Θεματα

Cosca

Σιτσιλιάνικη κουζίνα

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 460
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
55072-120814.jpg

Το Cosca είναι ένα μικρό εστιατόριο, κρυμμένο σε συνοικιακό παρκάκι κάπου στη Χαμοστέρνας. Δεν είναι από αυτά που πετυχαίνεις στο δρόμο σου, πας «μιλημένος» και στη συνέχεια ξαναπάς γιατί βρήκες το στέκι που σ’ αρέσει. Στην ίδια θέση έξι χρόνια, χαμηλών τόνων, είναι απλό και έχει ζεστή ατμόσφαιρα. Ο χώρος του είναι «απαλά» προσεγμένος, με ωραία σκούρα χρώματα, με καρέκλες, τραπέζια και φωτιστικά του σύγχρονου ντιζάιν, έχει και μια ημιανοιχτή κουζίνα για να ρίχνεις ματιές στις φιγούρες που κινούνται ζωηρά πίσω από την τζαμαρία. Στον ένα του τοίχο στολίζεται από ένα ταμπλό - τεράστια ζωγραφιά που απεικονίζει με καρτούν διάθεση την Αίτνα, το αρχαίο θέατρο των Συρακουσών, τα καΐκια των ψαράδων, τον ταχυδρόμο (Il Postino), τη Μαλένα, δυο μαφιόζους με τις λουπάρες τους, καθημερινές δηλαδή σκηνές της σιτσιλιάνικης ζωής.

Το Cosca, που στη σιτσιλιάνικη διάλεκτο σημαίνει μικρή μαφιόζικη παρέα, μαψγειρεύει ιταλική κουζίνα με φανερή προτίμηση στην κουζίνα του Νότου, αυτήν που δεν έχει βούτυρα, κρέμες γάλακτος, πολλά λιπαρά, αντίθετα εστιάζει στα πιο μεσογειακά, δηλαδή τα λαχανικά, το ψάρι, το ελαιόλαδο. Και μαγειρεύει καλά. Με αρκετά πρώτα, από πιάτα αλλαντικών-τυριών με μαρμελάδα σύκο (στα €12 και χορταίνουν τρεις), μέχρι funghi-μανιτάρια με λεμόνι και ρίγανη, καρπάτσιο ξιφία, αλλά και arancini, τους περίφημους σιτσιλιάνικους ριζοκεφτέδες με ραγού, ντοματούλα, σαφράν. Έχει ωραίες σαλάτες, η ομώνυμη Cosca, ας πούμε, έχει μπάρες πορτοκαλιού με λάχανο, μυρωδικά, καρύδι, ρόδι και σος πετιμεζιού. Έχει μία μόνο πίτσα, με ρόκα, παρμεζάνα, μπρεζάολα, όλα άψητα και στο σύνολο πολύ νόστιμη, έχει πάστες και πιάτα ημέρας όπου η Σικελία κάνει και πάλι δυναμική εμφάνιση. Φρέσκες ταλιατέλες με σαρδέλες, αγκινάρα, ντομάτα, κάπαρη, ελιές και βασιλικό, ταλιατέλες Montalbano με σουπιές, κουκουνάρι και πέστο, πένες di Nonna με μπρόκολο, δυόσμο και ρικότα, λαβράκι Palermitano με σπανάκι, καρότο και σάλτσα ντομάτας, ορεκιέτι (μικρά ζυμαρικούλια σαν «κουπίτσες») με saltsitsa, λουκάνικο αυτό και πολύ νόστιμο.

Η μουσική κινείται από κλασικά ιταλικά και πολύ Νίνο Ρότα, μέχρι soundtrack, indie rock, διασκευές γνωστών κομματιών, με δυο λόγια αποτελεί άλλο ένα πολύ ευχάριστο κομμάτι του Cosca. Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη έχει happy hour 7-9 μ.μ. με έκπτωση 20%, την Παρασκευή τις ίδιες ώρες το κατάστημα κερνάει αβέρτα Spritz, το κλασικό των Ιταλών aperitivo. Από κρασιά έχει 4 καλά ιταλικά, ένα ελληνικό (το «Μαύρο Πρόβατο» του Λαζαρίδη) και καλό χύμα λευκό και κόκκινο. Στις τιμές είναι και πάλι απλό και φιλικό, ζήτημα αν κάποιος με πλήρες γεύμα και κρασί θα ξεπεράσει τα €20. Ανοιχτά κάθε μέρα μόνο βράδυ, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

Πραμάντων 10, Κουκάκι, 210 9210229

ΔΕΙΤΕ ΤΗ GALLERY

INFO
Cosca

Καλή κλασική ιταλική κουζίνα και ατμοσφαιρικό σκηνικό βγαλμένο από μαφιόζικη ταινία (βλ. Νονός). Όμορφος χώρος και τραπεζάκια έξω στο απέναντι παρκάκι μόλις ανοίξει ο καιρός.

Δες αναλυτικά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.