Το Cosca είναι ένα μικρό εστιατόριο, κρυμμένο σε συνοικιακό παρκάκι κάπου στη Χαμοστέρνας. Δεν είναι από αυτά που πετυχαίνεις στο δρόμο σου, πας «μιλημένος» και στη συνέχεια ξαναπάς γιατί βρήκες το στέκι που σ’ αρέσει. Στην ίδια θέση έξι χρόνια, χαμηλών τόνων, είναι απλό και έχει ζεστή ατμόσφαιρα. Ο χώρος του είναι «απαλά» προσεγμένος, με ωραία σκούρα χρώματα, με καρέκλες, τραπέζια και φωτιστικά του σύγχρονου ντιζάιν, έχει και μια ημιανοιχτή κουζίνα για να ρίχνεις ματιές στις φιγούρες που κινούνται ζωηρά πίσω από την τζαμαρία. Στον ένα του τοίχο στολίζεται από ένα ταμπλό - τεράστια ζωγραφιά που απεικονίζει με καρτούν διάθεση την Αίτνα, το αρχαίο θέατρο των Συρακουσών, τα καΐκια των ψαράδων, τον ταχυδρόμο (Il Postino), τη Μαλένα, δυο μαφιόζους με τις λουπάρες τους, καθημερινές δηλαδή σκηνές της σιτσιλιάνικης ζωής.
Το Cosca, που στη σιτσιλιάνικη διάλεκτο σημαίνει μικρή μαφιόζικη παρέα, μαψγειρεύει ιταλική κουζίνα με φανερή προτίμηση στην κουζίνα του Νότου, αυτήν που δεν έχει βούτυρα, κρέμες γάλακτος, πολλά λιπαρά, αντίθετα εστιάζει στα πιο μεσογειακά, δηλαδή τα λαχανικά, το ψάρι, το ελαιόλαδο. Και μαγειρεύει καλά. Με αρκετά πρώτα, από πιάτα αλλαντικών-τυριών με μαρμελάδα σύκο (στα €12 και χορταίνουν τρεις), μέχρι funghi-μανιτάρια με λεμόνι και ρίγανη, καρπάτσιο ξιφία, αλλά και arancini, τους περίφημους σιτσιλιάνικους ριζοκεφτέδες με ραγού, ντοματούλα, σαφράν. Έχει ωραίες σαλάτες, η ομώνυμη Cosca, ας πούμε, έχει μπάρες πορτοκαλιού με λάχανο, μυρωδικά, καρύδι, ρόδι και σος πετιμεζιού. Έχει μία μόνο πίτσα, με ρόκα, παρμεζάνα, μπρεζάολα, όλα άψητα και στο σύνολο πολύ νόστιμη, έχει πάστες και πιάτα ημέρας όπου η Σικελία κάνει και πάλι δυναμική εμφάνιση. Φρέσκες ταλιατέλες με σαρδέλες, αγκινάρα, ντομάτα, κάπαρη, ελιές και βασιλικό, ταλιατέλες Montalbano με σουπιές, κουκουνάρι και πέστο, πένες di Nonna με μπρόκολο, δυόσμο και ρικότα, λαβράκι Palermitano με σπανάκι, καρότο και σάλτσα ντομάτας, ορεκιέτι (μικρά ζυμαρικούλια σαν «κουπίτσες») με saltsitsa, λουκάνικο αυτό και πολύ νόστιμο.
Η μουσική κινείται από κλασικά ιταλικά και πολύ Νίνο Ρότα, μέχρι soundtrack, indie rock, διασκευές γνωστών κομματιών, με δυο λόγια αποτελεί άλλο ένα πολύ ευχάριστο κομμάτι του Cosca. Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη έχει happy hour 7-9 μ.μ. με έκπτωση 20%, την Παρασκευή τις ίδιες ώρες το κατάστημα κερνάει αβέρτα Spritz, το κλασικό των Ιταλών aperitivo. Από κρασιά έχει 4 καλά ιταλικά, ένα ελληνικό (το «Μαύρο Πρόβατο» του Λαζαρίδη) και καλό χύμα λευκό και κόκκινο. Στις τιμές είναι και πάλι απλό και φιλικό, ζήτημα αν κάποιος με πλήρες γεύμα και κρασί θα ξεπεράσει τα €20. Ανοιχτά κάθε μέρα μόνο βράδυ, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
Πραμάντων 10, Κουκάκι, 210 9210229
ΔΕΙΤΕ ΤΗ GALLERY
INFO
Καλή κλασική ιταλική κουζίνα και ατμοσφαιρικό σκηνικό βγαλμένο από μαφιόζικη ταινία (βλ. Νονός). Όμορφος χώρος και τραπεζάκια έξω στο απέναντι παρκάκι μόλις ανοίξει ο καιρός.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.