- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
«Poems & crimes» & «Bite box»: Κέντρο, ακόμα
Ένα εστιατόριο-στέκι, με χίλιες εκδηλώσεις, διαλεχτά κρασιά και σούπερ φαγητό. Κι άλλο ένα στέκι, με ωραίες ιδέες και τοσοδούλικες μπουκίτσες
![Μανίνα Ζουμπουλάκη Μανίνα Ζουμπουλάκη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-11-13/m-zoumpoulaki.jpg)
![Poems & crimes © Roula Georgiadou Poems & crimes, Μοναστηράκι](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/05/20/download21280.jpg)
Το κέντρο της Αθήνας είναι αγαπημένο κι έχει ευτυχώς κάμποσα σημεία πολύ φιλόξενα, όπως το Poems & crimes και το Bite box.
Το Poems & crimes ξεκίνησε ως «το καφέ ενός εκδοτικού οίκου» (των εκδόσεων Γαβριηλίδης) και σιγά-σιγά έγινε κάτι πολύ παραπάνω: εστιατόριο, με έναν συμπαθητικό και ταλαντούχο σεφ, τον Κοσμά Γιαννούκο. Wine bar, με έναν μερακλή οινολόγο, τον Παναγιώτη Καρνιώτη. Χώρος εκδηλώσεων, μιας και οργανώνονται εδώ από παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικές βραδιές μέχρι συναυλίες, ομιλίες, γευσιγνωσίες, διαλέξεις, παραστάσεις και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς – το οποίο άλλο το απολαμβάνει ο κανείς συνδυάζοντας πνευματική τροφή με φαγητό, κρασί ή έστω, καφέ. Σε ατμόσφαιρα... βιβλιο-φαγική, βιβλιό-φιλη, φιλική προς το χαρτί και το βιβλίο κάθε είδους.
![Poems & crimes © Roula Georgiadou Poems & crimes, Μοναστηράκι](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/download1.jpg)
Όσοι από εσάς (και εμάς) κατεβαίνετε στο κέντρο, έχετε περάσει σίγουρα από το P&C τουλάχιστον μια φορά – ο κατάλογος των εκδηλώσεων είναι τόσο εντυπωσιακός που αποκλείεται να μη βρείτε κάτι να τσιμπήσετε, πρακτικά και μεταφορικά. Ο χώρος είναι ζεστός, με κάτι το ελαφρά παλιακό και κόζι. Ο κήπος, πίσω, είναι όλα τα λεφτά: μόλις φτιάχνει ο καιρός, ανοίγει, σερβίρει, και καλύπτει από μουσική άποψη μέχρι και τους πιο ζόρικους πελάτες.
![Δημιουργίες του Κοσμά Γιαννούκου στο Poems & crimes Poems & crimes, Κοσμάς Γιαννούκος](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc09429.jpg)
Γυρίζω στον σεφ, τον Κοσμά, επειδή… είναι πολύ καλός και πολύ απλός. Οτιδήποτε φιλοτεχνεί με μανιτάρια, σκίζει. Τα γιουβαρλάκια του είναι νοστιμούλικα, όπως θα έλεγε κι ο Ηλίας Μαμαλάκης, τα παστουρμαδοπιτάκια είναι καταπληκτικά, και το επιδόρπιο με γιαούρτι, μέλι και καρύδια στο τέλος είναι ένα μικρό έργο τέχνης (φάγαμε τέσσερα από αυτά, λάου-λάου, κι ενώ ξεκινήσαμε με το στάνταρ «δεν είμαι πολύ του γλυκού...»)
![Δημιουργίες του Κοσμά Γιαννούκου στο Poems & crimes Poems & crimes, Κοσμάς Γιαννούκος](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc09384.jpg)
Όλα αυτά με τιμές που αρχίζουν από €3,50 και φτάνουν ως τα €10, και με ενημερωμένη υπερ-κομπλέ κάβα ελληνικών κρασιών. Κάθε τόσο οργανώνονται κρασο-βραδιές, αφιερώματα σε μια κατηγορία ή μια περιοχή της Ελλάδας (εννοώ με κρασιά από συγκεκριμένες περιοχές). Δυστυχώς δεν το έχω πάρα πολύ έως και καθόλου με τα κρασιά, αν είναι χάλια ένα κρασί δεν το πίνω, αν είναι αριστούργημα δεν χρειάζεται να μου το πει κανείς, ούτε καν να δω την τιμή, αλλά δεν καταλαβαίνω από πυκνότητα/βαρύτητα/βάθος/ποιότητα κρασιού. Τη βραδιά που πήγαμε στο P&C, ο οινολόγος είχε διαλέξει ένα πάρα πολύ ωραίο κρασί, μας εξήγησε τα χαρακτηριστικά του – αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έχω δοκιμάσει όχι-υπέροχο κρασί σε αυτό το μαγαζί.
![Δημιουργίες του Κοσμά Γιαννούκου στο Poems & crimes Poems & crimes, Κοσμάς Γιαννούκος](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc00204.jpg)
Το οποίο μαγαζί βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο, πολύ αθηναϊκό κομμάτι της Αθήνας: ακριβώς απέναντι από το κτίριο του Γαβριηλίδη, που χρονολογείται στα 1850, απέναντι λοιπόν στο No 13, έραβε κοστούμια ο ράφτης του Όθωνα. Η περιοχή κάποτε ήταν γεμάτη νεοκλασικά με κήπους και κάποια από αυτά έχουν επιβιώσει. Ευτυχώς, γιατί δίνουν ένα χρώμα στην πόλη που δεν ξέρω πώς θα το έβρισκε χωρίς αυτά...
![Bite box Bite box, Κουκάκι](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/36063604_10212104665034307_7082860628309704704_o.jpg)
Άλλο ένα μαγαζί επίσης πολύ όμορφο, για το οποίο θέλω να γράψω εδώ και καιρό αλλά συνέχεια αφαιρούμαι, άλλο ένα λοιπόν, επίσης στο κέντρο, είναι το Bite box που είχε λανσάρει πρώτο τα περίφημα poffies πριν μερικούς μήνες. Τα poffies του είναι μικρές μπουκίτσες γεμιστές με αλμυρά ή γλυκά πραγματάκια πάρα πολύ νοστιμούλια (φταίει ο Μαμαλάκης!), αυτά με το πέστο είναι τα καλύτερα, και από τα γλυκά, αυτά με την καραμέλα. Το Bite box είναι καφέ-εστιατόριο-στέκι, χαριτωμένο, ζωηρόχρωμο και χαρούμενο, με μια παραμυθένια εσάνς, ίσως επειδή ψήνονται συνέχεια οι μοσχοβολιστές μπουκίτσες. Το έστησαν οι Αγάπη Σαλαμόζη και ο Κωνσταντίνος Κανταρζής με εξωτική διάθεση και του φαίνεται.
![Νέες γεύσεις poffies στο Bite box Bite box](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/nees-geyseis-poffies.jpg)
Η λίστα με τα κοκτέιλ είναι τραβηχτική, το μέρος σε κρατάει, και η ιδέα με τις «μπουκίτσες» είναι εξαιρετική γιατί λες στον εαυτό σου ότι δεν έφαγες και τίποτα, να, πέντε-έξι-δέκα μπουκίτσες μόνο, τι ψυχή έχουν...;
![Poffies & cocktails στο Bite box Bite box, Poffies & cocktails](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/poffies_cocktails.jpg)
Το κέντρο της Αθήνας είναι αγαπημένο κι έχει ευτυχώς κάμποσα σημεία πολύ φιλόξενα, όπως π.χ. τα δύο που διάλεξα σήμερα. Άλλη μέρα, άλλα μέρη – ευτυχώς που τα ωραία μέρη δεν τελειώνουν ποτέ!
![Πρωινό στο Bite box με scrambled eggs και πράσινη σαλάτα Bite box, Κουκάκι](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/breakfastatbitebox-scrambledeggs-greensalad.jpg)
Poems & crimes, Αγίας Ειρήνης 17, 2103228839
Bite box, Βεΐκου 84, Κουκάκι, 2109237817
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.