- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Greenland: Οι νέοι αγρότες βάζουν τα πράγματα σε νέες βάσεις
Σπουδάζουν, γυρνάνε στα χωριά τους, και φτιάχνουν εξαιρετικά προϊόντα


Η Στέρνα είναι ένα μικρό χωριό που απέχει 25 λεπτά από την Καλαμάτα και βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων ΒΔ της Μεσσήνης. Οι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τους 300, δεν έχει πολλά αξιοθέατα, πλην ενός παλιού δίτοξου, πέτρινου γεφυριού του 19ου αιώνα, και της εκκλησιάς των Αγίων Θεοδώρων που είναι κτισμένη πάνω σε έναν αρχαιοελληνικό και σ’ έναν πρωτοχριστιανικό ναό. Τη φήμη της η Στέρνα την έχει κτίσει από δύο συνεταιριστικές πρωτοβουλίες πάνω στην εκμετάλλευση του λαδιού και της ελιάς.
Η πρώτη αφορά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Στέρνας, έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς ελαιολάδου της Μεσσηνίας, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 με 200 μέλη και που εκτός του σύγχρονου ελαιοτριβείου, έχει τυποποιητήριο και εγκαταστάσεις κατάλληλες για την αποθήκευση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με χαμηλή οξύτητα κάτω από 0,3% που το καθιστούν ανεπανάληπτο προϊόν. Μόνο που από τους 2.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που παράγει το 90% εξάγεται ως πρώτη ύλη στην Ιταλία –τεράστια ειδικά βυτία από την Ιταλία έρχονται εδώ, το παραλαμβάνουν, το αναμειγνύουν με το δικό τους (υψηλότερης οξύτητας) και το μοσχοπουλούν –και μόνο 200 τόνοι τυποποιούνται και διατίθενται κυρίως στην Ελλάδα.

Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι «νέας γενιάς». Μετά την αποτυχία των παλιών Αγροτικών Συνεταιρισμών –πλην λαμπρών εξαιρέσεων-, που χρεώθηκαν και ταυτίστηκαν με κακή διαχείριση, με πλεονάζον προσωπικό από συναλλαγές με πολιτικούς, με διασπάθιση των κοινοτικών πόρων που τελικά τους καταδίκασαν σε μαρασμό ή σε χρεοκοπία, έρχονται στο φως νέες μορφές συνεταιριστικής οργάνωσης, οι λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, από ομάδες νέων αγροτών που θέτουν τα πράγματα σε νέες βάσεις.
Μια από αυτές δραστηριοποιείται στη Μεσσηνία και ονομάζεται Greenland. Πρωτοδημιουργήθηκε από 4 αδέρφια αρχικά, που γύρισαν στο χωριό τους ύστερα από σπουδές και δουλειές που δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα, στην πορεία προστέθηκαν ακόμη 4 μικροπαραγωγοί και ως ομάδα αναζήτησαν αγορές στο εξωτερικό για να μπορέσουν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε καλύτερη τιμή.

Βάση τους η σπουδαία πρώτη ύλη, η σημαντική υποδομή του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Στέρνας. Οι νέοι συνεταιριστές εστιάστηκαν στην ακόμη καλύτερη ποιότητα, στην καλή τυποποίηση, στο branding, αλλά και στη διερεύνηση νέων αγορών.
«Τα προϊόντα μας έχουν διακριθεί σε διεθνή διαγωνισμό ποιότητας και η παραγωγή μας –πάνω από 25 τόνοι λάδι και σχεδόν 10 τόνοι ελιές- πηγαίνει πλέον σε Σουηδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία ακόμη και Ιαπωνία. Είμαστε σε επαφή με αντίστοιχες ομάδες νέων συνεταιριστών καθώς έχουμε πολλά να μάθουμε απ’ αυτούς σ’ όλα τα επίπεδα. Η εξωστρέφειά μας οφείλει αρκετά και στην πλατφόρμα των «αλληλέγγυων εξαγωγών» του Dock που είναι φοβερή σαν ιδέα και ασφαλής σαν διαδικασία», μας λέει η Ιουλία Ξηρογιάννη της Greenland.

Οι πετυχημένες αυτές πρωτοβουλίες είναι φυσικό να προκαλούν το ενδιαφέρον των σοβαρών ΜΜΕ του εξωτερικού. Έτσι, πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για την Greenland, όπως αυτό της «USA TODAY» που αναφέρεται σε ένα εκτενές άρθρο του στην προσπάθεια: “Can’t find a job? These young Greeks trade the big city for life down on the farm”.
Γνώρισα τα παιδιά της Greenland στο σπίτι τους στη Στέρνα, εκεί που υποδέχονται τους εκατοντάδες αλλοδαπούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια του χρόνου και τους μυούν στα μυστικά της ελιάς, της ελαιουργίας αλλά και της ζωής των ανθρώπων της Μεσσηνίας. Περισσότερα.
*Για τη Μεσσηνιακή παράδοση διαβάστε εδώ.
**Για τη σαλάτα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βόλτα σε Κουκάκι, Πετράλωνα, Θησείο, Ψυρρή, Κεραμεικό και Ακρόπολη
Ένας χώρος που ξέρει πώς να σε κάνει να ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα
Το κουλούρι όπως το θυμάσαι. Ή και καλύτερα.
Ένας μαγικός κόσμος μοριακής μιξολογίας, που εδώ και πάνω από 12 χρόνια ανατρέπει ό,τι ήξερες για το fine drinking
Φωτεινό και με θετικά vibes αυτό είναι ένα από τα φημισμένα specialty coffeeshops της πόλης
Από paccheri με καραβίδες και παστουρμά μέχρι σπαγγέτι με αυγοτάραχο, αυτές είναι οι θαλασσινές μακαρονάδες που αξίζει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα
Η παλιά πόλης του νησιού έχει το δικό της σημείο συνάντησης
Γλυκά ακόμη και για αυτούς που δεν είναι «του γλυκού»
Ένα από τα μαγαζιά που κρατούν ζωντανές τις γαστρονομικές παραδόσεις του νησιού
Η πείνα του χαλίφη που οδήγησε στη δημιουργία του
Θαλασσινή αύρα, θαλασσινές γεύσεις, ποιότητα και φιλοξενία που θα θες να επισκεφτείς ξανά
Τα μυστικά για να φτιάξεις ένα smash burger στην κουζίνα του σπιτιού σου
Για καλό καφέ, φοκάτσιες, cookies και απεριτίβο στα νέα καφέ που έχουν ανοίξει κέντρο-απόκεντρο
Τραγανό choux, κρέμα, σοκολάτα και σαντιγί, αυτό δεν είναι γλυκό, είναι ένας μεγάλος έρωτας!
Και εκεί σερβίρει το ολοκαίνουργιο bar food menu του Νίκου Καραθάνου
Κλείσε τραπέζι όσο ακόμη προλαβαίνεις το λάχανο στον καιρό του
Ρετρό οχήματα μεταμορφώνονται σε πλήρως εξοπλισμένα μπαρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.