- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Greenland: Οι νέοι αγρότες βάζουν τα πράγματα σε νέες βάσεις
Σπουδάζουν, γυρνάνε στα χωριά τους, και φτιάχνουν εξαιρετικά προϊόντα
Η Στέρνα είναι ένα μικρό χωριό που απέχει 25 λεπτά από την Καλαμάτα και βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων ΒΔ της Μεσσήνης. Οι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τους 300, δεν έχει πολλά αξιοθέατα, πλην ενός παλιού δίτοξου, πέτρινου γεφυριού του 19ου αιώνα, και της εκκλησιάς των Αγίων Θεοδώρων που είναι κτισμένη πάνω σε έναν αρχαιοελληνικό και σ’ έναν πρωτοχριστιανικό ναό. Τη φήμη της η Στέρνα την έχει κτίσει από δύο συνεταιριστικές πρωτοβουλίες πάνω στην εκμετάλλευση του λαδιού και της ελιάς.
Η πρώτη αφορά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Στέρνας, έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς ελαιολάδου της Μεσσηνίας, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 με 200 μέλη και που εκτός του σύγχρονου ελαιοτριβείου, έχει τυποποιητήριο και εγκαταστάσεις κατάλληλες για την αποθήκευση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με χαμηλή οξύτητα κάτω από 0,3% που το καθιστούν ανεπανάληπτο προϊόν. Μόνο που από τους 2.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που παράγει το 90% εξάγεται ως πρώτη ύλη στην Ιταλία –τεράστια ειδικά βυτία από την Ιταλία έρχονται εδώ, το παραλαμβάνουν, το αναμειγνύουν με το δικό τους (υψηλότερης οξύτητας) και το μοσχοπουλούν –και μόνο 200 τόνοι τυποποιούνται και διατίθενται κυρίως στην Ελλάδα.
Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι «νέας γενιάς». Μετά την αποτυχία των παλιών Αγροτικών Συνεταιρισμών –πλην λαμπρών εξαιρέσεων-, που χρεώθηκαν και ταυτίστηκαν με κακή διαχείριση, με πλεονάζον προσωπικό από συναλλαγές με πολιτικούς, με διασπάθιση των κοινοτικών πόρων που τελικά τους καταδίκασαν σε μαρασμό ή σε χρεοκοπία, έρχονται στο φως νέες μορφές συνεταιριστικής οργάνωσης, οι λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, από ομάδες νέων αγροτών που θέτουν τα πράγματα σε νέες βάσεις.
Μια από αυτές δραστηριοποιείται στη Μεσσηνία και ονομάζεται Greenland. Πρωτοδημιουργήθηκε από 4 αδέρφια αρχικά, που γύρισαν στο χωριό τους ύστερα από σπουδές και δουλειές που δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα, στην πορεία προστέθηκαν ακόμη 4 μικροπαραγωγοί και ως ομάδα αναζήτησαν αγορές στο εξωτερικό για να μπορέσουν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε καλύτερη τιμή.
Βάση τους η σπουδαία πρώτη ύλη, η σημαντική υποδομή του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Στέρνας. Οι νέοι συνεταιριστές εστιάστηκαν στην ακόμη καλύτερη ποιότητα, στην καλή τυποποίηση, στο branding, αλλά και στη διερεύνηση νέων αγορών.
«Τα προϊόντα μας έχουν διακριθεί σε διεθνή διαγωνισμό ποιότητας και η παραγωγή μας –πάνω από 25 τόνοι λάδι και σχεδόν 10 τόνοι ελιές- πηγαίνει πλέον σε Σουηδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία ακόμη και Ιαπωνία. Είμαστε σε επαφή με αντίστοιχες ομάδες νέων συνεταιριστών καθώς έχουμε πολλά να μάθουμε απ’ αυτούς σ’ όλα τα επίπεδα. Η εξωστρέφειά μας οφείλει αρκετά και στην πλατφόρμα των «αλληλέγγυων εξαγωγών» του Dock που είναι φοβερή σαν ιδέα και ασφαλής σαν διαδικασία», μας λέει η Ιουλία Ξηρογιάννη της Greenland.
Οι πετυχημένες αυτές πρωτοβουλίες είναι φυσικό να προκαλούν το ενδιαφέρον των σοβαρών ΜΜΕ του εξωτερικού. Έτσι, πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για την Greenland, όπως αυτό της «USA TODAY» που αναφέρεται σε ένα εκτενές άρθρο του στην προσπάθεια: “Can’t find a job? These young Greeks trade the big city for life down on the farm”.
Γνώρισα τα παιδιά της Greenland στο σπίτι τους στη Στέρνα, εκεί που υποδέχονται τους εκατοντάδες αλλοδαπούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια του χρόνου και τους μυούν στα μυστικά της ελιάς, της ελαιουργίας αλλά και της ζωής των ανθρώπων της Μεσσηνίας. Περισσότερα.
*Για τη Μεσσηνιακή παράδοση διαβάστε εδώ.
**Για τη σαλάτα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.