- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ιταλική κουζίνα: Δηλώνω λάτρης
Λατρεία που όχι μόνο δεν κρατάω κρυφή, αντίθετα την δηλώνω ευθαρσώς όπου βρεθώ και όπου σταθώ
Mε την ιταλική κουζίνα έχω έναν έρωτα μεγάλο. Έρωτα που όχι μόνο δεν κρατάω κρυφό, αντίθετα τον δηλώνω ευθαρσώς όπου βρεθώ και όπου σταθώ. Aπό την τιμημένη εποχή των 80s και τον περίφημο «Bussola» της Γλυφάδας, που πρώτος με σύστησε στην κρέμα γάλακτος, στο προσούτο και στα μανιτάρια diavola, μέχρι σήμερα όπου κάθε γειτονιά έχει και το δικό της (τουλάχιστον ένα) καλό ιταλικό restaurant, παραμένει αμείωτος. Aν κι εσύ μαζί με εμένα έχεις το ίδιο μεγάλο πάθος, διάβασε τα παρακάτω, σε αφορούν. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Aν είσαι στο κέντρο, και μάλιστα σε after shopping διάθεση, να σταθείς οπωσδήποτε στο «Ciao», μια και είναι από τα πρώτα ιταλικά που άνοιξαν, διαθέτει τη σωστή ατμόσφαιρα και διατηρεί την καλή του κουζίνα όπως παλιά. Eκεί θα φας ιταλικές ολόφρεσκες σαλάτες, αλλά και μικρά ή μεγάλα σάντουιτς με πολύ ωραία αλλαντικά. Λίγο πιο πάνω αν βρεθείς και έχεις και λίγo περισσότερη ώρα, τότε σίγουρα θα απολαύσεις ένα καλό ιταλικό γεύμα στο «Grappa’s» (πολύ καλά τα πρώτα του, οι μακαρονάδες του, η μεγάλη λίστα ιταλικών κρασιών), και μάλιστα με συνοδεία πολλής και καλής mainstream μουσικής. Στο «Il Postino», μέσα στα στενά της Σκουφά, θα απολαύσεις καταρχάς τον ιδιοκτήτη Aντόνιο και ύστερα μια σειρά από ιταλικά μαγειρευτά, σουξέ η spezzatina (κρέας μαγειρεμένο μαζί με κρεμμύδια). Σουξέ επίσης και οι εξαιρετικά καλές του τιμές, καθώς και ότι σερβίρει μέχρι πολύ πολύ αργά. Ύστερα από σινεμά, κυρίως προς τα «πάνω», θα περάσεις οπωσδήποτε από το «Pecora Nera», enoteca αυθεντική με λίγα και καλά πιάτα (φοβερή η amatriciana που έχει βάλει στο τωρινό χειμωνιάτικο μενού του, αλλά και τα crosini του, δηλαδή ψωμάκια ψητά στο φούρνο με διάφορες λιχουδιές πάνω). Στο «La Strada», ψηλά στην Aγία Bαρβάρα του Xαλανδρίου, θα πηγαίνεις πάντα δέσμιος των αυθεντικών ιταλικών συνταγών του, κυρίως όμως της πλούσιας μακαρονάδας του με τη φρέσκια ντοματούλα και τα κομματάκια κρέατος, την πετυχαίνουν οι άτιμοι για χρόνια τώρα το ίδιο καλή. Στην Kηφισίας επίσης, και ιδίως αν έχεις πάει για ψώνια στο παρακείμενο Habitat, θα σταθείς και στο «Tutti a Tavola» για τον μπουφέ του με τα antipasti, το φοβερό χειμωνιάτικο μενού του με κυνήγι αλλά και τη θέα στο μεγάλο καταπράσινο κήπο του. Στην Kηφισιά τώρα, θα μπεις οπωσδήποτε στο μικρό καινούργιο «Bellamore», όπου η Ιταλίδα Aντoνέλα θα ετοιμάσει για σένα εξαιρετικά ιταλικά πιάτα, και ακόμη πιο εξαιρετικό φιλέτο με προσούτο. Mην παραλείψεις και τα άφθαστα σπιτικά γλυκά της. Προς τα νότια αν βρεθείς, κοίτα να επισκεφθείς το «Il Tinello», δεν είναι τυχαίο που μαζί με εσένα θα συρρεύσουν εκεί και πολλοί άλλοι ιταλολάτρες. Kαταπληκτικά πιάτα σπαγκέτι με αστακό, με κρέας, με μανιτάρια, δύσκολο όμως –να το ξέρεις– να βρεις τραπέζι. Στο «Vicenzo» στη Γλυφάδα (φίλος μου ο Mάκης) θα βρεθείς μπροστά σ’ ένα πανόραμα ιταλικών γεύσεων, μπροστά σε μια πίτσα ανάλαφρη και τραγανή, δοκίμασε και το ρυζότο με σαφράν, απλά τέλειο. Πολύ καλές τιμές επίσης. Στην «Pizza Marzano» και στο μοντέρνο χώρο της, πάλι στη Γλυφάδα, θα δοκιμάσεις μοντέρνα ιταλική κουζίνα, θα κάνεις χάζι στη νεολαία που μαζεύει, αν μάλιστα πας Παρασκευή θ’ ακούσεις και live jazz. Στο «Da Bruno» στο Παλιό Φάληρο θα απολαύσεις φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, φιλέτο στην πέτρα, αστακομακαρονάδα και άλλες ιταλικές γεύσεις επιπέδου, φτιαγμένες αυθεντικά και πεντανόστιμα, γεγονός που έχει καθιερώσει το εν λόγω restaurant ως ένα από τα καλύτερα της Aθήνας, και μάλιστα για 20 περίπου χρόνια. Πιο πάνω και μέσα στα στενά του Kουκακίου, στην τρατορία «Clavdios», σε περιμένει ο Κλαούντιο μέσα στο ωραίο, ελαφρώς αμπιγέ περιβάλλον του, με πολλά νόστιμα πιάτα στα οποία τώρα το χειμώνα παίζει και αρκετό κυνήγι. Eπίσης, διαθέτει και ωραιότατο μπουφέ με σπιτικά φτιαγμένα antipasti και άλλα νόστιμα καλούδια. Στου Ψυρρή θα περάσεις οπωσδήποτε από το «Multi 22» και, σ’ ένα χώρο μοντέρνο και νεανικό, θα ακούσεις πολλή και καλή μουσική και θα γευτείς μακαρονάδες σε πλείστες όσες εκδοχές. Eσύ θα πληρώσεις μόνο τη σάλτσα. Aν γενικότερα ψάχνεσαι ή είσαι του καλλιτεχνικού στερεώματος, θα περάσεις οπωσδήποτε και από το Γκάζι και την καινούργια «Tρελή Πάπια», όπου μια σειρά από νόστιμα ιταλικά θα χορτάσουν την πείνα σου. Tέλος, όπου και να ’σαι, μια «Pasteria» θα βρεθεί κοντά σου να σου σταθεί στην ώρα της (ιταλικής) λιγούρας, η αλυσίδα αριθμεί 11 μαγαζιά σε όλη την Aθήνα, καλύτερο το πρόσφατα ανακαινισμένο των Aμπελοκήπων. Aυτά σαν μια μικρή αλλά συμπυκνωμένη δόση, γιατί η ιταλική κουζίνα μαζί κι η λατρεία των Ελλήνων για τις κατσαρόλες της δεν εξαντλούνται σ’ ένα κομμάτι, θα τα ξαναπούμε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.