- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
A-Xi Zao Dian: Breakfast στην Chinatown της Πειραιώς
Τώρα ας μη φτερουγίζει η φαντασία σας ανεξέλεγκτη, για την αθηναϊκή Chinatown μιλάμε. Λίγο γιαλαντσί –όχι όπως Αμερική–, καθόλου γραφική, αλλά Chinatown πάντως.
![china-anoigma.jpg china-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/04/02/china-anoigma.jpg)
Ανθίζει εκεί, στα στενά πίσω από το εγκαταλελειμμένο ΙΚΑ της οδού Πειραιώς, στην πλατεία Κουμουνδούρου, πρώην τόπου πολυεθνικού ερωτικού νταλαβεριού τις προηγούμενες δεκαετίες, και ανάμεσα σε μαγαζιά με φούστες, σουτιέν, αθλητικά παπούτσια, όλη την κινέζικη χονδρική, πολλά πρεζόνια που κάνουν το κουμάντο τους αμέριμνα, τον Σύριζα, που τον φυλάνε οι κλούβες στο διπλανό τετράγωνο, οίκους ανοχής, κάτι λίγους Πακιστανούς και τους παλιούς κατοίκους – όσοι από αυτούς έχουνε μείνει. Μια σημερινή αυλή των θαυμάτων με διαφορετικές κοινότητες, που μοιάζει να συμβιώνουν αρμονικά, αγνοώντας επιδεικτικά η μία την ύπαρξη της άλλης.
Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται το κέντρο της κινέζικης εργατικής παροικίας της Αθήνας: τρία τέσσερα σούπερ μάρκετ, ένα σχολείο για μικρά Κινεζάκια –τα πιο ωραία μωρά by far–, μια λαϊκή αγορά με κινέζικα λαχανικά και τα χρειώδη, η εφημερίδα της παροικίας κ.λπ. κ.λπ. Οι Κινέζοι είναι boat people, έχουν έρθει στην Ελλάδα για να κερδίσουν χρήματα και οι περισσότεροι από αυτούς να γυρίσουν πίσω. Δεν υπάρχουν στατιστικές για το πόσοι ζουν στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι θα πρέπει να είναι γύρω στις 10.000, και όλοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο εμπόριο και σε όσες δομές το υποστηρίζουν.
![img_6825.jpg img_6825.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_6825_0.jpg)
Στην οδό Ακαδήμου 4, έναν δρόμο κάθετο στην Πειραιώς, με φόντο τη νεοκλασική Δημοτική Πινακοθήκη και απέναντι από το ΙΚΑ της Πειραιώς, ένα όμορφο δείγμα της ύστερης αρχιτεκτονικής του αθηναϊκού μοντερνισμού που ρημάζει εγκαταλελειμμένο χρόνια τώρα, έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια η πιο αυθεντική κινέζικη καντίνα - εστιατόριο, το «A-Xi Zao Dian», με φαγητά από τη βόρεια Κίνα, απόλυτα εσωστρεφές, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες της παροικίας.
![img_6812.jpg img_6812.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_6812.jpg)
Μαζεμένο μενού, με φαγητά που οι Κινέζοι τρώνε κυρίως στο πρωινό, αλλά και μέσα στην ημέρα: δηλαδή noodles, ρύζια, μεγάλες χορταστικές σούπες με λαχανικά και κρέατα, όλα τα διάφορα πιτάκια –dumplings, που λένε στα ελληνικά– ψημένα στον ατμό και διάφορα συνοδευτικά με βάση το τόφου κυρίως, αλλά και τουρσιά που τα προσθέτουν στις σούπες τους. Είναι βασικά street food, το φαγητό που βρίσκει κανείς στους δρόμους, σε όλη την Κίνα. Οι Κινέζοι μοιάζει να τρώνε ακατάπαυστα όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά το πρωινό –πάντα αλμυρό– είναι ένα απαραίτητο γεύμα για όλους.
![img_6809.jpg img_6809.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_6809.jpg)
Δεν ακολουθεί καμία ιεροτελεστία σερβιρίσματος. Οι Κινέζοι τρώνε κάτι, αρπαχτά και γρήγορα, πριν πάνε στις δουλειές τους και σχεδόν πάντοτε έξω, μια και τα φαγητά τους είναι αρκετά περίπλοκα στην προετοιμασία.
![img_6819.jpg img_6819.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_6819.jpg)
Τώρα τι να σας πρωτοεξηγήσω; Θα σας πω μονάχα ότι είναι η πιο αυθεντική κινέζικη κουζίνα που έχω πάει στην Ελλάδα. Ο κατάλογος που υπάρχει τυπωμένος πάνω στα τραπέζια φοβάμαι ότι μπορεί να σας μπερδέψει λίγο γιατί δεν είναι πολύ επεξηγηματικός, οπότε, για διευκόλυνση, σας ετοίμασα μία μικρή λίστα με φαγητά του κινέζικου πρωινού που μπορείτε να φάτε στο συγκεκριμένο μέρος:
豆浆doh-jyang
Γάλα σόγιας
油条 yoh-tyao
Ένα είδος μακρόστενου λουκουμά που συνοδεύει το γάλα σόγιας, ή τις σούπες.
![img_6818.jpg img_6818.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_6818.jpg)
![img_6813.jpg img_6813.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_6813.jpg)
包子 bao-dzrh
Ψωμάκια ατμού που τα έχουν σε 3 εκδοχές: γεμισμένα με ένα είδος λάχανου τουρσί, με χοιρινό κιμά, ή μια γλυκιά πάστα φασολιού.
豆花 doh-hwaa
Τόφου. Ένα είδος γιαουρτιού που βγαίνει από την επεξεργασία των φασολιών της σόγιας. Σκέτη φυτική πρωτεΐνη με μηδέν λιπαρά! Το σερβίρουν είτε γλυκό είτε, που είναι και το πιο νόστιμο, σε μια αλμυρή εκδοχή, με σάλτσα σόγιας, κινέζικα τουρσιά κ.λπ.
面条 myen-tyao ή 米线 mee-sshyen
Noodles από σιτάρι, ή από ρύζι. Θα τις βρείτε σε διάφορες εκδοχές. Τα σερβίρουν μέσα σε ένα ζεστό ζωμό, με ψιλοκομμένα λαχανικά, κρέατα ή αυγά, ανάλογα… Τις διαφορετικές εκδοχές θα τις βρείτε στον τυπωμένο κατάλογο.
![img_6559.jpg img_6559.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_6559.jpg)
粥 zhοu /joh ή congee
Κάτι μεταξύ λαπά και σούπας. Είναι άγευστο και το τρώνε με διάφορα συνοδευτικά μικρά πιάτα, με τουρσιά, κρέατα, παστά αυγά χήνας και tea eggs.
茶叶蛋 cháyèdàn
Σφιχτά αυγά μαριναρισμένα σε τσάι και σάλτσα σόγιας. Πολύ νόστιμα!
馄饨 hwnn twnn και 饺子 jayo dzrh
Wontons και dumplings: πιτάκια γεμισμένα με κρέας και λαχανικά που είτε τα ψήνουν στον ατμό, είτε τα τηγανίζουν, είτε τα σερβίρουν μέσα σε σούπα.
![img_6816.jpg img_6816.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_6816.jpg)
Και πιο συγκεκριμένα τα:
餃子 Jiaozi
Πιτάκια γεμιστά με χοιρινό κιμά και σχοινόπρασο, που τα τηγανίζουν στην αρχή και μετά τα βράζουν και τα σερβίρουν στην εκκεντρική και γενναιόδωρη μερίδα των 11 τεμαχίων... Ακόμα ένας άλλος κινέζικος αριθμητικός γρίφος! (Έχω δει μερίδες με 4, σαν τα σημεία του ορίζοντα, 7 σαν τις μούσες, 12 σαν τους 12 Αγίους Αποστόλους, αλλά 11 ποτέ.) Ένα μεγαλείο! Εγώ για αυτά πηγαίνω...
![img_6579.jpg img_6579.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_6579_0.jpg)
Το πελατολόγιο, οικογένειες με παιδιά, μοναχικά Κινεζόπουλα που τρώνε σιωπηλά τη σούπα τους προσηλωμένα στις οθόνες των κινητών τους, ελαχιστότατοι μη Κινέζοι, και πολύ take away, μια και η καντίνα διαθέτει μόνο 3 τραπέζια.
Το ωράριο από νωρίς το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, με pick hour μεταξύ 10 και 11 το πρωί που μαζεύονται πολλές οικογένειες με παιδιά, αλλά και ουρές για take away. Κανείς δεν μιλάει Ελληνικά, ελάχιστοι Αγγλικά και μεταξύ μας ούτε που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν, αλλά το φαγητό που σερβίρουν είναι μοναδικό!
![img_6800.jpg img_6800.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_6800.jpg)
Τσάι δεν πίνει κανείς, ούτε και καφέ, και από ό,τι είδα δεν σερβίρει αλκοόλ.
Διακινδυνεύστε το, αγνοώντας τον κίνδυνο της καταπλάκωσης από το παρακείμενο ετοιμόρροπο ΙΚΑ, τα πρεζόνια και τη βρώμα (ας όψεται ο δήμος) των δρόμων. Άσε που είναι μοναδική ευκαιρία να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας με κινέζικα ανσάμπλ στα παρακείμενα στενά…
![img_6795.jpg img_6795.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_6795.jpg)
Μην ξεχνάτε επίσης τη διπλανή κινέζικη λαϊκή αγορά, στη γωνία Μυλλέρου και Αγησιλάου: μερικοί πάγκοι με τα πιο φρέσκα λαχανικά που καλλιεργούν οι ίδιοι στον Μαραθώνα, φύτρες σόγιας, έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, φρέσκο τόφου και γάλα σόγιας, αλλά και noodles και θαλασσινά. Ανοίγει 4 φορές την εβδομάδα από ό,τι μου είπανε: Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή, τα πρωινά.
A-Xi Zao Dian, Ακαδήμου 4, Πλατεία Κουμουνδούρου, Αθήνα, 9π.μ.-6μ.μ, το κόστος φαγητού για ένα άτομο είναι μονοψήφιο
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.