Μιλάμε για τη φάβα και άλλα όμορφα με τον κυκλαδίτη μάγειρα Γιάννη Γαβαλά
Τη φάβα, τον χειμώνα, αρκετοί από εμάς ούτε που να τη θυμηθούμε… Το καλοκαίρι όμως όλα αυτά αλλάζουν και τότε η φάβα, με απανωτές πεινασμένες επαναλήψεις, πρωταγωνιστεί στην ταβέρνα του κυκλαδίτικου νησιού των διακοπών μας. Μιλάμε γι’ αυτήν και άλλα όμορφα με τον κυκλαδίτη μάγειρα Γιάννη Γαβαλά*, χρόνια γνωστός από τη θητεία του στη Μύκονο και τα άλλα νησιά.
«Παλιά το φάβα δεν είχε μεγάλη παραγωγή, τόσο όσο να χορτάσει ένα σπίτι. Μην κοιτάς τώρα που βοήθησε η τεχνολογία και τα πράγματα καλυτέρεψαν. Οι παλιοί το βάζανε σε μικρά χωράφια, σε φυρόγεια, χώματα κόκκινα που χαρίζουν έντονη γεύση, κι από κάτω ήταν τα πετρώδη του νησιού μας που στραγγάγανε καλά. Τη συγκομιδή την περνάγανε από παραδοσιακό αλώνισμα με ζώα (γαϊδουράκια ή αγελάδες, ό,τι είχε ο καθένας) κι ύστερα αναλαμβάνανε οι γυναίκες με τον χειρόμυλο, δυο πέτρες που κυλούσε η μια πάνω στην άλλη, για να σπάσει ο καρπός. Στη συνέχεια, οι γυναίκες και πάλι, πιάνανε τον τουμπανά (από δέρμα ζώου με το τσέρκι της σήτας) και προσπαθούσανε να διαχωρίσουνε τον πράσινο φλοιό από τον χρυσαφί καρπό… μεγάλος κόπος σου λέω, φαγητό της υπομονής. Ύστερα η μάνα, στη φωτιά που είχε με σκίνα ανάψει για να μαγειρέψει κάποιο άλλο φαγητό, έβαζε το τσουκάλι με το φάβα (ουδέτερο το λέμε στα νησιά μας), να μαγειρευτεί σιγά-σιγά και να χυλώσει, μη σιγοσβήνουν τσάμπα τα κάρβουνα, οικονομία βλέπεις σε όλα. Το τρώγαμε με λίγο λάδι κι ένα ξερό κρεμμύδι, με τα φελιά του δηλαδή (τα φύλλα του), που ενίοτε μάλιστα χρησιμοποιούσαμε και σαν κουτάλι! Σήμερα η πιο διάσημη είναι της Σαντορίνης, από την ποικιλία λαθούρι. Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει και της Σχοινούσας, αυτή είναι από την ποικιλία κατσούνι. Τέτοια είναι και της Ηρακλειάς αλλά και της Αμοργού από την οποία θεωρείται ότι ξεκίνησε η παραγωγή της γι’ αυτό και έχει ζητήσει (και θα πάρει μάλλον) την ονομασία προέλευσης. Καλώς να ορίσετε και να την ευχαριστηθείτε!»
* Ο Γ.Β. φέτος ανοίγει στο νησί του, την Ηρακλειά, το δικό του πόστο, την ταβέρνα «Αρακλειά», στον δρόμο από το λιμάνι προς το Λιβάδι, πάνω σε ένα υψωματάκι με θέα Σχοινούσα, Κέρο, Αμοργό κι όλο το Αιγαίο ακριβώς μπροστά του. Με ντόπιες αρακλειανές συνταγές και προϊόντα από 9 νησιά του Αιγαίου, όποιος πάει θα περάσει αξέχαστα!
Γεύση από καλοκαίρι
Τα κυκλαδίτικα αλλά και όλα τα νησιά του Αιγαίου φημίζονται για τα εξαιρετικά προϊόντα που βγάζει ο άνυδρος, καμένος από τον ήλιο και την αλμύρα της θάλασσας τόπος τους. Όπου κι αν βρεθείτε απολαύστε, επιτέλους «επιτόπου», ντομάτες μυρωδάτες, ντούρα ατζούρια, φρούτα, παξιμάδια και κουλούρες, βουτυράτες ξινομυζήθρες από ανέμελα κατσίκια, καθαρά χοιρινά, χοχλιούς (σαλιγκάρια), αμπελοφάσουλα, προϊόντα από κοτούλες αλανιάρες. Πάρτε μαζί σας φεύγοντας τα πιο σκληρά και ώριμα τυριά, μέλια, χειροποίητο (μ)πελτέ και ζυμαρικά, λουκάνικα, λούζες, παστέλια, πιταράκια και καρπουζόπιτες. Καλό καλοκαίρι και… όρεξη να μη σας λείπει!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.