Θεματα

Duck Soup, η αυλή της Πανεπιστημίου με τα τέλεια σάντουιτς

Από τα πιο νόστιμα μυστικά του κέντρου, πάντα σε περιμένει με ένα καυτό σάντουιτς και μια δροσερή μπίρα

Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τέσσερις το μεσημέρι, η ώρα της ύπουλης λιγούρας. Λαχταράω ένα σάντουιτς και έχω δύο επιλογές. Α. Πετάγομαι στον φούρνο/σουπερμάρκετ/ καφενείο απέναντι και αγοράζω ό,τι σάντουιτς βρω. Β. Κλέβω μια ώρα και φτάνω στην κρυφή αυλή της Πανεπιστημίου που εξειδικεύεται σε δύο θαύματα: σάντουιτς και μπίρες. Ε, ναι. Προφανώς διαλέγω τη δεύτερη. Η ζωή είναι μικρή.

Όλοι μπορούν να φτιάξουν ένα σάντουιτς. Αλλά δεν μπορούν όλοι να φτιάξουν ΤΟ σάντουιτς. Εκείνο που θα έχει τα σωστά υλικά στις σωστές αναλογίες  και δύο αφράτα (αλλά και τραγανά!) ψωμάκια να τα αγκαλιάζουν τρυφερά. Η Κατερίνα και ο Σπύρος, οι ιδιοκτήτες του Duck Soup όμως τα κατάφεραν: έφτιαξαν το τέλειο σάντουιτς. Βασικά, έφτιαξαν 12 τέλεια σάντουιτς και όλα τους μπορείς να τα μασουλήσεις  στην κρυφή αυλή της Στοάς Πεσματζόγλου, ακούγοντας μουσικάρες και πίνοντας την μπίρα που τους αξίζει.

Σαλάτα Ceasar’s με Iceberg, κοτόπουλο, παρμεζάνα και Ceasar’s sauce

Το μυστικό δεν είναι μόνο στα υλικά. Είναι και στο συνδυασμό. Όλα έχουν λόγο ύπαρξης σε αυτό το σάντουιτς και είναι κρίμα να αφαιρέσεις κάτι που δεν πολυσυμπαθείς. Είναι αυτή η μελετημένη ισορροπία που κάνει όλη τη διαφορά. Έχοντας αυτή ακριβώς την πληροφορία κατά νου να δοκιμάσεις το έπος με την bresaola, το τυρί κρέμα, τα μυρωδικά, την ντομάτα και το ελαιόλαδο, το σάντουιτς με Jamon Serrano, brie, πέστο, βαλσάμικο και ελαιόλαδο ή το θρυλικό με bacon, κοτόπουλο και τσένταρ, που ποτέ δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο στο πέρασμά του.

Μπρουσκέτα με κατσικίσιο τυρί, μανιτάρια, sauce vinaigrette και καρύδια
Σάντουιτς με Jamon Serrano, brie, πέστο, βαλσάμικο και ελαιόλαδο

Αυτά για αρχή. Σε περιμένουν πολλά ακόμα σάντουιτς, αλλά όχι μόνο. Στην ίδια λογική, υπάρχουν επίσης κα-τα-πλη-κτι-κές μπρουσκέτες (νομίζω ότι δεν έχεις φάει ωραιότερη από εκείνη με chevre, μανιτάρια, sauce vinaigrette και καρύδια), πολλές επιλογές σε σαλάτες και μερικές tortillas (δικιά μου αγαπημένη εκείνη με το υπέροχα τραγανό φαλάφελ).

Όλα αυτά, επειδή ακριβώς αποτελούν μέρος της ιεροτελεστίας που λέει «έλα, κάτσε, χαλάρωσε και απόλαυσε αυτό που τρως», μπορείς να τα συνδυάσεις με ένα ποτήρι κρασί ή με κάποια από τις αγαπημένες του Σπύρου: τις υπέροχες μπίρες. Όλες τους από ελληνικές μικροζυθοποιίες, θα σε ταξιδέψουν από την Εύβοια μέχρι τη Χίο και τη Σαμοθράκη, και αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, μην κοιτάς τον κατάλογο, ρώτα τον Σπύρο. Έχει αδυναμία μεγάλη στις μπίρες, ψάχνει και δοκιμάζει συνεχώς, πάντα θα σου προτείνει αυτή που σου ταιριάζει ή εκείνη, την καινούργια και ωραία που ανακάλυψε.

Η υπέροχη lemon pie φτιάχνεται όπως όλα τα γλυκά (αλλά και τα σάντουιτς) τη στιγμή της παραγγελίας

Εκτός από σάντουιτς, μπίρες, ωραίο καφέ και όλα τα νόστιμα που κρύβονται εδώ μέσα, είναι και κάτι άλλο, αδιόρατο... Βρίσκεται στις χρωματιστές καρέκλες, στις συζητήσεις που θα κάνεις για μουσική και κινηματογράφο (το Duck Soup επιλέχθηκε σαν όνομα γιατί ο Σπύρος και η Κατερίνα έχουν τρέλα με τους Marx Brothers), σε αυτή την ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις απολύτως οικεία. Ίσως γιατί ο Σπύρος συνηθίζει να λέει: «νιώθω ότι οι άνθρωποι που έρχονται εδώ είναι καλεσμένοι στην αυλή μου». Και έτσι είναι.

Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), 210 3233916, Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.30-19.00, Σάββατο: 11.00-18.00, Κυριακή κλειστά, Fb: DUCK SOUP CAFÉ, Instagram: 
ducksoupcafe_athens


Φωτογραφίες: Βαγγέλης Τάτσης