Θεματα

Ξέρεις πώς φτιάχνονται τα καλαματιανά λουκάνικα με πορτοκάλι;

Ξεναγηθήκαμε στο εργαστήριο του Ηλία Μουτεβελή στην Καλαμάτα

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
louk-anoigma.jpg

Ο Γιώργος Πίττας παρακολούθησε από κοντά τον τρόπο παρασκευής των καλαματιανών λουκάνικων. Δείτε βήμα βήμα όλη τη διαδικασία παραγωγής τους στο εργαστήριο του Ηλία Μουτεβέλη.

Την αγάπη μου για τα αλλαντικά της χώρας μας ποτέ δεν την έχω κρύψει, και με κάθε ευκαιρία όταν ταξιδεύω σε περιοχές της Ελλάδας δεν χάνω την ευκαιρία να δοκιμάσω τα προϊόντα τους. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί αλλαντοποιοί κτίζουν την ανάπτυξή τους πάνω στα τοπικά προϊόντα, σε προϊόντα ταυτότητας. Παρότι δεν υπάρχουν πολλά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ κυρίως γιατί τα κρέατα -ειδικά τα χοιρινά και τα μοσχάρια που χρησιμοποιούνται- είναι από άλλες περιοχές και στην πλειονότητά τους εισαγωγής , εν τούτοις οι τεχνικές παρασκευής διατηρούνται όπως παλιά, δημιουργώντας έτσι μια ευρύτατη παλέτα γεύσεων με ονομαστά αλλαντικά που προβάλλουν την ταυτότητα του τόπου προέλευσής τους (λούζα Κυκλάδων, λουκάνικα Μυκόνου, σύγκλινο Μάνης, παστό Καλαμάτας, σαλάμι Λευκάδας, απάκι Κρήτης, νούμπουλο Κέρκυρας, καβουρμάς Κερκίνης, παστράμι Θράκης, Καραμανλίδικα λουκάνικα).

Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Καλαμάτα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τα καπνιστά λουκάνικα της περιοχής -το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι περιέχουν φλούδες πορτοκάλι- αλλά και να παρακολουθήσω τον τρόπο παρασκευής τους, αφού ο παραγωγός τους Ηλίας Μουτεβελής είχε την καλοσύνη να μου κάνει μια πριβέ παράσταση της παραγωγής του, γεγονός που με ενθουσίασε.

untitled-1.jpg

Τα καρυκεύματα, η σύνθεση και η συνταγή τους είναι το μυστικό του κάθε αλλαντοποιού. Με τη λεκάνη πάνω στην ηλεκτρονική ζυγαριά, ζυγίζουν και δημιουργούν τις αναλογίες που κάνουν το κάθε λουκάνικο ξεχωριστό. Από τα χρώματα και τα αρώματα ξεχωρίσαμε το φυσικό αλάτι, την κανέλα, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το πιπέρι και την πιπεριά.

untitled.jpg

Στο τέλος μπήκε με αφθονία η θρούμπη για να τελειώσει η διαδικασία της παρασκευής των μυρωδικών.

untitled-2.jpg

Η κιμαδοποίηση γίνεται με ειδικό εργαλείο για να βγει χοντρός ο κιμάς.

untitled-3.jpg

Στη συνεχεία θα περάσουν οι φλοίδες από το πορτοκάλι που θα δώσουν την ειδική γεύση!

untitled4.jpg

Tο ανακάτεμα θα τελειώσει με το ρίξιμο του κρασιού και των μπαχαρικών. Περισσότερα.

*Για τη Γουρνοπούλα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.

**Για τη Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.