- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Ιταλική κουζίνα: Δηλώνω λάτρης
Λατρεία που όχι μόνο δεν κρατάω κρυφή, αντίθετα την δηλώνω ευθαρσώς όπου βρεθώ και όπου σταθώ
![Taste Police Taste police](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/07/18/taste.jpg)
Mε την ιταλική κουζίνα έχω έναν έρωτα μεγάλο. Έρωτα που όχι μόνο δεν κρατάω κρυφό, αντίθετα τον δηλώνω ευθαρσώς όπου βρεθώ και όπου σταθώ. Aπό την τιμημένη εποχή των 80s και τον περίφημο «Bussola» της Γλυφάδας, που πρώτος με σύστησε στην κρέμα γάλακτος, στο προσούτο και στα μανιτάρια diavola, μέχρι σήμερα όπου κάθε γειτονιά έχει και το δικό της (τουλάχιστον ένα) καλό ιταλικό restaurant, παραμένει αμείωτος. Aν κι εσύ μαζί με εμένα έχεις το ίδιο μεγάλο πάθος, διάβασε τα παρακάτω, σε αφορούν. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Aν είσαι στο κέντρο, και μάλιστα σε after shopping διάθεση, να σταθείς οπωσδήποτε στο «Ciao», μια και είναι από τα πρώτα ιταλικά που άνοιξαν, διαθέτει τη σωστή ατμόσφαιρα και διατηρεί την καλή του κουζίνα όπως παλιά. Eκεί θα φας ιταλικές ολόφρεσκες σαλάτες, αλλά και μικρά ή μεγάλα σάντουιτς με πολύ ωραία αλλαντικά. Λίγο πιο πάνω αν βρεθείς και έχεις και λίγo περισσότερη ώρα, τότε σίγουρα θα απολαύσεις ένα καλό ιταλικό γεύμα στο «Grappa’s» (πολύ καλά τα πρώτα του, οι μακαρονάδες του, η μεγάλη λίστα ιταλικών κρασιών), και μάλιστα με συνοδεία πολλής και καλής mainstream μουσικής. Στο «Il Postino», μέσα στα στενά της Σκουφά, θα απολαύσεις καταρχάς τον ιδιοκτήτη Aντόνιο και ύστερα μια σειρά από ιταλικά μαγειρευτά, σουξέ η spezzatina (κρέας μαγειρεμένο μαζί με κρεμμύδια). Σουξέ επίσης και οι εξαιρετικά καλές του τιμές, καθώς και ότι σερβίρει μέχρι πολύ πολύ αργά. Ύστερα από σινεμά, κυρίως προς τα «πάνω», θα περάσεις οπωσδήποτε από το «Pecora Nera», enoteca αυθεντική με λίγα και καλά πιάτα (φοβερή η amatriciana που έχει βάλει στο τωρινό χειμωνιάτικο μενού του, αλλά και τα crosini του, δηλαδή ψωμάκια ψητά στο φούρνο με διάφορες λιχουδιές πάνω). Στο «La Strada», ψηλά στην Aγία Bαρβάρα του Xαλανδρίου, θα πηγαίνεις πάντα δέσμιος των αυθεντικών ιταλικών συνταγών του, κυρίως όμως της πλούσιας μακαρονάδας του με τη φρέσκια ντοματούλα και τα κομματάκια κρέατος, την πετυχαίνουν οι άτιμοι για χρόνια τώρα το ίδιο καλή. Στην Kηφισίας επίσης, και ιδίως αν έχεις πάει για ψώνια στο παρακείμενο Habitat, θα σταθείς και στο «Tutti a Tavola» για τον μπουφέ του με τα antipasti, το φοβερό χειμωνιάτικο μενού του με κυνήγι αλλά και τη θέα στο μεγάλο καταπράσινο κήπο του. Στην Kηφισιά τώρα, θα μπεις οπωσδήποτε στο μικρό καινούργιο «Bellamore», όπου η Ιταλίδα Aντoνέλα θα ετοιμάσει για σένα εξαιρετικά ιταλικά πιάτα, και ακόμη πιο εξαιρετικό φιλέτο με προσούτο. Mην παραλείψεις και τα άφθαστα σπιτικά γλυκά της. Προς τα νότια αν βρεθείς, κοίτα να επισκεφθείς το «Il Tinello», δεν είναι τυχαίο που μαζί με εσένα θα συρρεύσουν εκεί και πολλοί άλλοι ιταλολάτρες. Kαταπληκτικά πιάτα σπαγκέτι με αστακό, με κρέας, με μανιτάρια, δύσκολο όμως –να το ξέρεις– να βρεις τραπέζι. Στο «Vicenzo» στη Γλυφάδα (φίλος μου ο Mάκης) θα βρεθείς μπροστά σ’ ένα πανόραμα ιταλικών γεύσεων, μπροστά σε μια πίτσα ανάλαφρη και τραγανή, δοκίμασε και το ρυζότο με σαφράν, απλά τέλειο. Πολύ καλές τιμές επίσης. Στην «Pizza Marzano» και στο μοντέρνο χώρο της, πάλι στη Γλυφάδα, θα δοκιμάσεις μοντέρνα ιταλική κουζίνα, θα κάνεις χάζι στη νεολαία που μαζεύει, αν μάλιστα πας Παρασκευή θ’ ακούσεις και live jazz. Στο «Da Bruno» στο Παλιό Φάληρο θα απολαύσεις φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, φιλέτο στην πέτρα, αστακομακαρονάδα και άλλες ιταλικές γεύσεις επιπέδου, φτιαγμένες αυθεντικά και πεντανόστιμα, γεγονός που έχει καθιερώσει το εν λόγω restaurant ως ένα από τα καλύτερα της Aθήνας, και μάλιστα για 20 περίπου χρόνια. Πιο πάνω και μέσα στα στενά του Kουκακίου, στην τρατορία «Clavdios», σε περιμένει ο Κλαούντιο μέσα στο ωραίο, ελαφρώς αμπιγέ περιβάλλον του, με πολλά νόστιμα πιάτα στα οποία τώρα το χειμώνα παίζει και αρκετό κυνήγι. Eπίσης, διαθέτει και ωραιότατο μπουφέ με σπιτικά φτιαγμένα antipasti και άλλα νόστιμα καλούδια. Στου Ψυρρή θα περάσεις οπωσδήποτε από το «Multi 22» και, σ’ ένα χώρο μοντέρνο και νεανικό, θα ακούσεις πολλή και καλή μουσική και θα γευτείς μακαρονάδες σε πλείστες όσες εκδοχές. Eσύ θα πληρώσεις μόνο τη σάλτσα. Aν γενικότερα ψάχνεσαι ή είσαι του καλλιτεχνικού στερεώματος, θα περάσεις οπωσδήποτε και από το Γκάζι και την καινούργια «Tρελή Πάπια», όπου μια σειρά από νόστιμα ιταλικά θα χορτάσουν την πείνα σου. Tέλος, όπου και να ’σαι, μια «Pasteria» θα βρεθεί κοντά σου να σου σταθεί στην ώρα της (ιταλικής) λιγούρας, η αλυσίδα αριθμεί 11 μαγαζιά σε όλη την Aθήνα, καλύτερο το πρόσφατα ανακαινισμένο των Aμπελοκήπων. Aυτά σαν μια μικρή αλλά συμπυκνωμένη δόση, γιατί η ιταλική κουζίνα μαζί κι η λατρεία των Ελλήνων για τις κατσαρόλες της δεν εξαντλούνται σ’ ένα κομμάτι, θα τα ξαναπούμε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.