Greenland: Οι νέοι αγρότες βάζουν τα πράγματα σε νέες βάσεις
Σπουδάζουν, γυρνάνε στα χωριά τους, και φτιάχνουν εξαιρετικά προϊόντα
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![greenland-anoigma.jpg greenland-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/04/05/greenland-anoigma.jpg)
Η Στέρνα είναι ένα μικρό χωριό που απέχει 25 λεπτά από την Καλαμάτα και βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων ΒΔ της Μεσσήνης. Οι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τους 300, δεν έχει πολλά αξιοθέατα, πλην ενός παλιού δίτοξου, πέτρινου γεφυριού του 19ου αιώνα, και της εκκλησιάς των Αγίων Θεοδώρων που είναι κτισμένη πάνω σε έναν αρχαιοελληνικό και σ’ έναν πρωτοχριστιανικό ναό. Τη φήμη της η Στέρνα την έχει κτίσει από δύο συνεταιριστικές πρωτοβουλίες πάνω στην εκμετάλλευση του λαδιού και της ελιάς.
Η πρώτη αφορά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Στέρνας, έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς ελαιολάδου της Μεσσηνίας, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 με 200 μέλη και που εκτός του σύγχρονου ελαιοτριβείου, έχει τυποποιητήριο και εγκαταστάσεις κατάλληλες για την αποθήκευση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με χαμηλή οξύτητα κάτω από 0,3% που το καθιστούν ανεπανάληπτο προϊόν. Μόνο που από τους 2.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που παράγει το 90% εξάγεται ως πρώτη ύλη στην Ιταλία –τεράστια ειδικά βυτία από την Ιταλία έρχονται εδώ, το παραλαμβάνουν, το αναμειγνύουν με το δικό τους (υψηλότερης οξύτητας) και το μοσχοπουλούν –και μόνο 200 τόνοι τυποποιούνται και διατίθενται κυρίως στην Ελλάδα.
![untitled.jpg untitled.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/untitled_44.jpg)
Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι «νέας γενιάς». Μετά την αποτυχία των παλιών Αγροτικών Συνεταιρισμών –πλην λαμπρών εξαιρέσεων-, που χρεώθηκαν και ταυτίστηκαν με κακή διαχείριση, με πλεονάζον προσωπικό από συναλλαγές με πολιτικούς, με διασπάθιση των κοινοτικών πόρων που τελικά τους καταδίκασαν σε μαρασμό ή σε χρεοκοπία, έρχονται στο φως νέες μορφές συνεταιριστικής οργάνωσης, οι λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, από ομάδες νέων αγροτών που θέτουν τα πράγματα σε νέες βάσεις.
Μια από αυτές δραστηριοποιείται στη Μεσσηνία και ονομάζεται Greenland. Πρωτοδημιουργήθηκε από 4 αδέρφια αρχικά, που γύρισαν στο χωριό τους ύστερα από σπουδές και δουλειές που δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα, στην πορεία προστέθηκαν ακόμη 4 μικροπαραγωγοί και ως ομάδα αναζήτησαν αγορές στο εξωτερικό για να μπορέσουν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε καλύτερη τιμή.
![untitled-3.jpg untitled-3.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/untitled-3_36.jpg)
Βάση τους η σπουδαία πρώτη ύλη, η σημαντική υποδομή του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Στέρνας. Οι νέοι συνεταιριστές εστιάστηκαν στην ακόμη καλύτερη ποιότητα, στην καλή τυποποίηση, στο branding, αλλά και στη διερεύνηση νέων αγορών.
«Τα προϊόντα μας έχουν διακριθεί σε διεθνή διαγωνισμό ποιότητας και η παραγωγή μας –πάνω από 25 τόνοι λάδι και σχεδόν 10 τόνοι ελιές- πηγαίνει πλέον σε Σουηδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία ακόμη και Ιαπωνία. Είμαστε σε επαφή με αντίστοιχες ομάδες νέων συνεταιριστών καθώς έχουμε πολλά να μάθουμε απ’ αυτούς σ’ όλα τα επίπεδα. Η εξωστρέφειά μας οφείλει αρκετά και στην πλατφόρμα των «αλληλέγγυων εξαγωγών» του Dock που είναι φοβερή σαν ιδέα και ασφαλής σαν διαδικασία», μας λέει η Ιουλία Ξηρογιάννη της Greenland.
![untitled-4.jpg untitled-4.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/untitled-4_22.jpg)
Οι πετυχημένες αυτές πρωτοβουλίες είναι φυσικό να προκαλούν το ενδιαφέρον των σοβαρών ΜΜΕ του εξωτερικού. Έτσι, πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για την Greenland, όπως αυτό της «USA TODAY» που αναφέρεται σε ένα εκτενές άρθρο του στην προσπάθεια: “Can’t find a job? These young Greeks trade the big city for life down on the farm”.
Γνώρισα τα παιδιά της Greenland στο σπίτι τους στη Στέρνα, εκεί που υποδέχονται τους εκατοντάδες αλλοδαπούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια του χρόνου και τους μυούν στα μυστικά της ελιάς, της ελαιουργίας αλλά και της ζωής των ανθρώπων της Μεσσηνίας. Περισσότερα.
*Για τη Μεσσηνιακή παράδοση διαβάστε εδώ.
**Για τη σαλάτα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.