Παρ’ όλη την κρίση, τα πράγματα στο χώρο των εστιατορίων τη σεζόν που μας πέρασε έδειξαν αρκετή κινητικότητα. Αν και όχι στο βαθμό που συνέβαινε άλλες χρονιές, και grande openings είχαμε, και μεταγραφές γνωστών ονομάτων ακούσαμε, και μια σειρά από καινούργια μαγαζιά προσθέσαμε στη λίστα. Δύο απ’ αυτά που πήγα τελευταία και μου άρεσαν είναι ιταλικά – μια κουζίνα που πάνω κάτω όλοι έχουμε μάθει να θεωρούμε «δική» μας. Είναι και τα δυο στο κέντρο της πόλης, άρα τα συναντάς στο διάβα σου ίσως και καθημερινά, είναι απλά αλλά και νόστιμα, έχουν ατμόσφαιρα, διάθεση και τιμές που σε κάνουν εύκολα να πηγαίνεις ξανά και ξανά. Η La Cantina βρίσκεται μέσα στο Εμπορικό Κέντρο Λαιμού στο Κολωνάκι, είναι μια σταλιά, έχει απλό ντεκόρ, λίγα τραπεζάκια μέσα, λίγα έξω. Ο μάγειρας είναι Ιταλός και μεσημέρι-βράδυ φτιάχνει πιάτα «εύκολα» αλλά και αυθεντικά. Ο κατάλογος είναι αρκετά μεγάλος, έχει ωραιότατες και πολύ χορταστικές σαλάτες –συστήνεται αυτή με την γκοργκοντζόλα, το αχλάδι και τα καρύδια–, έχει ένα κατεβατό από ζυμαρικά (και πολλά με casarecce που είναι η αδυναμία μου), από λιγκουίνι με σολομό, κολοκυθάκι και φρέσκια ντομάτα (την έφαγα και ήταν πολύ καλή) μέχρι πιο πληθωρικές βερσιόν, όπως αυτή με τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες, τη φρέσκια ντομάτα και τις φλούδες πεκορίνο (κι αυτή δεν μου ξέφυγε). Έχει ακόμη πολλές πίτσες, λεπτές και απολαυστικές, καλά γλυκά –πήραμε το salami turco, δηλαδή το δικό μας μωσαϊκό–, καλό χύμα κρασί και πολύ καλές τιμές, δηλαδή με € 20-22 είσαι κομπλέ και με κρασί.
Το άλλο ιταλικό είναι το Gallo Nero κι έχει ανοίξει πριν λίγο καιρό στο ισόγειο του ολοκληρωτικά ανακαινισμένου Park Hotel της Λ. Αλεξάνδρας. Δανείζεται το όνομα (μαύρος κόκορας) από το σύμβολο της Φλωρεντίας, έχει μάγειρα τον γνωστό εκ Μυκόνου (Βandanna) Gian Luca Barlucchi και καθημερινά ετοιμάζει γνήσιες ιταλικές συνταγές που συνοδεύει με ωραία κρασιά από την Τοσκάνη, όλα σε πολύ προσιτές τιμές. Ο χώρος είναι όμορφος και ντιζαϊνάτος, έχει σαν κεντρικό concept τη φύση και παίρνει έμπνευση από το απέναντι πάρκο – Πεδίον του Άρεως. Εδώ θα δοκιμάσεις ωραιότατες και διαφορετικές του συνήθους πίτσες (όπως αυτή με το προσούτο, τη φρέσκια ρόκα και μια σταλιά λάδι τρούφας), θα συνεχίσεις με πλούσιες μακαρονάδες, δεν θα πεις όχι και σε μια τεραστίου μεγέθους σωστά ψημένη bistecca alla Fiorentina, θα κλείσεις με σούπερ Calzone Dolce – πίτσα γλυκιά γεμιστή με σοκολάτα. Στο Gallo Nero θα συνδυάσεις γεύση και τέχνη, μια και φιλοξενεί εκθέσεις γνωστών καλλιτεχνών που εναλλάσσονται, θα κάτσεις στο μπαρ γιατί φτιάχνουν και πολύ καλά κοκτέιλ, θα φύγεις πλήρης έχοντας πληρώσει περίπου € 25-30 και με τα (καλά εμφιαλωμένα) κρασιά σου.
La Cantina: Αλωπεκής 28-30, Κολωνάκι, 210 7299.133
Gallo Nero: Λ. Αλεξάνδρας 10, 210 8894.500
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.