Θεματα

8 στέκια που μυρίζουν ιώδιο και διακοπές

Ψαράκια στον αφρό της Αθήνας

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 712
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
psaria_9079.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

8 καινούργια ή παλιά και δοκιμασμένα στέκια για ψάρι και θαλασσινά.

Μικρά ψαράκια στο τηγάνι, μεζεδάκια της χαράς και της μοιρασιάς, συνταγές της κατσαρόλας, δημιουργικά και μοδάτα ωμά, ψαρούκλες μεγέθους… μωρού στη σχάρα. Δεν είναι μόνο ότι όλα τούτα τα νόστιμα μας κάνουν να γουργουρίζουμε σαν γάτοι μπροστά στα δίχτυα του ψαρά, είναι που και τα περισσότερα ψαροταβερνάκια και εστιατόρια μας τα προσφέρουν μέσα σε καταπράσινες αυλές, βάζοντάς μας με τη μία σε mood καλοκαιρινών διακοπών. Καινούργια ή παλιά και δοκιμασμένα, αυτά τα 8 στέκια μυρίζουν ιώδιο.

Παπαλίνα
Μια εβδομάδα περίπου ανοιχτή, όμως με ιδιοκτήτες που ασχολούνται χρόνια με το είδος και έχουν μεγάλους δεσμούς με τη Μυτιλήνη. Ψαριά που φτάνει καθημερινά από το νησί, η περίφημη παπαλίνα (δηλαδή φρεσκότατη σαρδέλα που παστώνεται για λίγη ώρα στο χοντρό αλάτι), μαζί και καραβιδάκια βραστά, σούπα γαρίδας, θράψαλο, μύδια αχνιστά και σαγανάκι και πολλά άλλα! Καλές τιμές, μεσημέρι βράδυ. Πραμάντων 20, Κουκάκι, 2109246733

Παπαλίνα

Sea Wolf
Ο λύκος της θάλασσας έχει ανοίξει κανά μήνα και είναι το νέο απόκτημα του καλού σεφ Ηλία Μπαλάσκα. Τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο δίπλα στις πρασιές, στα πιάτα δημιουργικά «ωμά», bio λαχανικά για ψαροφαγία σε καλές τιμές. Ανοίγει αργά το μεσημέρι και το πάει μέχρι αργά το βράδυ. Δημητρακοπούλου 35, Κουκάκι, 2109229235

20190615_165902_hdr.jpg

Μπαρμπουνάκι
Το τελευταίο της αλυσίδας, στη Μητροπόλεως. Γιατί αν και σερβίρει μέσα στο καρα-κέντρο της πόλης, χάρη στα φουντωτά πλατάνια και τους τουρίστες που υπάρχουν παντού γύρω σου, σε κάνει να νομίζεις ότι κάθεσαι στην πλατεία ενός χωριού. Του τηγανιού, της σχάρας, ψάρια μικρά-μεγάλα και πλήθος από μεζεδάκια σε καλές τιμές, μεσημέρι βράδυ. Μητροπόλεως 4, Αθήνα, 2103247700

Μπαρμπουνάκι

Σκορπίνα
Πιο βόρεια, πιο δροσερά, μια σταλιά πιο «αμπιγιέ»… Εδώ ο Γιάννης Λιάκου προσφέρει ό,τι ονειρεύεσαι από τον κόσμο του βυθού, καταπληκτικό λιαστό χταπόδι από την Κάλυμνο, σπινιάλο, ζωντανά καβούρια από το ενυδρείο, άφθαστο carpaccio και tartare, ψάρια μεγάλα που θα διαλέξεις και θα ζητήσεις εσύ τον τρόπο που θέλεις να μαγειρευτούν. Υπέροχη λίστα κρασιών. Γρ. Ξενόπουλου 2, Νέο Ψυχικό, 2106722223

Σκορπίνα

Αθερίνα
Αδελφό με το προηγούμενο, εδώ σε πιο χαλαρή, λευκή, νησιώτικη ατμόσφαιρα. Πολλά όστρακα, άπειροι μεζέδες, γαύροι-σαρδέλες φιλεταρισμένα, καλό τηγάνι και μεγάλα για τη σχάρα. Χαρ. Τρικούπη 162, Νέα Ερυθραία, 2106200089

Αθερίνα

Υπερωκεάνειον
Ψαροφαγία και μαζί η παράδοση της Κιμώλου – απλά μεγαλείο! Μέσα με τις αφίσες από παλιά πλοία και την όψη παλιού μπακάλικου ή έξω στα τραπεζάκια του πεζοδρόμιου για φοβερούς μεζέδες – σαρδέλα με ντομάτα, κρεμμύδι, κάπαρη πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, ψητό καλαμάρι με πάστα πιπεριάς, σουπιά με ταχίνι, μύδια με σκορδαλιά, μπακαλιάρο - πεσκανδρίτσα στη σχάρα. Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, 2104180030

Υπερωκεάνειον

Jimmy & the fish
Ρετρό ναυτική διακόσμηση, αύρα Κυανής Ακτής και τα κότερα μπροστά να αργοσαλεύουν. Στα πιάτα τα άπαντα του βυθού σε εξαιρετική ποιότητα: σαλάτες, αλοιφές, ψάρια για σχάρα, καλαμαράκι μυκονιάτικο γεμιστό με φέτα, ριζότο με μάγουλα ροφού, μπαρμπούνια διχτυάρικα, χτένια, καβούρια και όλα τα καλά της θάλασσας. Ακτή Κουμουνδούρου 46, Μικρολίμανο, 2104124417

Jimmy & the fish

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Αχ, αυτό το μπαλκόνι που νομίζεις ότι είσαι σε καράβι και ταξιδεύεις! Αιγιοπελαγίτικα φρεσκότατα ψάρια, και τηγάνι και σχάρα, χταποδάκια, όστρακα και θαλασσινές μακαρονάδες μεγάλης νοστιμιάς. Παύλου Μελά 13, Καρέας, 2107640240

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.