (από τη φάρμα του Μπράλου), σύγκλινο, αυγό και φιδέ –για να σπάει. Όπως κατάλαβες είναι η πιο εξτραβαγκάντ σούπα που μπορείς να φας στην πόλη (γι' αυτό και συζητήθηκε πολύ) και είναι δημιουργία του Περικλή Κοσκινά, του καινούριου και πολύ δημιουργικού σεφ του γνωστου κρητικού εστιατορίου που φέτος διεύρυνε το μενού του με πιάτα και προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα.

n

(Αλάτσι, Βρασίδα 13, 210 7210501)


Ψαρόσουπα με ροφό στο Θαλασσινό

Η ψαροταβέρνα στις Τζιτζιφιές φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια της και τα πεντανόστιμα ψαρομεζεδάκια της, οπότε και η ψαρόσουπά της δε θα μπορούσε να μην είναι αντάξια των υπόλοιπων πιάτων. Φρέσκα ψάρια –αν πετύχεις και μέρα που τους έχουν βρεθεί μικρά ροφουδάκια έκανες την τύχη σου– σε μια σούπα που μυρίζει θάλασσα και έχει φανατικούς εραστές που επισκέπτονται τις Τζιτζιφιές μόνο γι' αυτή.

n

(Ηρακλέους και Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 2109404518)


Σούπα γλυκιάς κολοκύθας στη Fuga

Γλυκιά κολοκύθα, (ένα υλικό που ζει τελευταία μεγάλες δόξες στις παρασκευές όλων των γνωστών σεφ), ανθότυρο, μέλι και φιστίκια σ' αυτή την πραγματικά ξεχωριστή σούπα. Σερβίρεται στο εστιατόριο στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής που ειδικεύεται στις ιταλικές και γενικά στις μεσογειακές γεύσεις.

n

(Fuga, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αμπελόκηποι, 210 7242979)


Βελουτέ μανιταριών με κάστανο και σαντιγί τρούφας στο Cash

Λίγα πράγματα είναι τόσο συνδεδεμένα με το χειμώνα όσο τα κάστανα. Αυτή η σούπα τα συνδυάζει με μανιτάρια και σαντιγί τρούφας και πετυχαίνει την τέλεια χειμωνιάτικη γεύση, πλούσια και όσο πρέπει γλυκιά. Κομψή και με εσάνς υψηλής γαστρονομίας αποτελεί την ιδανική αρχή για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα πιάτα του γνωστού εστιατορίου των Β. Π. που φέτος ανακαινίστηκε κάνοντας στροφή στη Γαλλική κουζίνα

n

 (Cash, Δηληγιάννη 54, Κεφαλάρι, 212 1004772) 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.