- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
«Poems & crimes» & «Bite box»: Κέντρο, ακόμα
Ένα εστιατόριο-στέκι, με χίλιες εκδηλώσεις, διαλεχτά κρασιά και σούπερ φαγητό. Κι άλλο ένα στέκι, με ωραίες ιδέες και τοσοδούλικες μπουκίτσες
Το κέντρο της Αθήνας είναι αγαπημένο κι έχει ευτυχώς κάμποσα σημεία πολύ φιλόξενα, όπως το Poems & crimes και το Bite box.
Το Poems & crimes ξεκίνησε ως «το καφέ ενός εκδοτικού οίκου» (των εκδόσεων Γαβριηλίδης) και σιγά-σιγά έγινε κάτι πολύ παραπάνω: εστιατόριο, με έναν συμπαθητικό και ταλαντούχο σεφ, τον Κοσμά Γιαννούκο. Wine bar, με έναν μερακλή οινολόγο, τον Παναγιώτη Καρνιώτη. Χώρος εκδηλώσεων, μιας και οργανώνονται εδώ από παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικές βραδιές μέχρι συναυλίες, ομιλίες, γευσιγνωσίες, διαλέξεις, παραστάσεις και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς – το οποίο άλλο το απολαμβάνει ο κανείς συνδυάζοντας πνευματική τροφή με φαγητό, κρασί ή έστω, καφέ. Σε ατμόσφαιρα... βιβλιο-φαγική, βιβλιό-φιλη, φιλική προς το χαρτί και το βιβλίο κάθε είδους.
Όσοι από εσάς (και εμάς) κατεβαίνετε στο κέντρο, έχετε περάσει σίγουρα από το P&C τουλάχιστον μια φορά – ο κατάλογος των εκδηλώσεων είναι τόσο εντυπωσιακός που αποκλείεται να μη βρείτε κάτι να τσιμπήσετε, πρακτικά και μεταφορικά. Ο χώρος είναι ζεστός, με κάτι το ελαφρά παλιακό και κόζι. Ο κήπος, πίσω, είναι όλα τα λεφτά: μόλις φτιάχνει ο καιρός, ανοίγει, σερβίρει, και καλύπτει από μουσική άποψη μέχρι και τους πιο ζόρικους πελάτες.
Γυρίζω στον σεφ, τον Κοσμά, επειδή… είναι πολύ καλός και πολύ απλός. Οτιδήποτε φιλοτεχνεί με μανιτάρια, σκίζει. Τα γιουβαρλάκια του είναι νοστιμούλικα, όπως θα έλεγε κι ο Ηλίας Μαμαλάκης, τα παστουρμαδοπιτάκια είναι καταπληκτικά, και το επιδόρπιο με γιαούρτι, μέλι και καρύδια στο τέλος είναι ένα μικρό έργο τέχνης (φάγαμε τέσσερα από αυτά, λάου-λάου, κι ενώ ξεκινήσαμε με το στάνταρ «δεν είμαι πολύ του γλυκού...»)
Όλα αυτά με τιμές που αρχίζουν από €3,50 και φτάνουν ως τα €10, και με ενημερωμένη υπερ-κομπλέ κάβα ελληνικών κρασιών. Κάθε τόσο οργανώνονται κρασο-βραδιές, αφιερώματα σε μια κατηγορία ή μια περιοχή της Ελλάδας (εννοώ με κρασιά από συγκεκριμένες περιοχές). Δυστυχώς δεν το έχω πάρα πολύ έως και καθόλου με τα κρασιά, αν είναι χάλια ένα κρασί δεν το πίνω, αν είναι αριστούργημα δεν χρειάζεται να μου το πει κανείς, ούτε καν να δω την τιμή, αλλά δεν καταλαβαίνω από πυκνότητα/βαρύτητα/βάθος/ποιότητα κρασιού. Τη βραδιά που πήγαμε στο P&C, ο οινολόγος είχε διαλέξει ένα πάρα πολύ ωραίο κρασί, μας εξήγησε τα χαρακτηριστικά του – αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έχω δοκιμάσει όχι-υπέροχο κρασί σε αυτό το μαγαζί.
Το οποίο μαγαζί βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο, πολύ αθηναϊκό κομμάτι της Αθήνας: ακριβώς απέναντι από το κτίριο του Γαβριηλίδη, που χρονολογείται στα 1850, απέναντι λοιπόν στο No 13, έραβε κοστούμια ο ράφτης του Όθωνα. Η περιοχή κάποτε ήταν γεμάτη νεοκλασικά με κήπους και κάποια από αυτά έχουν επιβιώσει. Ευτυχώς, γιατί δίνουν ένα χρώμα στην πόλη που δεν ξέρω πώς θα το έβρισκε χωρίς αυτά...
Άλλο ένα μαγαζί επίσης πολύ όμορφο, για το οποίο θέλω να γράψω εδώ και καιρό αλλά συνέχεια αφαιρούμαι, άλλο ένα λοιπόν, επίσης στο κέντρο, είναι το Bite box που είχε λανσάρει πρώτο τα περίφημα poffies πριν μερικούς μήνες. Τα poffies του είναι μικρές μπουκίτσες γεμιστές με αλμυρά ή γλυκά πραγματάκια πάρα πολύ νοστιμούλια (φταίει ο Μαμαλάκης!), αυτά με το πέστο είναι τα καλύτερα, και από τα γλυκά, αυτά με την καραμέλα. Το Bite box είναι καφέ-εστιατόριο-στέκι, χαριτωμένο, ζωηρόχρωμο και χαρούμενο, με μια παραμυθένια εσάνς, ίσως επειδή ψήνονται συνέχεια οι μοσχοβολιστές μπουκίτσες. Το έστησαν οι Αγάπη Σαλαμόζη και ο Κωνσταντίνος Κανταρζής με εξωτική διάθεση και του φαίνεται.
Η λίστα με τα κοκτέιλ είναι τραβηχτική, το μέρος σε κρατάει, και η ιδέα με τις «μπουκίτσες» είναι εξαιρετική γιατί λες στον εαυτό σου ότι δεν έφαγες και τίποτα, να, πέντε-έξι-δέκα μπουκίτσες μόνο, τι ψυχή έχουν...;
Το κέντρο της Αθήνας είναι αγαπημένο κι έχει ευτυχώς κάμποσα σημεία πολύ φιλόξενα, όπως π.χ. τα δύο που διάλεξα σήμερα. Άλλη μέρα, άλλα μέρη – ευτυχώς που τα ωραία μέρη δεν τελειώνουν ποτέ!
Poems & crimes, Αγίας Ειρήνης 17, 2103228839
Bite box, Βεΐκου 84, Κουκάκι, 2109237817
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.