- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Χυτήριο, μια τίμια, ρεαλιστική κουζίνα
Αν αποτέλεσμα της κρίσης είναι ένας εξαιρετικός σεφ, με μεγάλη εμπειρία και διεθνή καριέρα, να ανοίγει εστιατόριο σε μια γειτονιά προσφέροντας αριστουργήματα σε πολύ προσγειωμένες τιμές, τότε, ναι, μας αρέσουν πολύ αυτά τα νέα δεδομένα…
Ο Κώστας Συντάκας, στο στέκι του στον Άγ. Δημήτριο, πίσω από το μετρό, έστησε ένα χώρο που μοιάζει με σύγχρονη, σπιτική τραπεζαρία. Με συνδυασμούς του γκρίζου-μοβ, με ανάλαφρες κατασκευές σε ανοιχτόχρωμο ξύλο και με «πατριδογνωσία» μέσω των ελληνικών προϊόντων που είναι στοιχισμένα σε προθήκες, το παλιό χυτήριο του πεθερού του άλλαξε εντελώς όψη. \
Ο σεφ μέσα από τα πιάτα του επικοινωνεί τη δική του άποψη για τη νέα και ρεαλιστική ελληνική κουζίνα: εκλεκτά προϊόντα παραγωγών, ειλικρινείς, ντελικάτες και μαζί «στοργικές» γεύσεις, τιμές εξόχως φιλικές.
Ο κατάλογος είναι ταξιδάκι αναψυχής σε γεύσεις ελληνικές, με επιρροές όμως που τις απογειώνουν. Όπως παραδείγματος χάρη τα ταπεινά «φρέσκα αυγά με λουκανικάκι καραμανλίδικο και πιπεριά Φλωρίνης» (€3,80), που στην πραγματικότητα είναι αυγά μπρουιγιέ τέλεια σερβιρισμένα πάνω σε χοντρή φέτα από προζυμένιο ψωμί. Όταν ο κατάλογος αναφέρει ψάρια (αντί €5,80), σημαίνει σαρδέλες με γκρεμολάτα (λάδι, σκόρδο, λεμόνι) και μυρωδικά μαζί με κουκουνάρι και λάδι στο φούρνο. Άλλο παράδειγμα μαγειρευτού το γνωστό μας χταπόδι με μακαρονάκι, εδώ φτιάχνεται με δεντρολίβανο, πράσινη ελιά και μπισκ γαρίδας – σκέτο μεγαλείο.
Δεν υπάρχει τέλος σ’ αυτό το παιγνίδι γεύσεων, ο σεφ το αλλάζει σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με τα κέφια του και τις εποχές. Το μοσχαράκι έχει τη νοστιμιά από τα άγρια ελληνικά μανιτάρια, τα ραβιόλια είναι γεμιστά με κατίκι και σπανάκι κι έχουν σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με γλυκάνισο και κόκκινο πιπέρι.
Κι ακόμη, υπάρχει πεντανόστιμη ψητή γουρνοπούλα (όπως τη λένε και στην Καλαμάτα, απ’ όπου ο Κώστας κατάγεται), ψημένη με χοντρό θαλασσινό αλάτι και φρέσκια ρίγανη, αλλά και η περίφημη μπογάνα, αρνάκι ψημένο στη γάστρα μέχρι να μελώσει ατελείωτες ώρες μαζί με πατατούλες λουκουμάτες.
Στο αγαπημένο κεφάλαιο «γλυκά» υπάρχουν μους σοκολάτα, τσιζκέικ με γιαούρτι και αγριοκέρασο, φρέσκο ζεστό γαλατομπούρεκο, γιαούρτι με γλυκά κουταλιού σπιτικά, όλα τους γνωστά και «συνηθισμένα» πράγματα, εδώ όμως, πιστέψτε με, είναι άλλη εμπειρία.
Κλείνοντας να πω ότι με τρελό-τρελό φαγοπότι και κρασί ο λογαριασμός φτάνει στα €12-15. Ανοιχτά είναι κάθε μέρα από το μεσημέρι, οι τυχεροί της περιοχής έχουν και delivery, ο σεφ αναλαμβάνει και κάθε είδους εκδηλώσεις, μικρές ή και μεγαλύτερες.
Αϊδινίου 9, Άγ. Δημήτριος, όπισθεν σταθμού μετρό «Άγ. Δημήτριος», δίπλα στο MetroMall, 210 9713282
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Αν προορισμός σου είναι η Αράχοβα, η Ιτέα ή το Γαλαξίδι, μείνε στη Λιβαδειά!
Σοκολατόπιτες, γαλακτομπούρεκο και θεϊκό προφιτερόλ. Αυτά τα ζαχαροπαλστεία έχουν τα γλυκά που ονειρεύεσαι
Ένα gelato bar με υπέροχη αισθητική και πολλές λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.