Θεματα

Το αθηναϊκό καλοκαίρι ζει στις ταράτσες

Από fine dining εστιατόριa, καφέ, τρομερά signature cocktails, μέχρι γραφικά ταβερνάκια. Τις ανεβήκαμε μία-μία.

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 708
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Point Α
Point Α © Christos Drazos

Οι ταράτσες της πόλης κρύβουν τα πιο νόστιμα μυστικά. Η Athens Voice τα ανακαλύπτει όλα.

Η καλοκαιρινή Αθήνα είναι άλλη πόλη. Τις νύχτες δεν κοιμάται, τριγυρνάει... Πίνει, ξενυχτάει, χορεύει, ερωτεύεται ξαφνικά, αναπάντεχα και παθιασμένα.  Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να την παρακολουθείς από ψηλά. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που τόσο μας αρέσουν οι αθηναϊκές ταράτσες: είναι τα παρατηρητήρια της πόλης.

kuzina.jpg
Kuzina

Ταράτσες με γεύση ελληνική

Δεν είναι όλες οι ταράτσες ίδιες. Κάποιες είναι μποέμ και ξέγνοιαστες. Κάποιες θα σε δροσίσουν, κάποιες άλλες υπόσχονται νύχτες καυτές και ατελείωτες. Σε πολλές θα πιεις cocktail κάτω από τα αστέρια, σε άλλες θα εξερευνήσεις τα μονοπάτια της ελληνικής γαστρονομίας. Στις τελευταίες ανήκει η ταράτσα του ξενοδοχείου Τιτάνια (Πανεπιστημίου 52, 2103326000). Εκεί (και το «εκεί» είναι 11 όροφοι πάνω από τη βουή της Πανεπιστημίου) σε περιμένει το εστιατόριο Olive Garden για ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα. Το μενού, που έχει επιμεληθεί ο executive chef του ξενοδοχείου Χρήστος Τζιλήρας, βάζει σε πρώτο πλάνο τις ελληνικές πρώτες ύλες και δημιουργεί μικρά γευστικά θαύματα. Αν πάλι αναζητάς την ταράτσα εκείνη που ξέρει από ελληνική δημιουργική κουζίνα, αλλά ταυτόχρονα έχει και μια συγκλονιστική θέα στο ναό του Ηφαίστου, μαζί και την Ακρόπολη σε απόσταση αναπνοής, τότε αυτό που ψάχνεις είναι η tarazza του εστιατορίου Kuzina (Αδριανού 9, Θησείο, 2103240133). Η οποία έχει μια θέση στη λίστα του BBC με τα top 10 εστιατόρια με την καλύτερη θέα στον κόσμο και τον εξαιρετικό σεφ Άρη Τσανακλίδη στην κουζίνα. Προτείνεται επί σειρά ετών από τον οδηγό Michelin και τον οδηγό Gogobat για τα εμπνευσμένα πιάτα του που παντρεύουν την ελληνική παράδοση με τις τελευταίες τάσεις της γαστρονομίας. Σταθερή αξία οι λουκουμάδες με μους φέτας, κελυφωτό φιστίκι και sauce μανιταριών. Στην ταράτσα του ξενοδοχείου The Zillers (Μητροπόλεως 54, 2103222277) δεν θα πας μόνο για μια διαφορετική εκδοχή σε όλες τις νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας που αγαπάς (η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά). Θα πας για να βρεις την πιο πράσινη ταράτσα που κοιτάει την Ακρόπολη και τη Μητρόπολη στα μάτια και παραμένει ολόδροση όλες τις ώρες της ημέρας. Στα συν τα εξαιρετικά cocktails.

strofi.jpg
Στροφή

Τα τελευταία χρόνια, οι bartenders ακολουθώντας την παγκόσμια τάση που –με δυο λόγια– φωνάζει «υλικά από τον τόπο σου!», δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα εγχώρια αποστάγματα και αξιοποιούν τη δυναμική των ελληνικών βοτάνων. Αυτό ακριβώς κάνει και η Barflies, η ομάδα που φέτος δημιούργησε τη λίστα των signature cocktails στο Point a. H ταράτσα του ξενοδοχείου Herodion (Ροβέρτου Γκάλι 4, Ακρόπολη, 2109238991), αν και λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, φέτος ανακαινίστηκε ριζικά αποκαλύπτοντας μία ασυναγώνιστη θέα. Ο Παρθενώνας, ο Λυκαβηττός, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μνημείο του Φιλοπάππου ξετυλίγονται γύρω σου συνθέτοντας ένα ακαταμάχητο φόντο. Όταν δε το φεγγάρι ξεπροβάλλει στον ορίζοντα, νιώθεις ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου.

olive-garden.jpg
Olive Garden

drz-zillers18241.jpg
The Zillers

Ταράτσες που αγαπούν τα ξενύχτια

Από τις ωραιότερες θέες στην πόλη έχει και το Anglais (Κηρυκείου 6, Μοναστηράκι, 2155601192) με όλη τη γειτονιά της Ακρόπολης στο πιάτο. Θα βρεις ενδιαφέροντα signature cocktails, κάποιες προτάσεις σε finger food και νεαρόκοσμο με κέφι. Μόνο που χρειάζεσαι αρκετή υπομονή για την ουρά στο ασανσέρ. Με τιρκουάζ τοίχους, ρομαντικά φαναράκια και μια γενικότερη αίσθηση καλοκαιρινής ραστώνης είναι οπλισμένη η ταράτσα του Big Mouth (Γυφτοπούλου Γρηγορίου 8, Χαλάνδρι, 2106815505). Θα το αγαπήσεις σύντομα γιατί: 1. έχει πάντα μουσικάρες και 2. ποτέ δεν σε κάνει να βαριέσαι, μια που όλο κάτι θα ετοιμάζει: event, tasting ή τρομερά cocktails. Μια ταράτσα που λατρεύει το καλοκαίρι είναι –εννοείται!– και εκείνη του Bios (Πειραιώς 84, 2103425335). Live, dj sets, cocktail με φόντο την Ακρόπολη… τα θρυλικά θερινά ξενύχτια της Αθήνας συμβαίνουν εδώ. 

anglais-1.jpg
Anglais

Η ταβέρνα στην ταράτσα

Λουλουδιασμένη, γραφική και μουσικόφιλη, η ταράτσα στην ταβέρνα του Διοματάρη (Δημοφώντος 80, Πετράλωνα, 2103455505) είναι η ζωντανή απόδειξη του πόσο εύκολα μπορεί να έρθει η κρητική νοστιμιά στο ελληνικό καλοκαίρι. Δεν έχεις καταλάβει από ελληνικό καλοκαίρι, αν δεν έχεις βρεθεί Ιούλιο στη Στροφή (Ροβέρτου Γκάλι 25, Ακρόπολη, 2109214130) να χαζεύεις το φωτισμένο Ηρώδειο και να ακούς τα τζιτζίκια, όσο μπροστά σου απλώνονται τα άπαντα της ελληνικής κουζίνας. Αν πάλι είσαι λάτρης του κρέατος, η ταράτσα που θα αγαπήσεις για πάντα είναι εκείνη στο Kreas (Δημοφώντος 96, Άνω Πετράλωνα, 2103247028). Τα άπαντα της κρεατοφαγίας: ιδιαίτερες κοπές, εξαιρετική ποιότητα, και ένας φούρνος Josper που ψήνει… θαύματα!

bios-terrace-2-big-1.jpg
Bios

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.