Θεματα

«Τα Τσίπουρα στον Βόλο» είναι ο οδηγός σου στον κόσμο του τσίπουρου

Ένα βιβλίο για την ιεροτελεστία του τσίπουρου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipoyra_cover_1.jpg

«Τα Τσίπουρα στον Βόλο» είναι ένα βιβλίο που θα σε μυήσει στα μυστικά του ελληνικού αυτού αποστάγματος

Όσοι αγαπούν το τσίπουρο, σίγουρα έχουν επισκεφθεί, έστω και μία φορά, την πατρίδα του. Η τσιπουροποσία στον Βόλο, δεν είναι μια συνηθισμένη έξοδος. Είναι ιεροτελεστία. Και στα μυστικά της θα σας ξεναγήσει το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Ψυχούλη, με τίτλο «Τα τσίπουρα στον Βόλο». Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που απευθύνεται τόσο στους μη μυημένους, όσο και στους ντόπιους.

tsipoyra_cover_2.jpg
Τα «Τσίπουρα στον Βόλο»* είναι ο οδηγός σου στον κόσμο του τσίπουρου. Εδώ θα βρεις το σωστό μαγαζί με το καλό χύμα τσίπουρο, θα ανακαλύψεις το πώς πρέπει να κάθεσαι, το μέγεθος της παρέας, το τσούγκρισμα, το μενού, αλλά και τι ρόλο παίζουν ο χαρακτήρας του σερβιτόρου, η συζήτηση, ο τόπος, η ώρα και κυρίως ο… ρυθμός. Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, ένας μερακλής Βολιώτης σε ρόλο ξεναγού, μας χαρίζει εδώ έναν ανθρωπολογικό οδηγό ευδαιμονίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ένα κείμενο με ζωηρές περιγραφές που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε ένα τσιπουράδικο του Βόλου, πλάι στο κύμα.

 

Όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Αν είσαι ξένος που αποφάσισες οικογενειακά ή με μεγάλη παρέα να πας στον Βόλο για να εντρυφήσεις στην τσιπουρική σε κάποιο διάστημα διακοπών, παρότι θα φύγεις αρκετά ικανοποιημένος, μην πιστέψεις ούτε στιγμή πως αυτή είναι η εμπειρία για την οποία είχες ακούσει πολλά. Θα πρέπει να επιστρέψεις άλλη μια φορά με μικρή παρέα και να βρεις έναν μερακλή Βολιώτη να σε οδηγήσει».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης είναι εικαστικός και καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στον Βόλο το 1966, σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Παναγιώτη Τέτση. Από το 2017 διευθύνει το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός, σχεδιαστικές και καλλιτεχνικές πρακτικές για την παραγωγή της καθημερινής ζωής». Το εικαστικό του έργο αποτελείται από διαδραστικές ή μη εγκαταστάσεις στον χώρο, ζωγραφική, γλυπτική και animation. Έχει πραγματοποιήσει 25 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1997 του απονέμεται το βραβείο Benesse για το έργο του “Black Box” με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 47η Biennale της Βενετίας.

*Το βιβλίο «Τα τσίπουρα στον Βόλο» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νήσος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.