Θεματα

Κοτόπιτα

Σύµφωνα µε µία εκδοχή, οι Ασσύριοι τον 8ο π.Χ. αι. επινόησαν την κατασκευή λεπτών φύλλων από ζύµη.

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 332
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
syntagh_332_cooked-chicken-pie.jpg

Τι χρειαζόµαστε
1 µέτριο κοτόπουλο l 3 αυγά l 100 γρ. κρέµα γάλακτος l 150 γρ. κίτρινο τυρί τριµµένο (όχι πικάντικο και αλµυρό) l 8 φύλλα κρούστας l 5 µεγάλα κρεµµύδια σε λεπτές ροδέλες l 1 πράσο σε ροδέλες l τριµµένο µοσχοκάρυδο l αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. βούτυρο λιωµένο ή λάδι

Πώς το φτιάχνουµε
Βράζουµε το κοτόπουλο ή τα κοµµάτια και ξαφρίζουµε καλά και ρίχνουµε τα κρεµµύδια, το πράσο και λίγο αλάτι. Όταν το κρέας είναι έτοιµο το βγάζουµε και το αφήνουµε στην άκρη να κρυώσει. Το ζουµί µε τα κρεµµύδια το βράζουµε ανακατεύοντας συνεχώς, µέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Πετάµε τις πέτσες και ψιλοκόβουµε το ψαχνό. Ρίχνουµε στο ζουµί της κατσαρόλας το κοτόπουλο, το τυρί, την κρέµα γάλακτος, λίγο µοσχοκάρυδο, πιπέρι, τα αυγά και ανάλογα µε το πόσο αλµυρό είναι το τυρί, λίγο αλάτι. Τα ανακατεύουµε ώστε να γίνουν µια µάζα. Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 190-200°C. Αλείφουµε ένα ταψί µε βούτυρο ή λάδι και στρώνουµε τα µισά φύλλα αλείφοντάς τα ένα-ένα µε βούτυρο/λάδι. Ρίχνουµε το µείγµα, το απλώνουµε καλά και σκεπάζουµε, µε τον ίδιο τρόπο, µε τα υπόλοιπα φύλλα. Με ένα µαχαίρι χαράζουµε την πίτα σε κοµµάτια και ψήνουµε σε µέτριο φούρνο για 25-30΄. Μόλις πάρει χρυσόξανθο χρώµα τη βγάζουµε, αφήνουµε να κρυώσει και σερβίρουµε.

Μάθε ιστορία
Σύµφωνα µε µία εκδοχή, οι Ασσύριοι τον 8ο π.Χ. αι. επινόησαν την κατασκευή λεπτών φύλλων από ζύµη. Αργότερα οι Έλληνες ναυτικοί, ταξιδεύοντας προς τη Μεσοποταµία, ενθουσιάστηκαν µε την ντελικάτη ζυµαρένια δηµιουργία, έφεραν τη συνταγή στην πατρίδα τους. Άλλοι ιστορικοί θεωρούν ότι επινοητές της λεπτής ζύµης που ψήνεται σε πολλά επίπεδα ήταν οι µανιακοί µε τις ζύµες Οθωµανοί - Τούρκοι.

Σκονάκι
Σκεπάζουµε µε αλουµινόχαρτο ή λαδόκολα τα επάνω φύλλα για να µην καούν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.