Ξέρεις πώς φτιάχνονται τα καλαματιανά λουκάνικα με πορτοκάλι;
Ξεναγηθήκαμε στο εργαστήριο του Ηλία Μουτεβελή στην Καλαμάτα


Ο Γιώργος Πίττας παρακολούθησε από κοντά τον τρόπο παρασκευής των καλαματιανών λουκάνικων. Δείτε βήμα βήμα όλη τη διαδικασία παραγωγής τους στο εργαστήριο του Ηλία Μουτεβέλη.
Την αγάπη μου για τα αλλαντικά της χώρας μας ποτέ δεν την έχω κρύψει, και με κάθε ευκαιρία όταν ταξιδεύω σε περιοχές της Ελλάδας δεν χάνω την ευκαιρία να δοκιμάσω τα προϊόντα τους. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί αλλαντοποιοί κτίζουν την ανάπτυξή τους πάνω στα τοπικά προϊόντα, σε προϊόντα ταυτότητας. Παρότι δεν υπάρχουν πολλά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ κυρίως γιατί τα κρέατα -ειδικά τα χοιρινά και τα μοσχάρια που χρησιμοποιούνται- είναι από άλλες περιοχές και στην πλειονότητά τους εισαγωγής , εν τούτοις οι τεχνικές παρασκευής διατηρούνται όπως παλιά, δημιουργώντας έτσι μια ευρύτατη παλέτα γεύσεων με ονομαστά αλλαντικά που προβάλλουν την ταυτότητα του τόπου προέλευσής τους (λούζα Κυκλάδων, λουκάνικα Μυκόνου, σύγκλινο Μάνης, παστό Καλαμάτας, σαλάμι Λευκάδας, απάκι Κρήτης, νούμπουλο Κέρκυρας, καβουρμάς Κερκίνης, παστράμι Θράκης, Καραμανλίδικα λουκάνικα).
Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Καλαμάτα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τα καπνιστά λουκάνικα της περιοχής -το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι περιέχουν φλούδες πορτοκάλι- αλλά και να παρακολουθήσω τον τρόπο παρασκευής τους, αφού ο παραγωγός τους Ηλίας Μουτεβελής είχε την καλοσύνη να μου κάνει μια πριβέ παράσταση της παραγωγής του, γεγονός που με ενθουσίασε.

Τα καρυκεύματα, η σύνθεση και η συνταγή τους είναι το μυστικό του κάθε αλλαντοποιού. Με τη λεκάνη πάνω στην ηλεκτρονική ζυγαριά, ζυγίζουν και δημιουργούν τις αναλογίες που κάνουν το κάθε λουκάνικο ξεχωριστό. Από τα χρώματα και τα αρώματα ξεχωρίσαμε το φυσικό αλάτι, την κανέλα, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το πιπέρι και την πιπεριά.

Στο τέλος μπήκε με αφθονία η θρούμπη για να τελειώσει η διαδικασία της παρασκευής των μυρωδικών.

Η κιμαδοποίηση γίνεται με ειδικό εργαλείο για να βγει χοντρός ο κιμάς.

Στη συνεχεία θα περάσουν οι φλοίδες από το πορτοκάλι που θα δώσουν την ειδική γεύση!

Tο ανακάτεμα θα τελειώσει με το ρίξιμο του κρασιού και των μπαχαρικών. Περισσότερα.
*Για τη Γουρνοπούλα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
**Για τη Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραγανό choux, κρέμα, σοκολάτα και σαντιγί, αυτό δεν είναι γλυκό, είναι ένας μεγάλος έρωτας!
Και εκεί σερβίρει το ολοκαίνουργιο bar food menu του Νίκου Καραθάνου
Κλείσε τραπέζι όσο ακόμη προλαβαίνεις το λάχανο στον καιρό του
Ρετρό οχήματα μεταμορφώνονται σε πλήρως εξοπλισμένα μπαρ
Από την κλασική, μέχρι την πιο αναπάντεχη, διάλεξε όποια σου αρέσει περισσότερο για την 25η Μαρτίου
Στις γειτονιές της Αθήνας ή και με μικρή εκδρομή
Το επόμενο είναι ένα γαστρονομικό εργαστήριο για την Επανάσταση του 1821
Έχεις δοκιμάσει ποτέ μακαρονάδα-σπανακόπιτα; Αν όχι, πρέπει!
Εδώ θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών, ό,τι πρέπει για τις ημέρες νηστείας της Σαρακοστής
Το παντοπωλείο αυτό μας έχει καλομάθει στα καλύτερα. Το ίδιο κάνει και αυτές τις ημέρες της Σαρακοστής!
Εδώ θα ανακαλύψεις όσπρια που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και τη θρεπτική τους αξία
Ο φούρνος που κρατάει ζωντανή την τέχνη της αρτοποιίας από το 1968
Πήγαμε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο και μαζί με βραβευμένους σεφ ετοιμάσαμε χυμούς και μοιράσαμε κρουασάν σε ασθενείς και προσωπικό, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας
Η 25η Μαρτίου μυρίζει επανάσταση, χαρμόσυνα νέα από τον ουρανό και μπακαλιάρο σκορδαλιά!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.