- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Παράδεισος του foodie βρίσκεται στο ντουλάπι του
Ο σύγχρονος καταναλωτής αναζητά πια το ποιοτικό, το διαφορετικό, το ηθικό, το καλύτερο προϊόν για το καθημερινό του τραπέζι. Κι εδώ βρίσκει όλες τις σωστές διευθύνσεις.
Πού θα βρεις εκείνο το εξαιρετικό, διαφορετικό, υγιεινό ή «περίεργο» τρόφιμο που ψάχνεις; Οι παρακάτω διευθύνσεις δεν είναι οι μοναδικές. Είναι όμως αυτές που μπορούν να σε εφοδιάσουν με τα καλύτερα για το καθημερινό σου τραπέζι.
Συμβαίνει ήδη αλλά είναι και οι έρευνες που δείχνουν ότι μέχρι το 2021 οι διατροφικές συνήθειες του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχουν στραφεί προς μια πιο υγιεινή κατεύθυνση. Οι νέοι καταναλωτές δεν θα βάλουν οποιοδήποτε τυρί στο τραπέζι τους, θα ψάξουν και θα βρουν την καλύτερη ντομάτα για τη σαλάτα τους, θα κοιτάξουν σχολαστικά την ετικέτα της συσκευασίας για να δουν όχι μόνο τη διατροφική αξία του προϊόντος αλλά και τον τόπο ή τις συνθήκες παραγωγής του. Τι σημαίνει αυτό; Μια αλλαγή νοοτροπίας. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ μας νοιάζει τι θα περάσει το κατώφλι της κουζίνας μας. Μας νοιάζει από πλευρά ποιότητας, ηθικής, και φυσικά νοστιμιάς.
Με αυτές τις παραμέτρους κατά νου, όλο και συχνότερα θα αναζητήσουμε το σπάνιο, το οικολογικό, το βιολογικό, το ασυνήθιστο. Και οι αναζητήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε μικρά κυρίως μαγαζιά που συνεργάζονται με μικρούς παραγωγούς (σ.σ. μικρότερη παραγωγή σημαίνει καλύτερο έλεγχο του προϊόντος) από όλη τη χώρα. Με όλα αυτά φτάνουμε και στην αναβίωση της κοινότητας, η έννοια της «γειτονιάς» έρχεται έπειτα από χρόνια ξανά στο προσκήνιο. Ο σύγχρονος καταναλωτής θα μάθει από τον κρεοπώλη του τι κομμάτι να διαλέξει και πώς να το μαγειρέψει, θα ανταλλάξει συνταγές με τον μανάβη του, θα δικτυωθεί μέσα από το κοινό πάθος που μοιράζεται με τον μπακάλη του: το φαγητό. Και κάπως έτσι, ναι, ο παράδεισος της γεύσης μπορεί πλέον και (ξανά) υπάρχει στο ντουλάπι της κουζίνας.
Είναι μόνο οι millennials που καθορίζουν αυτή τη νέα μεγάλη τάση στο φαγητό; Όχι. Είναι και όλοι όσοι έχουν κουραστεί να τρώνε μήλα που δεν έχουν καμία γεύση, αυγά που μυρίζουν ψάρι (γιατί οι κότες ταΐστηκαν με ιχθυάλευρα) και κοτόπουλο συσκευασμένο σε πλαστικό. Είναι ένα τεράστιο κοινό που απαιτεί να βρει τη γεύση που έχει χαθεί. Το ακολουθούν οι τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, τα δεκάδες περιοδικά και site γαστρονομίας, και φυσικά τα μαγειρικά ριάλιτι. «Το master chef το συναντάς εκεί που δεν το περιμένεις» θα μου πει ο Στέλιος Χαρκιολάκης, που με το μανάβικό του τροφοδοτεί όλους τους foodies της πόλης. «Πώς εξηγείς ότι ένας άνθρωπος 70 χρονών ήρθε και μου ζήτησε παστινάκι; (σ.σ. παστινάκι ή αλλιώς μαϊντανόριζα ήταν από τα αγαπημένα υλικά των παικτών στο φετινό Master Chef) Ας μη μιλήσουμε για τη ζήτηση στις γλυκοπατάτες… Χωρίς ντομάτα μάς παίρνει να ανοίξουμε το μαγαζί, χωρίς γλυκοπατάτα με τίποτα!», λέει ο Στέλιος και συνεχίζει: «Σίγουρα, τους νέους τους απασχολεί πιο πολύ το τι τρώνε, ταράζονται με τα ευμεγέθη λαχανικά γιατί νομίζουν πως ό,τι είναι μεγάλο έχει ορμόνες, κάτι που δεν ισχύει… οποιοδήποτε προϊόν αφήσεις στον κήπο σου χωρίς να το κόψεις, θα μεγαλώσει».
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλοι –ή τουλάχιστον οι περισσότεροι– αναζητούμε ό,τι πιο αγνό για το καθημερινό μας τραπέζι, αλλά όχι μόνο. Μαζί αναζητούμε και πληροφορίες για να μάθουμε περισσότερα για αυτό που αγοράζουμε ή τον σωστό τρόπο να το μαγειρέψουμε. Ενδιαφέρονται τόσο πολύ όλοι οι καταναλωτές για τα τρόφιμα που αγοράζουν ή μόνο οι foodies; «Υπάρχουν τρεις κατηγορίες καταναλωτών» λέει ο Θανάσης Βρεττάκης, που άνοιξε το παντοπωλείο «Οι Συμπέθεροι» το 2001. «Η πρώτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί προσφορών. Αυτοί που θα γυρίσουν όλη τη γειτονιά τους και θα αγοράσουν αποκλειστικά και μόνο προσφορές. Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από εκείνους που θα πάνε στο κατάστημα που συγκεντρώνει όλα όσα θέλουν να αγοράσουν. Στην τρίτη κατηγορία ανήκει ένα μικρό, αλλά σημαντικό κομμάτι του καταναλωτικού πληθυσμού. Είναι οι άνθρωποι που δεν θα πάνε ποτέ στο σουπερμάρκετ, γιατί θέλουν κάτι εξαιρετικό, κάτι διαφορετικό. Αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν σε εμάς, στα παντοπωλεία, και αυτός είναι ο λόγος που τα σουπερμάρκετ έχουν αρχίσει και βάζουν στα ράφια τους πιο παραδοσιακά προϊόντα, πιο αγνά. Αυτή η κατηγορία όμως, αν και μικρή, έχει επηρεάσει μεγάλο κομμάτι του κόσμου». Λογικό. Είναι αυτοί που ξέρουν να τρώνε.
Πώς, όμως, όλη αυτή η στροφή προς την ποιότητα έγινε μέσα στην οικονομική κρίση; Στα αλήθεια, το ποιοτικότερο είναι ακριβότερο, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που ένα μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να το αντέξει. Για την ακρίβεια, οι τιμές είναι ελάχιστα πιο ακριβές, ενώ οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων προσπαθούν να συνεργάζονται απευθείας με τους παραγωγούς, χωρίς καθόλου μεσάζοντες, κάτι που ρίχνει την τιμή της αγοράς και κατά συνέπεια της πώλησης.
Πού θα βρω εκείνο το εξαιρετικό, διαφορετικό, υγιεινό ή «περίεργο» τρόφιμο που ψάχνω; Αυτή την ερώτηση προσπαθήσαμε να απαντήσουμε μέσα από το ρεπορτάζ που ακολουθεί. Ψάχνοντας, ρωτώντας και τεστάροντας όσο το δυνατόν περισσότερα μανάβικα, κρεοπωλεία, τυροπωλεία, ιχθυοπωλεία, παντοπωλεία και φούρνους. Οι παρακάτω διευθύνσεις δεν είναι οι μοναδικές. Είναι όμως αυτές που μπορούν να σε εφοδιάσουν με τα καλύτερα για το καθημερινό σου τραπέζι.
Ψάχνοντας τη σωστή ντομάτα
► Όλοι ψάχνουμε εκείνη την ντομάτα που το άρωμά της θυμίζει παιδικά καλοκαίρια στο χωριό. Είναι και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων, τους λένε vegan, ψάχνουν το καλύτερο και συνήθως το βρίσκουν. Πού; Η κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη είναι η πηγή σχεδόν όλων των λαχανικών που διοχετεύονται στην πόλη (αν και υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις παραγωγών που πουλούν τα προϊόντα τους απευθείας στις λαϊκές της Αθήνας). Επειδή όμως είτε δεν μπορείς να πηγαίνεις μέχρι εκεί για τα καθημερινά ψώνια σου, είτε επειδή δεν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να επιλέξεις την απολύτως καλύτερη ντομάτα/πατάτα/αγγούρι, και πάλι εμπιστεύεσαι την εμπειρία του μανάβη σου. Το Μποστάνι (Ιφικράτους 2, Παγκράτι, 217 7080091) του Στέλιο Χαρκιολάκη το εμπιστεύονται σχεδόν όλοι οι διάσημοι σεφ για την εξαιρετική ποιότητα αλλά και τη μεγάλη ποικιλία. Kale, φρέσκα berries, πατάτες Περού, ρίζα χρένου, ραβέντι και λοιπά ριζοειδή (που έχουν κάνει μεγάλο «γκελ» όπως με πληροφορεί ο Στέλιος), αποξηραμένα ελληνικά δαμάσκηνα και βερίκοκα, βιολογικές μπανάνες, μανιτάρια, ντομάτες από την Ορεινή Κορινθία είναι μερικά μόνο παραδείγματα της μεγάλης πραμάτειας. Χώρια η ποικιλία σε λοιπές νοστιμιές, όπως τραχανάς από τα Φάρσαλα, βιολογικά αυγά, κρασοτύρι από την Κω, λάδι από την Κορώνη και πολλά ακόμα Με ελάχιστη παραγγελία €10 έρχονται και σπίτι σου. Για φρούτα, λαχανικά, χόρτα, αλλά και προϊόντα delicatessen θα πας και στον Κήπο (Δορυλαίου 1, Πλατεία Μαβίλη, Αμπελόκηποι, 2106428045) κι αν δεν πας, υπάρχει και delivery. Για βιολογικά και μόνο εποχιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα (όχι μόνο λαχανικά και υπερτορφές, αλλά και οικολογικά καλλυντικά ή καθαριστικά για το σπίτι), θα πας στο Παν Αγαθόν (Γρηγορίου Γυφτοπούλου 14, Χαλάνδρι, 2117004522). Για εξωτικά goji berries (φρέσκα), blueberries και φρέσκους ανανάδες στο Four Seasons (Καρνεάδου 2, Κολωνάκι, 2107249084). Αξιόπιστες επιλογές είναι και ο Μάκης με την Γκόλφω (Αγ. Ιωάννου 56, Αγία Παρασκευή, 2106013637), αλλά και η Φρουτεμπορική Μυλωνάς με 10 καταστήματα σε όλη την Αττική (www.mylonas.webnode.gr).
Εμπιστεύσου τον κρεοπώλη σου
► Έχω ρωτήσει άπειρους κρεοπώληδες, χασάπηδες και σεφ για το πώς διαλέγουμε καλό κρέας. Όλοι απαντούν το ίδιο: «Εμπιστεύσου αυτόν που σου το πουλάει». Για αυτό και τα περισσότερα κρεοπωλεία έχουν σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους. Η κυρία Μαίρη Ρούσση, που η οικογένειά της διατηρεί τα ομώνυμα κρεοπωλεία από το 1974 (Διονύσου 1, Χαλάνδρι, 210 6898241, Λεωφ. Μαραθώνος 68, Άνοιξη, 210 6215745, 3ο χλμ. Αθηνών - Καπανδριτίου, Καπανδρίτι, 2295054317-18), λέει ότι ο κόσμος έχει πολλές απορίες για το πώς πρέπει να μεταχειρίζεται αυτό που αγοράζει. Τόσο πολλές που το καλό κρεοπωλείο άνοιξε κανάλι στο You Tube και με βιντεάκια ενημερώνει το κοινό για τους μύθους και τις αλήθειες που κυκλοφορούν γύρω από το κρέας. Στα κρεοπωλεία τους θα βρεις τα άπαντα των (καλών) κρεάτων, παρασκευάσματα παραγωγής τους όπως τρομερά λουκάνικα (από μοσχάρι και από πρόβατο, με λιαστή ντομάτα, με κεφαλογραβιέρα, καπνιστά με πράσο ή θρούμπι κ.ά.), μπιφτέκια «fitness» με ελάχιστα λιπαρά και χωρίς αλάτι, γύρο χοιρινό (σε εκπληκτική τιμή) αλλά και πρώτης ποιότητας μπριζόλες που σιτεύονται με βούτυρο. «Ο Γιάννης» (Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, 210 3301230) έχει τη φήμη του πιο ροκά χασάπη της πόλης. Θα βρεις τα πάντα από ταλιάτα και καρπάτσιο μέχρι T-bone και μοσχάρι Ω3 και να ξέρεις ότι δεν γίνεται ποτέ καμία έκπτωση σε ποιότητα και γεύση. Τα προσωπικά μου αγαπημένα, τα λουκάνικα που φτιάχνει ο ίδιος ο Γιάννης χωρίς συντηρητικά και συνθετικές ουσίες. Ό, τι και να πάρεις, όμως, δεν θα το μετανιώσεις. Και διανομή κατ’ οίκον. Στη Νάξια Επιλογή (Κειριαδών 44, Κάτω Πετράλωνα, 2103471540) ο ναξιώτης Αρτέμης Περιστεράκης έχει εξαιρετικά κρέατα από ζώα που εκτρέφονται με ό,τι πιο αγνό βγάζει η γη της Νάξου. Στο Carnicero (Δημητρίου Βασιλείου 18, Ν. Ψυχικό, 2106770050 και Λεωφ. Κηφισίας 322, Κηφισιά, 2108015100) θα βρεις εξαιρετικά ελληνικά κρέατα, σπάνιες κοπές από όλο τον κόσμο, εκλεκτά αλλαντικά από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και σάλτσες, μαρινάδες, αρωματικές μουστάρδες και chutneys για να απολαύσεις στο έπακρο όλα τα παραπάνω.
Τα ψάρια είναι φρέσκα και ψήνονται μόνα τους
► Η νέα τάση είναι ιχθυοπωλεία που όχι μόνο σε προμηθεύουν με ό,τι πιο φρέσκο, αλλά σου καθαρίζουν τα ψάρια, τα ψήνουν και στα στέλνουν έτοιμα στο σπίτι. Γλιτώνεις χρόνο και κόπο με ένα τηλεφώνημα στο Ψψψαράκι (Κουκλουτζά 3& Υμηττού 52, Καισαριανή, 2155012345) που ψήνει τα ψάρια με την τεχνική του «αντικριστού». Εδώ το ψάρι δεν έρχεται σε επαφή με καμία καυτή επιφάνεια, κάτι που το κάνει ακόμα πιο υγιεινό. Εκτός από ψημένα ψάρια έχει και νωπά. «Νόστιμο ψάρι είναι μόνο το φρέσκο ψάρι» είναι το μότο στο Ψητό Ιχθύος (Λεωφ. Παπανδρέου 36, 2109957997), μιας ψαροταβέρνας στην Ηλιούπολη. Ψαροταβέρνα κατά το ήμισυ δηλαδή, γιατί στο άλλο μισό λειτουργεί ιχθυοπωλείο που σου φέρνει το ψάρι ψημένο όπου και αν βρίσκεσαι. Πολύ καλή επιλογή και η Ψαραγορά Αμφιθέας Θάλασσα (Λεωφ. Ελευθερίας 31, Άλιμος, 2109838668), που θα σου φέρει τα ψάρια σπίτι ψητά, τηγανητά ή μαγειρεμένα. Στο ιχθυοπωλείο Βατίστας (Αναγυρούντος 23, Βάρη, 2109655902 και Ανθέων 23, Γλυφάδα, 2109628100) θα βρεις μόνο ψάρια που αλιεύτηκαν σε ελληνικές θάλασσες, ψημένα –αν θες– στη σχάρα Mibrasa (κλειστού τύπου grill), αλλά και sushi (από μαγιάτικο, τόνο, λαβράκι, σολομό, σφυρίδα και φαγκρί!). Για όστρακα και οστρακόδερμα, βέβαια, εγγύηση είναι πάντα ο Αράπης (Ιχθυοπωλείο Νο 49, 2109328728) από το 1944 στη Βαρβάκειο.
Μύρισε ψωμί
► Γιατί οι φούρνοι δεν μυρίζουν πια ψωμί; Είναι αυτή η τόσο χαρακτηριστική μυρωδιά που αρκεί μια φορά τη μυρίζεις και τη θυμάσαι παντοτινά. Αυτή τη μυρωδιά έψαχνε και η Ελισάβετ και μην μπορώντας να τη βρει αποφάσισε να τη φτιάξει η ίδια. To Bettys Bakery ξεφουρνίζει καθημερινά μόνο προζυμένια ψωμιά, μονόκοκκο και δίκοκκο ψωμί χωρίς αλάτι, πολύσπορο με κουρκουμά και καπνιστό μπούκοβο, με χαρουπάλευρο και καρύδι, παραδοσιακό ηπειρώτικο χωριάτικο, 100% ολικής άλεσης, αλλά και 100% ελληνικής σίκαλης με κύμινο, λευκό με λεβάντα και μέλι, αλλά και χωριάτικο με θυμάρι και ελαιόλαδο. Μόλις άνοιξε το καινούργιο της μεγάλο εργαστήριο στοn Βοτανικό (Κασσάνδρας 10), ανοιχτό στο κοινό για να βλέπει τη διαδικασία παραγωγής αλλά και για σεμινάρια για το πώς να φτιάχνουμε ψωμί. Το αληθινά προζυμένιο ψωμί το καταλαβαίνεις (κυρίως) από το βάρος του. Έχει τρεις φορές μεγαλύτερο βάρος από τα άλλα. Το τέλειο ψωμί με προζύμι θα το βρεις στο Βίνκλερ (Αριστοτέλους 54, 2108210646), έναν φούρνο που λειτουργεί αδιάκοπα τα τελευταία 111 χρόνια. Φούρνος άρρηκτα συνδεδεμένος με το καλό ψωμί είναι και ο ιστορικός Κατσαρός στη Γλυφάδα (Σάκη Καράγιωργα 56, 2109630914 και Ελευθερίου Βενιζέλου 28, 2109608528). Σταθερή αξία παραμένει πάντα και η Πνύκα (Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941), το Αρτοποιότης ο Τάκης στο Κουκάκι και άλλα πολλά.
Τυρί, το δισκοπότηρο του foodie
► Εκεί έξω δεν υπάρχει μόνο φέτα και γραβιέρα. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά τυριά, για τους περισσότερους άγνωστα ή τουλάχιστον δυσεύρετα. Μείνε ενημερωμένος με μια βόλτα στα καλά τυροκομεία της πόλης. Ο Κωσταρέλος ξεκίνησε το 1937 πουλώντας αγνό γάλα και σήμερα, στην τρίτη γενιά, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα τυροκομεία της Αττικής. Μεταξύ άλλων, θα βρεις μοναδική φέτα, ανθότυρο, γραβιέρα (αιγοπρόβεια, κατσικίσια και παλαιωμένη), αψάκι (σκληρό τυρί με ασπροκίτρινο χρώμα από αιγοπρόβειο γάλα), πινακωτύρι, τσαλαφούτι, στραγγιστό γιαούρτι, ρυζόγαλα και κρέμες, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και την πώληση μη ομογενοποιημένου γάλακτος (κατσικίσιο και αγελαδινό από επιλεγμένα κοπάδια ντόπιων φυλών ζώων που βόσκουν ελεύθερα). Ξεχωρίζει επίσης το άλειμμα φέτας, ιδανική πρόταση για σάντουιτς, τα οποία μπορείς να απολαύσεις στο κατάστημά τους στο Κολωνάκι (Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, 2107259000), αλλά και στο καινούργιο χώρο τους μέσα στο Golden Hall. Τα Καραμανλίδικα του Φάνη (Σωκράτους 1& Ευριπίδου 52, 2103254184) μπορεί να είναι γνωστά για τα εξαιρετικά αλλαντικά (ανήκει άλλωστε στον ξακουστό Αραπιάν της Ευριπίδου) τα οποία μπορείς να πάρεις είτε για το σπίτι είτε να απολαύσεις επιτόπου, αλλά διαθέτει επίσης εξαιρετικά τυριά. Όπως; Όπως καπνιστό τυρί με πάπρικα ή με σκόρδο και βασιλικό, γραβιέρα με πιπέρι ή με μπούκοβο από τη Νάουσα, παλαιωμένες γραβιέρες και πολλά ακόμα. Μεγάλος γνώστης των τυριών είναι και ο κ. Θύμιος Αλεξανδρής από το ομώνυμο παντοπωλείο στην Ηλιούπολη (Ηρώων Πολυτεχνείου 30, 2109918730), που κάθε τόσο ανακαλύπτει και φέρνει στο μαγαζί του εξαιρετικά τυριά από όλη την Ελλάδα. Από τα πρώτα εξειδικευμένα παντοπωλεία στο κεφάλαιο «τυρί» είναι και το Μαντρί (Γράμμου 41, Βριλήσσια, 210 8041367) με μια γιγαντιαία ποικιλία. Αν ψάχνεις κάποιο δυσεύρετο τυρί, εδώ να απευθυνθείς. Ξακουστός και ο Ζαφόλιας, από το 1916 στο ίδιο σημείο, δηλαδή στο νούμερο 17 της Σοφοκλέους (2103216931).
Όλα όσα ονειρεύεσαι (να φας)
► Μιλήσαμε για κρέας, ψάρι, λαχανικά, τυριά και ψωμί. Διαφορά όμως στη γεύση της καθημερινότητας κάνουν οι μικρές νόστιμες πινελιές. Καλό λάδι και ελιές, σάλτσες που μοιάζουν και είναι σπιτικές, χωριάτικα ζυμαρικά, μαρμελάδες και αυγά που δεν φοβάσαι να δώσεις στο μικρό παιδί. Και φυσικά όλα εκείνα τα ελληνικά deli που γευόμαστε στα εστιατόρια και ζηλεύουμε. Προϊόντα από όλη την Ελλάδα (από βότανα και τσάγια μέχρι πατέ και ανθό αλατιού) που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και σαρώνουν βραβεία. Ο Θανάσης Βρεττάκης, που πάντα ήθελε να ασχοληθεί με τα τρόφιμα, ψάχνει όλη την Ελλάδα για να βρει τα καλύτερα για το παντοπωλείο του «Οι Συμπέθεροι» (Στουρνάρη & Νοταρά 2, Εξάρχεια, 2103836661και Φορμίωνος 141Α & Κορδελίου, Βύρωνας, 2107600204). Και τι δεν θα βρεις... Μια δικιά του συνταγή για απάκι που το φτιάχνουν στα Γιαννιτσά, ξυνόχοντρο τραχανά από την Κρήτη, μαρμελάδες και σάλτσες Ήδιστον, πατέ και σος Amvrosia, όσπρια από την Καβάλα, την Καστοριά, τις Πρέσπες, τρομερά παξιμάδια, ακόμη και αλείμματα με μέλι και πάστα φουντουκιού (μοιάζει με την πραλίνα φουντουκιού μόνο που αντί για ζάχαρη έχει μέλι). Όλα αυτά τα λέμε ενδεικτικά γιατί η ποικιλία είναι πραγματικά τεράστια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 95% των προϊόντων του προέρχεται έπειτα από άμεση συνεργασία με τους παραγωγούς (χωρίς μεσάζοντες). Κάνει και delivery. Περισσότερα από 2.000 ελληνικά, παραδοσιακά, αλλά και βιολογικά προϊόντα θα βρει κανείς στα ράφια του Παντοπωλείου της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1, 2103628738), πάντα μια αξιόπιστη επιλογή όταν ψάχνεις για αλλαντικά, αλίπαστα, ελιές, τουρσιά, ρύζι, σάλτσες, μανιτάρια, ελαιόλαδο, μέλι, γλυκίσματα, ηδύποτα ή ό,τι άλλο. Στο Μαύρο Πιπέρι (Τριών Ιεραρχών 135, Πετράλωνα, 2103411474) οι άνθρωποι έχουν συγκεντρώσει τα καλύτερα προϊόντα μικρών παραγωγών και οικοτεχνιών από όλη την Ελλάδα. Για τρομερά μείγματα μπαχαρικών και βοτάνων που απογειώνουν κάθε μαγειρική απόπειρα, αλλά και για το καλύτερο τσάι που έχεις πιει ποτέ, πήγαινε με κλειστά μάτια στη Sparoza (Ισαύρων 29Β, Εξάρχεια, 2114117777). Αν και αυγά θα βρεις σχεδόν σε όλες τις προαναφερθείσες διευθύνσεις, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα αυγουλάδικα της Αθήνας παραμένει από το 1950 ο Ιωσηφίδης στη Βαρβάκειο (Σωκράτους 8, 2103211526). Αξίζει να πας και μόνο για την πρόκληση να μετρήσεις πόσα εκατομμύρια αυγά μπορούν να χωρέσουν σε 40 τ.μ.