- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Κοτόπιτα
Σύµφωνα µε µία εκδοχή, οι Ασσύριοι τον 8ο π.Χ. αι. επινόησαν την κατασκευή λεπτών φύλλων από ζύµη.
Τι χρειαζόµαστε
1 µέτριο κοτόπουλο l 3 αυγά l 100 γρ. κρέµα γάλακτος l 150 γρ. κίτρινο τυρί τριµµένο (όχι πικάντικο και αλµυρό) l 8 φύλλα κρούστας l 5 µεγάλα κρεµµύδια σε λεπτές ροδέλες l 1 πράσο σε ροδέλες l τριµµένο µοσχοκάρυδο l αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. βούτυρο λιωµένο ή λάδι
Πώς το φτιάχνουµε
Βράζουµε το κοτόπουλο ή τα κοµµάτια και ξαφρίζουµε καλά και ρίχνουµε τα κρεµµύδια, το πράσο και λίγο αλάτι. Όταν το κρέας είναι έτοιµο το βγάζουµε και το αφήνουµε στην άκρη να κρυώσει. Το ζουµί µε τα κρεµµύδια το βράζουµε ανακατεύοντας συνεχώς, µέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Πετάµε τις πέτσες και ψιλοκόβουµε το ψαχνό. Ρίχνουµε στο ζουµί της κατσαρόλας το κοτόπουλο, το τυρί, την κρέµα γάλακτος, λίγο µοσχοκάρυδο, πιπέρι, τα αυγά και ανάλογα µε το πόσο αλµυρό είναι το τυρί, λίγο αλάτι. Τα ανακατεύουµε ώστε να γίνουν µια µάζα. Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 190-200°C. Αλείφουµε ένα ταψί µε βούτυρο ή λάδι και στρώνουµε τα µισά φύλλα αλείφοντάς τα ένα-ένα µε βούτυρο/λάδι. Ρίχνουµε το µείγµα, το απλώνουµε καλά και σκεπάζουµε, µε τον ίδιο τρόπο, µε τα υπόλοιπα φύλλα. Με ένα µαχαίρι χαράζουµε την πίτα σε κοµµάτια και ψήνουµε σε µέτριο φούρνο για 25-30΄. Μόλις πάρει χρυσόξανθο χρώµα τη βγάζουµε, αφήνουµε να κρυώσει και σερβίρουµε.
Μάθε ιστορία
Σύµφωνα µε µία εκδοχή, οι Ασσύριοι τον 8ο π.Χ. αι. επινόησαν την κατασκευή λεπτών φύλλων από ζύµη. Αργότερα οι Έλληνες ναυτικοί, ταξιδεύοντας προς τη Μεσοποταµία, ενθουσιάστηκαν µε την ντελικάτη ζυµαρένια δηµιουργία, έφεραν τη συνταγή στην πατρίδα τους. Άλλοι ιστορικοί θεωρούν ότι επινοητές της λεπτής ζύµης που ψήνεται σε πολλά επίπεδα ήταν οι µανιακοί µε τις ζύµες Οθωµανοί - Τούρκοι.
Σκονάκι
Σκεπάζουµε µε αλουµινόχαρτο ή λαδόκολα τα επάνω φύλλα για να µην καούν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.